Sursa: Facebook

Europarlamentarul Corina Crețu crede cu tărie că ne putem baza pe fondurile europene mult timp de acum încolo, neexistând pericolul suspendării acestora, indiferent de ceea ce se vehiculează în spațiul public.

Afirmațiile au fost făcute pentru Agerpres, în contextul măsurilor fiscal-bugetare ce tocmai au fost asumate de către Guvern, măsuri necesare din cauza deficitului bugetar excesiv pe care îl are România.

Însă, chiar dacă „avem un deficit bugetar mult peste nivelul agreat la nivel european de maximum de 3%, stabilit prin Pactul de Stabilitate şi Creştere”, a subliniat Corina Crețu, țara noastră nu va fi afectată în ceea ce privește alocarea de fonduri europene.

Pentru că există alte pârghii pe care le au oficialii europeni, pentru a trata acest tip de probleme:

Lansarea unei proceduri de corectare a unui deficit bugetar excesiv poate duce la aplicarea de amenzi de până la 0,2% din PIB în faza preventivă sau suspendarea fondurilor structurale. Procedura este una laborioasă, iar suspendarea fondurilor de coeziune trebuie votată în Consiliu. Şansele ca acest lucru să se întâmple sunt reduse, mai ales că Guvernul a colaborat cu Comisia Europeană în vederea reducerii deficitului bugetar. Nu există pericolul suspendării fondurilor europene, aşa cum se vehiculează”, a declarat Corina Creţu, pentru sursa citată.

Totodată, europarlamentarul a dezvăluit că țara noastră este bine văzută datorită ajutorului oferit Ucrainei imediat după izbucnirea războiului, mai ales că „după estimările făcute, ajutorul oferit Ucrainei depăşeşte 3,5% din deficitul bugetar”.

De asemenea, exportul de grâne din Ucraina prin intermediul culoarelor de solidaritate care dă acces produselor ucrainene la piaţa internă fără respectarea standardelor europene (…) a adus prejudicii sectorului agricol român. Comisia Europeană a arătat flexibilitate pentru alegerea măsurilor de atingere a obiectivelor fiscale de către România, îngrijorarea CE fiind determinată de gradul excesiv de îndatorare care a depăşit 50% din PIB”, a mai explicat Corina Creţu.

Articolul precedentInginer silvic din Neamț, judecat în stare de arest după un flagrant pentru mită
Articolul următorExclusiv zin.ro – Mai vor locuitorii sectorului 2 încă patru ani cu useristul Radu Mihaiu?