Radu Mihaiu - Foto facebook

Uniunea Slavați România este partidul care și-a făcut un titlu de glorie din lupta cu ”bugetarii”, ducând adevărate campanii împotriva celor angajați la stat.

Funcționarii Statului ar trebui, contra salariilor încasate din bani publici, să dea dovadă de mai mult respect și de mai multă solicitudine , atunci când li se cer serviciile, spun de câte ori au ocazia cei de la USR.

Dar iată că unul dintre cei mai vizibili reprezentanți ai partidului, Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2 din București, nu dă deloc dovadă de respect și bună cuviință atunci când se referă la cei care îi plătesc salariul de bugetar.

Pentru că, deși Radu Mihaiu este tot un bugetar plătit din bani publici, pagina sa de Facebook abundă în postări în care cetățenii Sectorului 2 sunt făcuți nesimțiți, grobieni, ca având obraz gros și așa mai departe.

Este vorba cu precădere de posesorii de automobile, dar nu numai, vizați sunt în general toți cetățenii care îl nemulțumesc într-un fel sau altul pe primar.

Cu posesorii de automobile Radu Mihaiu duce însă un război demn de o cauză mai bună, deși inclusiv aceștia sunt cetățeni cu drepturi depline, care plătesc taxe și impozite locale ce alimentează fondul de salarii al Primăriei Sectorului 2, de unde și primarul își primește simbria lunară de bugetar.

Bucureștenii au ”mentalități foarte păguboase”

Mărul discordiei îl reprezintă locurile de parcare din sector, sau mai exact lipsa acestor locuri de parcare. Radu Mihaiu a dus însă războiul cu cetățenii la un alt nivel, el clamând, inclusiv într-o postare recentă pe Facebook, că ”nu este normal ca parcarea să fie gratis”.

De unde a aflat Radu Mihaiu că asta ar trebui să fie o normalitate, nu se știe, poate din programul USR și lupta programatică a acestui partid cu posesorii de autoturisme.

Cert este că primarul Sectorului 2 a ajuns să se creadă un adevărat Don Quijote ce se luptă cu ”metalitățile foarte păguboase” ale bucureștenilor.

Nu i se pare deloc bătător la ochi ca un politician, fie el și un primar, să se ocupe de schimbarea mentalităților cetățenilor, în loc să își vadă de curățenia zonei pe care o administrează, de iluminatul public, de condițiile de viață din Sectorul 2 și, nu în ultimul rând pe listă, de crearea de locuri de parcare reale, iar nu prin tragerea de linii vopsite pe asfalt.

Or, se știe că politicienii, prin natura meseriei lor, pe care mulți o compară cu cea mai veche meserie din lume, ar trebui să fie ultimii care să se lege de morala și educația altora.

”Nu ne luptăm doar cu creșterea necontrolată a numărului de mașini, ne luptăm și cu o mentalitate foarte păguboasă. Nu, nu e normal ca parcarea să fie gratis.”, a scris Radu Mihaiu în data de 18 martie pe Facebook, text însoțit și de un filmuleț în care primarul poate fi văzut spunând:

”Mulți oameni mi-au spus că, înainte să dăm mașinile jos de pe trotuar, poate ar trebui să facem niște parcări. Sunt lângă Parcul Tei, avem, după cum vedeți, mașinile parcate pe trotuar, la aproximativ 5 metri de o parcare plătită. Avem două mașini parcate pe trotuar, în fața intrării în parcare. Dacă puteți să vedeți și câte locuri libere sunt în această parcare, o să înțelegeți că avem de luptat cu o mentalitate extrem de păguboasă.

Aceea că locul de parcare trebuie să fie gratis. Nu se mai poate ca locul de parcare să fie gratis. Toți acești oameni vor primi amendă și vor vedea că este mult mai scump să parchezi pe trotuar, decât să dai 5 lei pe oră într-o parcare plătită”.

