Dominic Fritz - Foto Facebook

Germanul Dominic Fritz a devenit primar al Timișoarei în urma alegerilor locale care s-au desfășurat în septembrie 2020, victoria sa fiind primită cu urale de timșoreni, care au ieșit pe străzi să strige ”victorie!”, la fel ca în timpul evenimentelor din 1989.

Fritz a făcut și o baie de mulțime, în Piața Victoriei din centrul orașului, după anunțarea rezultatelor din alegerile locale, transmițând că în Timișoara va începe o nouă revoluție, iar cuvinte ca ”nu se poate” vor fi șterse din vocabularul urbei.

Astăzi, un oraș european a ales un primar european”, au fost primele sale cuvinte din postura de primar. Dominic Fritz a fost cu precădere favoritul tinerilor, al căror vot a făcut ca germanul, care a candidat din partea USR-PLUS, să câștige detașat alegerile, cu peste 53% din voturile exprimate.

Principalul său contracandidat, primarul în funcție la data desfășurării alegerilor, liberalul Nicolae Robu, nu a reușit să strângă nici măcar 30% din voturile exprimate.

Dominic Fritz s-a născut în Germania. A crescut într-un mic sat alături de cei 7 frați ai săi. La vârsta de 16 ani a plecat de acasă, după ce a câștigat o bursă oferită de Parlamentul Germaniei. Este absolvent de științe politice și studii post-conflict, dar și licențiat în științe administrative. Timp de 10 ani a condus cabinetul fostului președinte al Germaniei, Horst Köhler, care l-a și felicitat când a devenit noul primar al Timișoarei.

A venit în Timișoara în anul 2003 ca voluntar la un centru pentru copii defavorizați al Fundației Caritas. Și de atunci spune că nu a mai vrut să plece în Germania, iat spiritul cosmopolit și multiculturalitatea Timișoarei l-au făcut să se simtă ca acasă, scria digi24.ro.

”E un semnal foarte puternic, nu doar pentru România, ci pentru Europa.”, a declarat el, cuprins de euforia victoriei în alegeri.

Dar, imediat după preluarea fotoliului de primar, euforia a dispărut și Dominic Fritz s-a confruntat cu un val de critici, nemulțumiri și contestări ale deciziilor pe care le-a pus în practică.

Povestea frumoasă s-a sfârșit repede

Administrația condusă de Dominic Fritz s-a lovit, într-un mod destul de asemănător cu alți primari ai USR – PLUS din țară, de acuzații privind starea jalnică a parcurilor și a spațiilor verzi din oraș, legate de mizeria care a pus stăpânire pe Timișoara sau cu privire la faptul că nu respectă cetățenii orașului și nu pune interesele lor pe primul plan.

Primarul german este acuzat că a făcut o prioritate din interesele companiilor străine care activează în Timișoara și că a acordat posturile administrative din primărie și din instituțiile subordonate pe criterii clientelare.

O altă acuzație care îl vizează pe Dominic Fritz este legată de creșterea nejustificată a impozitelor și taxelor locale.

Mai multe petiții au fost lansate pe internet, prin care s-a încercat strângerea se semnături pentru declanșarea referendumului de demitere a lui Dominic Fritz.

Dar cea mai mare problemă cu care s-au confruntat timișorenii în mandatul germanului a fost lipsa căldurii și a apei calde.

Timișorenii, fără căldură și apă caldă

Cine mai este fericit în Timișoara condusă de USR?

Timișoara a intrat, la fel ca Bucureștiul condus de Nicușor Dan, într-o adevărată criză a sistemului public de termoficare, iar timișorenii au fost obligați să își petreacă deja două ierni în case neîncălzite, lipsiți de confortul agentului termic.

Astfel, compania de termoficare a Timișoarei,  Colterm, a intrat în insolvenţă la puțin timp după de Dominic Fritz a devenit primar, în luna octombrie 2021, după constatarea faptului că nu își mai poate plăti datoriile față de furnizorii de gaz și cărbune.

Mărul discordiei îl reprezintă certificatele verzi (pentru gazele cu efect de seră), pe care administrația Fritz a refuzat să le mai cumpere pentru Colterm, motivând că cea care trebuie să le plătească este chiar compania.

Prin urmare Administrația Fondului pentru Mediu i-a aplicat companiei de termoficare o amendă uriașă de 21 de milioane de euro, în 2021 pentru certificatele de mediu neplătite aferente lui 2020, pentru ca a doua penalizare, de 14 milioane de euro, să fie acordată în 2022 pentru 2021. 

