Radu Mihaiu - Foto Facebook

Este vorba despre Primăria Municipiului Brașov, câștigată de Allen Coliban, despre cea a Timișoarei, câștigată de către Dominic Fritz, despre Primăria Municipiului Alba Iulia, câștigată de către Gabriel Pleșa și despre cea a Bacăului, câștigată de către Lucian Viziteu. La Câmpulung Muscel a câștigat fosta jurnalistă Pro TV Elena Lasconi. 

De asemenea primăriile Sectoarelor 1 și 2 le-au revenit lui Clotilde Armand – chiar dacă asupra corectitudinii alegerilor planează mari semne de întrebare, și, respectiv, Radu Mihaiu.

Lista ar putea fi completată cu primarul general al Capitalei Nicușor Dan. 

Fondator al USR, Nicușor Dan s-a bucurat mai întâi de sprijinul politic al acestei formațiuni, la care s-a raliat, apoi, și PNL. 

Mai mult decât atât, deși coaliția de guvernare USR-PNL s-a rupt, la nivel național, PNL guvernând cu PSD, la nivelul Municipiului București, Nicușor Dan se sprijină, în continuare pe o majoritate USR-PNL-PMP, în Consiliul General.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 2 le-a promis alegătorilor multe lucruri care nu se află în atribuțiile unui primar de sector

Un alt eșec al usere: Radu Mihaiu, primarul care îi jignește constant pe bucureșteni

Spre exemplu, în programul său electoral, Mihaiu le promitea alegătorilor locuri de muncă mai  aproape de casă și un mediu economic mai  atractiv în sector. 

Cum dezvoltarea economică și crearea de locuri de muncă nu intrau nici atunci și nu intră nici astăzi în atribuțiile primarilor de sectoare, întrebarea era cum își propunea candidatul USR să asigure „locuri de muncă mai aproape de casă și un mediu economic mai atractiv în sector”?! 

Răspunsul este la fel de hazardat și lipsit de legătură cu atribuțiile sale. Astfel, Mihaiu promitea că va crea un „parc de afaceri pentru industrii creative/IMM în locul Uzinei de reparații Atelierele Centrale STB”, în spațiul situat între Spitalul Colentina și Moara lui Asan. 

Atât doar că STB-ul și patrimoniul acestuia nu se află, din fericire, la dispoziția actualului edil și nici a Consiliului Local de la Obor. 

Societatea de Transport București are ca unic acționar Consiliul General al Municipiului București și numai prin hotărâri ale acestuia ar putea fi scoase bunuri din patrimoniul STB. 

O altă direcție de promisiuni electorale nerealiste din programul electoral al lui Radu Mihaiu se intitula „Spațiu verde și timp de calitate pentru familii”. 

La acest capitol, candidatul USR din 2020 propunea, nici mai mult, nuci mai puțin decât crearea unui Parc al Gării Obor, în suprafață de 7 ha.

Pentru a fi posibilă crearea parcului, era necesară „doar” mutarea în subteran a segmentului de cale ferată dintre Baicului și Obor, cu menținerea Gării Obor funcțională. 

Desigur, nici mutarea liniilor de cale ferată nu intră în atribuțiile primarului de sector, fie el și de la Obor. 

Deci, nici această gogoriță nu avea cum și nu a devenit realitate. 

Promisiuni useriste fără număr de la candidatul Mihaiu

O altă promisiune din 2020 fără acoperire în atribuții a fost aceea a unui „traseu feroviar urban între Gara Obor și Pipera”. Pentru ca bucureștenii din Sectorul 2 să poată merge cu trenul spre Pipera era preconizată construirea unei gări pe Șoseaua Petricani. 

CFR-ul nu s-a grăbit, însă, să construiască o nouă gară. 

Mihaiu le-a mai promis alegătorilor din Sectorul 2 autobuzul copiilor, pe traseele STB din sector, adică linii de transport școlar pentru copii. 

Astfel, părinții ar fi urmat să renunțe la obiceiul de a-și duce copiii la școală cu mașina personală, descongestionând traficul. 