Problema este însă că ”parcarea plătită” aparține unui restaurant care își desfășoară activitatea în Parcul Tei, așa cum dealtfel sesizează și unul din comentariile publice puse la postarea primarului.

Val de reacții în mediul on-line

Reacțiile sunt dealtfel, în marea lor majoritate, grăitoare:

”Politicienii aleși de poporul român pentru a le ușura viața, că asta este până la urmă, omul dorește în evoluția sa, să aibă un trai decent, ce au făcut Politicienii în schimb? Mă refer stric pe subiect, au confiscat toate spațiile publice, terenurile de joacă pentru copii și le-au dat unor acoliți, niște șmecheri și le-au transformat în parcări cu plată. De ce este nevoie să îngrădești un spațiu de utilitate publică să tragi câteva dungi cu vopsea și să jefuiești populația? Parcare privată înseamnă mai mult decât ce faceți voi în România, înseamnă o mare construcție, subterană și supraterană care îți protejează autovehicul de orice intemperie ori calamitate. Proprietarul vehiculului plătește taxe și impozite, rovinietă, asigurare și nu-i îndeajuns pentru voi balaurii politici (…).”. – Nelu Matache.

”Faceți prețuri compatibile cu salariul și o să parcheze lumea. Voi cereți 5 lei pe oră și dacă omul vine la serviciu de 8 ore? Înseamnă că vine degeaba.”. – Ifrim Daniel.

”Ați ales special singurul loc din cartierul Tei în care există o mini parcare cu plată în care, apropo, există posibilitatea să parchezi pe baza de abonament săptămânal/lunar? Că dacă ești riveran și plătești 5 lei/ora e mai ieftină amenda aia amărâtă. Nimic altceva decat populism hipsteresc.”. – Mihai Goia.

”Parcările ar trebui să fie gratuite. Voi nu ați făcut nimic. Ați trasat doar niște linii (…).” – Adrian Marinescu.

”Avem de luptat cu mentalitatea otrăvită a politicienilor (păpușile alea mici) controlați din umbră. Faceți tot felul de legi, HG, HCL, etc, și luați o grămadă de bani de pe oameni (sclavi), taxa parcare pe drumurile publice?! Păi drumurile astea nu aparțin oamenilor născuți pe pământul ăsta Românesc ?! Proprietatea Statului, de unde a luat Statul ăsta fictiv ca și entitate pământurile astea, le-a vândut cineva lui?!

(…) Nu se mai satură Statul ăsta de bani, fură cu japca toată energia oamenilor, oile stau în letargie. USR-ul este vârful de lance al noii politici de sclavizare totală a oamenilor. Statul își face treaba prin partidele politice. Partidele sunt slugile STATULUI (entitate fictivă), iar oamenii din popor (cei vii) sunt sclavii, robii, supușii.”-  GM Marius Gal

”Amestecați lucrurile intenționat ca să mai faceți puțină campanie! Mentalitatea greșită este într-adevăr o problemă, dar până la mentalitate este vorba de lipsa locurilor de parcare.

În zona unde filmați, nu sunt locuri de parcare și n-ați făcut absolut nimic ca să îmbunătățiți situația. Parcarea pe care o arătați este minusculă față de nevoi și nu este o parcare publică. Acolo nu poți parca, fie și cu bani, oricât fiindcă este parcarea ce deservește restaurantul. Bulevardul și toate străduțele din jur sunt ticsite de mașinile locatarilor din toate blocurile de pe acolo care pur și simplu n-au unde să parcheze. În schimb, tot pe acolo ați reamenajat o bucățică de strada, punând tot felul de borduri și desființând niște locuri de parcare. Dar e bună gargara. Mai sunt încă diverși papagali care pun botul.”. – Vlad Sarca.

Deși el însuși recunoaște că a primit numeroase sesizări de la cetățenii Sectorului 2 cu privire la lipsa locurilor de parcare, primarul Radu Mihaiu își duce însă în continuare netulburat lupta cu posesorii de autoturisme.