Ar putea urma o a treia amendă din partea AFM, în cazul în care Colterm nu va cumpăra certificatele EUA aferente anului 2022 până în 30 aprilie. Însă cum compania se află în insolvență, obținerea de fonduri pentru certificate nu este un procedeu tocmai ușor. Odată cu a treia amendă, AFM poate cere intrarea în faliment a Coltermului, potrivit tion.ro.

În plus, Primăria Timișoarei a demarat și executat cu întârziere lucrări de retehnologizare a rețelei de distribuție care, deși au necesitat o finanțare generoasă, inclusiv de le bugetul local, nu s-au concretizat până acum cu creșterea temperaturilor în casele timișorenilor.

”Greaua moștenire”

Primarul Dominic Fritz a aruncat vina pe greaua moștenire lăsată de predecesorul său Nicolae Robu și pe lipsa asumării de responsabiliăți de către consiieri locali liberali, cert este însă că scandalul politic nu i-a ajutat cu nimic pe bolnavii din spitalele Timișoarei, obligați să stea în frig și să fie nevoiți să apeleze la pături și pilote pentru a se încălzi, nici pe timișorenii racordați la rețeaua Colterm, care stau mai mult în frig.

Școlile din oraș au fost nevoite să apeleze la învățământul on-line pentru ca elevii să nu înghețe în clase.

Furnizorul nostru de gaze EON, care de 10-15 ani ne-a dat gaz, s-a retras, a făcut o notificare și ne-a somat să găsim altceva, fiindcă în cinci zile EON nu ne va mai livra gaz. A fost și un weekend în aceste cinci zile, deci efectiv am avut trei zile lucrătoare la dispoziție pentru a găsi un nou furnizor de gaz. Această somație a avut loc în același timp în care societatea locală de termoficare a intrat în insolvență și aceste trei zile nu au fost de ajuns (…).

Intrarea în insolvență este consecința managementului dezastruos și căpușării companiei din ultimii 10 ani iar retragerea furnizorului de gaz nu cred că a avut un motiv politic, ci mai degrabă economic. Cred, totuși, că în această situație disperată prin care a trecut Timișoara, până la urmă am găsit un furnizor privat la un preț destul de ridicat.

Mi-aș fi dorit însă ca în această situație, de exemplu compania de stat Romgaz, care vinde gaz inclusiv la București, să fi venit în ajutor în acel moment critic. Nu vreau să speculez, dar au fost alții care au zis că această situație a fost cumva și un fel de pedeapsă pentru Timișoara. Mai ales că, încă din septembrie, am făcut un memoriu către Guvern, în care am spus foarte clar ce se va întâmpla. Apoi, după ce au fost alegerile din PNL, a fost dată hotărârea de guvern în care executivul a distribuit sume importante administrațiilor locale, dar Timișoara nu a fost pe listă.

Doar primăriile PNL și PSD au primit bani și abia ulterior, după ce s-au produs scandalul și catastrofa din Timișoara, guvernul a mai dat încă o sumă de bani pentru orașele aflate în dificultate. Atunci a intrat și Timișoara printre beneficiari. Cred că dacă din start acest fond de rezervă ar fi fost folosit pentru urgențele adevărate, fără considerente politice, atunci situația s-ar fi rezolvat încă din septembrie.”, a justificat Dominic Fritz situația Colterm, într-un interviu acordat în februarie 2022 dw.com, insinuând că el însuși este o victimă politică a PSD și PNL. 

”Există tentația de a folosi politic criza energetică împotriva mea”, s-a lamentat cu această ocazie cel care le promitea timișorenilor că vor fi șterse din vocabularul orașului cuvinte ca ”nu se poate” și care a cerut cel puțin un mandat pentru a asigura orașul din punct de vedere energetic.

Contre cu PNL

Ca și în cazul altor primari celebri susținuți de USR, relația lui Dominic Fritz cu liberalii, cu care se presupunea că va fi aliat politic, la nivelul consiliului local, s-a deteriorat la puțin timp după alegeri, ajungându-se la vorbele grele aruncate public între cele două tabere. 

În septembrie 2021, Dominic Fritz a lansat acuzații dure împotriva consilierilor locali ai PNL, despre care a spus cu subiect și predicat că blochează termoficarea orașului doar pentru a pune activitatea primăriei într-o lumină proastă:

Consilierii locali ai PNL blochează activitatea Colterm, în prag de iarnă, fără să le pese de condițiile de viață ale timișorenilor și cu unicul obiectiv de a mă pune pe mine și administrația pe care o conduc în dificultate.

Au absentat la ședința AGA a Colterm și s-au aliat cu PSD, așa cum au făcut și în urmă cu o săptămână, la AGA Horticultura. Ne-au lăsat din nou fără cvorum, în ședința în care urma să votăm noul Consiliu de Administrație al Colterm și să dezbatem pregătirile pentru o iarnă grea, din punct de vedere economic.