Ideea nu era nouă. În mandatul primarului PSD Gabriela Firea, a fost introdus autobuzul școlar pentru cea mai mare școală din București, din Sectorul 3. 

Sistemul a stârnit, însă, criticile opoziției USR-PNL de la acea vreme și nu a fost generalizat. 

Cu atât mai puțin avea să reușească primarul USR al Sectorului 2, Radu Mihaiu, să creeze niște trasee în cadrul STB, aflată în subordinea Primăriei Capitalei și a Consiliului General și condusă de PNL

Candidatul Mihaiu, le-a mai promis bucureștenilor din Sectorul 2 un traseu de biciclete Obor – Circului – Verdi – Floreasca, cu o lungime totală de 3,5 km, între Obor/Moara lui Asan și intersecția Calea Floreasca cu Fabrica de Glucoză, APET, adică Achiziții Publice Electronice Transparente,  transparența totală a achizițiilor publice, școli și grădinițe cu program prelungit, mai sigure pentru copii, și trotuare pentru oameni, parcări pentru mașini.

Războiul lui Radu Mihaiu cu șoferii

Cât privește problema parcărilor, primarul USR al Sectorului 2 s-a ținut de cuvânt…, dar în felul său… 

Ajuns primar după alegerile din 27 septembrie 2020, Radu Mihaiu a declanșat un adevărat război împotriva șoferilor.

Într-un mod cu totul ireverențios, el i-a acuzat, în permanență, pe bucureșteni că ar avea „mentalități păguboase”. 

Sub deviza că nu ar fi normal ca parcarea să fie gratuită, principiu aplicat cu mult sârg și de către viceprimarul Capitalei Stelian Bujduveanu, i-a amenințat și amendat, în mod constant, pe cei care parcau pe trotuare. 

Desigur, eliberarea trotuarelor de mașini este una dintre temele fundamentale de comunicare ale USR. Din păcate, însă, nici Radu Mihaiu, nici Clotilde Armand, nici Nicușor Dan nu au făcut nimic pentru a crea locuri de parcare, care să decongestioneze trotuarele și carosabilul. 

În București, în afară de parcarea de pe Bulevardul Decebal, construită de către Primăria Sectorului 3, nu s-a construit, în ultimii trei ani, nicio parcare subterană. 

Singurele locuri de parcare, amenajate de către Primăria Municipiului București sau de către cele ale Sectoarelor 1 și 2 sunt pe carosabil, pe banda întâi, multe dintre ele în locuri semnalizate înainte cu oprirea interzisă. 

Parcări în zone foarte aglomerate – Piața Sudului, Orășelul Copiilor, Palatul Copiilor, și de tip Park&Ride – stația de metrou „Tudor Arghezi”, a mai construit și Primăria Sectorului 4. Fără a-i acuză pe bucureșteni de „mentalități păguboase”, Primăria lui Daniel Băluță le pune la dispoziție parcări publice, la un tarif mult mai mic față de cei 5 lei/oră ai parcărilor Primăriei Capitalei.

Primăria Sectorului 2 a dublat tariful orar al parcărilor într-una din cele mai aglomerate zone din București – magazinul și piața Obor 

Aici, unde vin să își facă cumpărăturile bucureșteni din tot orașul și oameni din afara Bucureștiului, nu doar că, acum, se plătește un tarif 5 lei pe oră, dar a fost extins și intervalul orar în care șoferii sunt taxați, adică până la ora 20.

„Curățenie ca acasă”… La Radu Mihaiu, probabil… 

Dar, cea mai importantă promisiune a lui Radu Mihaiu, cea care l-a ajutat cel mai mult în campania electorală din 2020 a fost aceea a rezolvării problemei salubrizării, sub deviza „Curățenie ca acasă”!

Ca și primarul USR al Sectorului 1, Clotilde Armand, Mihaiu a clamat o așa-zisă „luptă cu mafia gunoiului!”. 

În campania electorală din 2020, candidatul USR ataca frenetic operatorul de salubritate din Sectorul 2, Compania Supercom SA, despre care spunea că ar fi fost apropiată de PSD și UNPR. 