Amendă plus jignire pe Facebook

Această luptă s-a intensificat puternic după adoptarea legii inițiate de liderul USR Cătălin Drulă, care dă dreptul poliţiei rutiere de a dispune ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar, fiind eliminată condiţia staţionării neregulamentare pe partea carosabilă.

Prin urmare, orice automobil care este parcat complet sau parțial pe trotuar poate fi considerat că a afectuat o parcare neregulemantară, prin urmare șoferul este pasibil de amendă sau chiar de ridicarea mașinii.

Iată însă că, în Sectorul 2, pe lângă amendă, primește și o jignire pe Facebook din partea primarului.  

Eliberarea trotuarelor de autoturimele parcate este una din principalele teme de comunicare publică a primarilor USR, deși, prin faptul că nu se oferă o alternativă șoferilor pentru a-și parca mașinile, într-un oraș foarte aglomerat cum este Bucureștiul, acest act normativ are neajunsul major că sfidează realitatea.

Prin urmare, începînd cu ultima parte a anului trecut, poliția rutieră a Sectorului 2 a început să umple parbrizele mașinilor parcate regulamentar pe trotuare cu fluturași în care șoferii erau amenințați că sunt pasibili de amendă.

Distribuția acestor fluturași s-a făcut fără a se ține cont de vreo rațiune, inclusiv pe străduțele cu case și sens unic din Sectorul 2, unde cetățenii își țin mașinile în fața porților.

Ei au fost avertizați de polițiștii locali de la Sectorul 2 să își bage mașinile în curți sau riscă amenzi usturătoare.

Deși nu toți cetățenii au posibilitatea să îți bage mașinile în curte, aceste ”neajunsuri minore” nu par să îi intereseze pe polițiștii locali de la Sectorul 2 și pe primarul Radu Mihaiu, care își văd în continuare de activitatea de a face ”educația” cetățenilor, deși nu au niciun drept și nicio cădere să facă asta. 

Abuzuri cu poliția locală

”Poliția Locală a primit de curând puterea de a cere date despre șoferii mașinilor parcate aiurea și și-a luat rolul și mai în serios. Aproape 6.000 de astfel de cereri au fost trimise către proprietarii de mașini și majoritatea s-au conformat și au suportat consecințele. Culmea e că amenda pentru refuzul de a comunica aceste informații (între 1.300 și 2.900 de lei) este substanțial mai mare decât cea pentru parcare neregulamentară (de la avertisment până la 725 de lei).

Nu ignoraţi fluturaşii pe care Poliţia Locală îi lasă în geam !

Dar, cel mai important – parcați regulamentar și nu ignorați nevoia pietonilor de a merge nestingheriți acolo unde au treabă. Orașul este al tuturor.”, a scris primarul Radu Mihaiu pe Facebook, un mesaj din care reiese tocmai contrariul, că orașul nu este chiar al tuturor, ci doar al cui permite Primăria.

Probabil tot pentru că orașul este ”al tuturor”, Primăria Sectorului 2 a dublat tariful orar al parcărilor în una din cele mai aglomerate zone din sector, magazinul și piața Obor. Nu doar că acum se  plătește 5 lei pe oră, dar a fost extins și intervalul orar în care șoferii care vor să parcheze sunt taxați, până la ora 20.

Așa nimeni nu scapă de ”educația” pe care o face Primăria Sectorului 2 cetățenilor și tot mai mulți bucureșteni pot contribui la banii încasați de primărie, din care își ia și Radu Mihaiu salariul.

Educație gratis nu se poate! 

Nemulțumiți însă de ”educația” pe care le-o face reprezentantul USR, bucureștenii reacționează în număr tot mai mare pe pagina de Facebook a lui Radu Mihaiu, care este plină de comentarii extrem de critice la adresa primarului.

”Hal de limbaj de primar” sau ”Nesimțit ești tu” sunt doar două dintre cele mai întâlnite apostrofări pe care Radu Mihaiu le primește, dar care par a nu-i tăia din elan.

Ipocrizie la cele mai înalte cote

Radu Mihaiu si familia USR – Foto facebook

Culmea ipocriziei poate fi întâlnită într-o postare în care Radu Mihaiu scrie:

Am fost ieri la PMB şi mi-am luat amendă de parcare. Domnul care mi-a dat amenda m-a recunoscut şi şi-a cerut scuze că a trebuit să-mi dea.

Vreau să-l felicit că nu s-a lăsat impresionat de funcţie şi mi-a aplicat amenda pe care o meritam. Începem să arătăm a ţară normală atunci când primarii primesc aceeaşi amendă pe care o primesc şi cetăţenii fără funcţii publice.

De ce am primit amendă? Că am uitat să trimit codul de confirmare pentru plata taxei de parcare. Am fost neatent, iar acum trebuie să plătesc, dar o voi face bucuros.

Voi nu faceţi ca mine, urmaţi procesul până la capăt şi trimiteţi codul de validare, ca să nu luaţi amendă!”.

”Acum trebuie să plătesc, dar o voi face bucuros” este fraza care pare a defini cel mai bine mentalitatea primarului de la Sectorului 2, în a cărui viziune bucureștenii ar trebui să se alinieze bucuroși cu amenzile în mână pentru a contribui la veniturile autorităților locale.

Rece la critici

Și această postare este însoțită dealtfel de reacții pe măsură:

”Să vă fie rușine!! Aveți așteptarea ca după ce oamenii plătesc pt locurile de parcare construite oricum din taxele și impozitele plătite de ei să vă trimită și un sms că deeee, altă treabă n-au fraierii, nu!?? Poate ar trebui să facă și 10 genoflexiuni sau să spele vreun trotuar pt că sunteți dvs. incompetent și vreți să vă simțiți stăpân, nu?? Ca tot sunteți primar, puteți să-i puneți să facă ce vreți dvs, nu??” – Cristina – Ioana Graur.

”Gata ești bun de ales… ești cetățeanul de onoare tu plătești amenzi … (…) te mai votează… nimic nu ai făcut în sectorul 2 absolut nimic. Plimbă-te și tu în alte sectoare și vezi ce fac alți primari, stai să-ți faci campanie… oricine vine la putere nimic nu face pentru cetățean … mai și promiteți în campanie vrute și nevrute…” – Adrian Manea.

Duceți-vă să vă luați jumate normă de icoană la catedrala neamului. Vă rog să-mi parcați și mie autoturismul regulamentar (contra cost) pe o raza de 1km de str. Brebu nr 1 sector 2 după ora 20.00. Noi vă plătim și voi ne amenințați cu ridicatul mașinii. Pe voi cine vă amendează pt toate minciunile spuse înainte de alegeri? Doresc și eu o firmă pt ridicat autoturisme parcate neregulamentar că aș fi și eu multimilionar (…). Fă parcări și după pușcării pt mașini. De 23 de ani toți primarii nu ați făcut nimic. Cu respect.” – Niculae Săvuțiu.

”De ce nu ați mers cu transportul în comun sau cel alternativ, pe care îl promovați atât de des?” – Elena Pirosca.

Și exemplele pot continua practic la nesfârșit, abundența de critici de pe pagina primarului Sectorului 2 arătând ori că Radu Mihaiu nu își citește comentariile la propriile postări, ori că nemulțumirea celor care îi plătesc salariul îl lasă rece, deci, conform normelor partidului din care face parte, este un bugetar cu rezultate foarte proaste.

Ce a promis și ce a realizat

Radu Mihaiu a terminat Facultatea de Matematică a Universității București și este licențiat în Informatică. El a activat în sectorul privat, în domeniul IT, potrivit digi24.ro.