Mihaiu acuza, în campania electorală, licitații frauduloase, o „mafie a gunoiului” și așa-zise „înțelegeri în spatele ușilor închise”. 

Pe 24 septembrie, cu trei zile înaintea alegerilor locale din 27 septembrie 2020, candidatul USR Radu Mihaiu mai încerca să strângă ceva procente cu o tiradă împotriva PSD și a operatorului de salubritate: 

„Cu trei zile înainte de alegeri, în Primăria sectorului 2, corupția pesedistă vrea să mai dea un ultim tun: 24 de milioane de lei pentru SUPERCOM. (…) Măi pesediștilor nemernici, nu vă e rușine chiar deloc? Nu vă e rușine să sifonați banii publici către firmele de partid cu 3 zile înainte de alegeri? Voi ajunge în Primărie și auditul extern pe care-l voi face va scoate la iveală toate escrocheriile voastre! Nemernicilor!, tuna și fulgera candidatul USR. 

Ca și Clotilde Armand, la Sectorul 1, Mihaiu promitea, în fraze bombastice, anticorupție la Primăria de la Obor și mai ales în ceea ce privește salubritatea. 

Fără hoție, facem curățenie în Sectorul 2. Fără hoție, banii pentru salubrizare vor fi cheltuiți în interesul cetățenilor şi nu în interesul firmelor căpușă sau al mafiei gunoaielor, lăsând străzile, parcurile şi locurile publice din Sectorul 2 pline de mizerie. (…) Acesta este angajamentul meu, după data de 27 septembrie. Voi scoate hoția din Primăria Sectorului 2. E timpul să facem curățenie, e timpul schimbării, promitea Radu Mihaiu, în campania electorală din 2020.

Deși primarul USR al Sectorului 2 anunța că ar fi identificat un număr de 283 de așa-numite „puncte fierbinți”, unde se formează depozite spontane de deșeuri, el nu a reușit să facă curățenie pe străzi.

După alegerea sa, „mafia gunoaielor” nu a mai fost un subiect pentru primarul Radu Mihaiu, spre deosebire de omologul de la Sectorul 1, Clotilde Armand.

În vreme ce Armand a refuzat, în mod arbitrar, să plătească facturile Romprest, pretinzând că ar fi fost umflate și declanșând un adevărat război al gunoiului, atât pe stradă, cât și în instanță, Radu Mihaiu nu a încercat, spre norocul bucureștenilor din Sectorul 2, revizuirea contractului de salubritate și nu a declanșat, imediat, așa cum promitea, o licitație pentru desemnarea unui nou operator de salubritate. 

Potrivit promisiunilor lui Mihaiu din campania electorală, noul operator ar fi urmat să fie desemnat de-abia după ce ar fi demonstrat că a achiziționat utilaje de deszăpezire. Mai mult decât atât, toate utilajele acestuia – de colectare a deșeurilor, de măturat mecanic, de deszăpezire ar fi trebuit să poată fi urmărite în timp real, prin GPS. 

De ce spre norocul contribuabililor din Sectorul 2? Pentru că aceștia au rămas „doar” cu gunoiul pe străzi. În vreme ce contribuabilii din Sectorul 1, pe lângă gunoiul și șobolanii care colcăie pe străzi, s-au mai ales și cu penalități în valoare de 100 de milioane de lei, pe care operatorul de salubritate Romprest le-a câștigat în instanță, în contradictoriu cu Primăria din Banu Manta nr. 9.

Radu Mihaiu a reușit, în schimb, să le impună bucureștenilor din Sectorul 2 o taxă de salubritate, chipurile pentru a-i determina să colecteze selectiv deșeurile. Ceea ce nu a făcut, însă, cum nu a făcut nici omologul său de la Sectorul 1, a fost să creeze o infrastructură de colectare selectivă, pe care să o pună la dispoziția cetățenilor. 

”Transparență totală”? NU la Radu Mihaiu

Cât despre transparența achizițiilor publice, acel vestit APET, și reformarea administrației locale a Sectorului 2 cu oameni noi, Radu Mihaiu a continuat vechile tradiții ale administrației publice. El a pus în funcții cheie oameni de încredere ai săi și ai USR, pentru transparență, desigur. 

O primă numire a fost aceea a lui Cătălin Lupașcu. Acesta a fost, mai întâi, consilier personal al primarului. Apoi, a ajuns să coordoneze reabilitarea termică a blocurilor și controlul comercial din cadrul Poliției Locale Sector 2. 

De ce, oare, tocmai aceste două domenii? 

Lupașcu, provenit de la Forța Civică, fusese șeful de campanie electorală al candidatului PSD Dan Cristian Popescu, fost viceprimar PNL al Sectorului 2, până în 2020. Popescu a ieșit pe locul al doilea în cursa pentru Primăria Sectorului 2, la alegerile din 27 septembrie 2020, și a solicitat renumărarea voturilor, acuzând nereguli electorale. 

O altă numire interesantă a fost aceea a lui Victor Sebastian Florescu, care se ocupa de licitațiile pentru amenajarea domeniului public. 

Victor Florescu, ajuns city-manager al Sectorului 2, are un istoric și mai interesant. El a lucrat la Primăria Voluntari, la Niro Group, a fost director economic la ADP Sector 1 și la Compania Municipală Parking, în mandatul 2016-2020.

El a lucrat și la Supercom SA, operatorul de salubritate din Sectorul 2.

Un alt personaj controversat, în „reformarea” Primăriei Sectorului 2, a fost Bogdan Gârbu. 

Fost șef al Direcției de Învățământ a Primăriei Sectorului 3, Gârbu a fost numit șef al Direcției Generale pentru Administrarea Patrimoniului Imobiliar (DGAPI) , care se ocupă de patrimoniul unităților de învățământ din Sectorul 2.

Sub directoratul lui au continuat achizițiile publice… „transparente”.

Astfel, spre exemplu, o mare licitație, în valoare de 156.434.218,66 lei pentru contractul „Lucrări de întreținere, amenajarea și modernizare a spațiilor exterioare aparținând unităților de învățământ de stat și imobilelor din administrarea DGAPI” a fost câștigată de către o asociere de firme din care au făcut parte SC Tesaro Kit Construct SRL (lider), Ro-Verde Landscaping SRL, Cris Garden SRL, Maksan Techno Grup SRL, Street Lighting SRL, Eco Horticultura SRL și Garden Center Group SRL.

Gurile rele spun că aceste firme, sau cel puțin unele dintre ele – Maksan Techno Grup, ar fi fost abonate la contracte pe bani publici, câștigând licitații și sub mandatul lui Mugur Mihai Toader, primar al Sectorului 2 înaintea lui Mihaiu. 

Alte reușite ala Administrației Mihaiu ar putea fi alocarea unei sume record de 1 milion de euro/kilometru pentru reparațiile străzilor din Sectorul 2, reabilitarea unor spații verzi clasate ca monumente fără niciun fel de aviz de la Ministerul Culturii și avizarea construcției unor blocuri, fără respectarea reglementărilor de urbanism. 

Asta în ciuda faptului că un numitor comun al campaniei tuturor candidaților USR la primăriile din București a fost tocmai urbanismul, toți useriștii promițând că nu vor mai permite „golănia din urbanism”, cum o numea vârful de lance al USR, Nicușor Dan

Așadar, primarul USR Radu Mihaiu nu doar că nu a reușit să își îndeplinească promisiunile electorale nerealiste, dar a reușit să încalce toate principiile clamate de USR – legalitatea, transparența, anticorupția, și să își jignească proprii cetățeni. 

Notă- Fotografiile folosite sunt exclusiv de pe pagina de facebook a domnului Radu Mihaiu.

VIASorin PREDA
SURSĂZiarul de Investigații
Articolul precedentCorina Crețu, optimistă: „Nu există pericolul suspendării fondurilor europene, aşa cum se vehiculează”
Articolul următorFemeie arestată în Cluj pentru trafic de „cristal”; ascunsese drogurile în roata de rezervă
Senior partner Ziarul de Investigatii