A fost consilier la Ministerul Fondurilor Europene în Guvernul Cioloș, unde s-a ocupat de evaluarea proiectelor și procedurilor IT, apoi a devenit secretar de stat în același minister.

Și-a continuat cariera politică alături de USR, iar din 2018 este președintele organizației USR Sector 2.

Victoria sa la alegerile locale din septembrie 2020 este considerată a fi o surpriză. Radu Mihaiu a câştigat Sectorul 2 la o diferenţă de cinci procente față de Dan Cristian Popescu, fost viceprimar PNL, care a trecut înainte de campanie la PSD.

În campania electorală, Radu Mihaiu a promis că va face ”trotuare pentru oameni, parcări pentru mașini”.

”Cei 362.000 de locuitori din Sectorul 2 beneficiază de 25.500 de locuri de parcare gestionate de ADP – deci un loc de parcare amenajat la mai mult de 10 mașini.”, se arată în programul său electoral, în care a promis:

  • realizarea unei parcări de tip Park & Ride la intersecția autostrăzii A3 cu Petricani;
  • construirea de parcări de tip Park & Ride pentru cei care fac vin să muncească în București;
  • construirea de noi parcări rezidențiale supraetajate sau automate (rotative) acolo unde există spațiul necesar.

De asemenea, Radu Mihaiu promitea în campania electorală, ca măsuri pentru decongestionarea traficului, că se vor lua măsuri imediate pentru eliberarea trotuarelor, că se vor construi parcări securizate pentru biciclete în zonele rezidențiale și că se va continua investiția în piste de biciclete integrate în circuitul de mobilitate urbană .

Dacă în privința eliberării trotuarelor de mașini s-a ținut de cuvânt, în legătură cu ținerea promisiunii vizând sporirea numărului de parcări rămâne să judece cetățenii Sectorului 2 la următoarele alegeri locale. 

Principalele proiecte cu care a venit în promisiunile de campanie actualul primar al Sectorului 2 au fost:

” – Parc de business în locul fostei Uzine de Reparații – Atelierele Centrale RATB;

– Mutarea în subteran a peronului și a căii ferate de la Gara Obor, construindu-se deasupra un parc – Parcul Gării Obor;

– Traseu pentru biciclete Obor – Parcul Circului – Galvani – parcul Verdi – Floreasca;

– Autobuzul copiilor pe traseele RATB din sector;

– Traseu feroviar urban între Gara Obor, Pipera și Gara de Nord

– Achiziții publice electronice transparente.”.

Aflat deja după jumătatea mandatului, primarul acum în funcție mai are mai puțin de doi ani la dispoziție pentru a-și îndeplini propriile promisiuni.

Pe site-ul său de campanie, Radu Mihaiu se autodescrie: ”Cred că schimbarea poate veni doar prin puterea exemplului și mi-am propus să fiu schimbarea pe care vreau să o văd în politica românească.

Sunt un om de acțiune, un om interesat de măsuri concrete, un om care pune preț pe fapte, pe integritate și pe schimbarea pe care acestea o pot aduce.”

El a adus într-adevăr schimbare și acțiune în politica românească, pagina sa de Facebook bătând practic toate recordurile în ceea ce privește jignirea plătitorilor de taxe și impozite din Capitală. El, în calitatea sa de primar, este unul dintre cei care ar trebui să apere interesele cetățenilor și nu să-i jignească și să aibă această atitudine arogantă, ca de altfel, majoritatea celor din USR.

Citește și Exclusiv zin.ro – Profil de Primar – Timișoara a optat pentru un primar ”european”, germanul Dominic Fritz. Condițiile de viață au rămas însă românești

VIAAlecsandru ION
SURSĂZiarul de Investigații
Articolul precedentKelemen Hunor, despre rotația guvernamentală: „Ei trebuie să respecte ceea ce au scris pe hârtie în 2021”
Articolul următorSocietatea RAJA anunță câștigătorii concursului “Apa este viață”