Timișorenii ne-au votat să fim prezenți atunci când se iau decizii importante pentru comunitate. Or, ceea ce a făcut PNL astăzi este fugă de responsabilitatea față de oraș, delegată lor de către cetățeni (și găsirea unui țap ispășitor pentru tot dezastrul financiar lăsat la Colterm, în alte societăți din subordine și în instituție).

Hotărârile se iau prin vot, nu prin absență de la vot! (…)

Dacă din nou e vorba despre lupta pentru putere din partid, în care românii și-au învestit votul și încrederea, și care a afectat deja buna guvernare a României, e timpul ca PNL să își clarifice disputele și consilierii PNL să se hotărască dacă vor să lucreze pentru timișoreni sau pentru jocurile unor grupuri interne.

Cerem PNL Timiș și președintelui Alin Nica să dea dovadă de responsabilitate și să revină la ședințele unde se iau decizii pentru Timișoara.”, scria Dominic Fritz pe Facebook.

De amintit că, imediat după încheierea alegerilor din septembrie 2020, Dominic Fritz a anunțat că se ajunsese la finalul unor negocieri cu PNL, după trei zile bune de discuții despre proiectele comune, astfel încât să se formeze o alianță politică între liberali și USR – PLUS în consiliul local al Timișoarei.

Liberalii au anunțat însă în ultimul moment că renunță la acest parteneriat, nemulțumiți de declarațiile publice făcute de deputatul USR de Timiș Cătălin Drulă, declarații care ”au subminat negocierile”.

Ulterior, Dominic Fritz a ajuns să dea un termen liberalilor pentru finalizarea negocierilor, lucru ce l-a determinat pe președintele ales al Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, lider al filialei Timiș a PNL, să vorbească despre ”frustrarea și imaturitatea politică” a primarului.

”Mă întristează să văd cum frustrarea şi imaturitatea politică minează o relație de colaborare care ar putea aduce beneficii Timişoarei şi întregului judeţ. Deşi sunt conştient că majoritatea partenerilor de discuţii de la USR PLUS sunt lipsiţi de experienţă în administraţie publică, mărturisesc că a fost o surpriză neplăcută pentru mine să observ că partenerii noştri au abandonat negocierile când am cerut să amânăm cu o săptămână discuţia despre funcţii.”, a scris liderul PNL Timiș pe Facebook.

Fostul primar, ”pe cai mari

În prezent, în timp ce la nivel local PSD a bătut palma cu PRO România pentru pregătirea viitoarelor alegeri, ce vor avea loc în 2024, PNL îl curtează intens pe fostul primar Nicolae Robu, pentru a-i susține candidatura la postul de primar al Timișoarei.

Fost primar al orașului și lider al PNL Timiș, Nicolae Robu stă foarte bine în sondaje și, deși este încă simplu membru al partidului, pregătește o candidatură independentă, răspunzând cel puțin deocamdată negativ propunerilor de a se înscrie în lupta electorală internă a liberalilor.

Preşedintele PNL Timiş, Alin Nica, a avut o nouă discuţie cu Nicolae Robu, pe marginea unei eventuale candidaturi a fostului primar al Timişoarei pentru un nou mandat. Întâlnirea nu s-a terminat cu ceva concret, din cauza pretenţiilor lui Robu, dar astfel de discuţii ar putea să mai aibă loc, scrie debanat.ro.

Nicoale Robu susține că, potrivit sondajelor, ar câştiga primăria aproximativ cu acelaşi scor şi dacă ar candida pentru PNL şi dacă ar alege varianta ”independentă”.

Mai ales că s-a suit pe valul de nemulțumire al timișorenilor și este foarte activ în a posta pe internet imagini cu gunoaiele din Timișoara, acuzându-l pe Dominic Fritz că a transformat orașul într-o mare groapă de gunoi.

Acuzat că ar fi mințit Comisia Europeană

Privită că o mare victorie a orașului, nici conferirea titlului de ”Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” nu a fost scutită de controverse.

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, este acuzat că ar fi mințit Comisia Europeană cu privire la echipa curatorială selectată de curând de Centrul de Proiecte și întâlnirile ”lunare”, dar care nu au mai avut loc de jumătate de an.

Cronica unui nou eșec, marca Fritz: Primarul Timișoarei a dezinformat Comisia Europeană în privința Proiectului Timișoara 2023. Dominic Fritz a intrat din nou în logica «reînvierii» – de data aceasta în proiectul Timișoara 2023- Capitală Europeană a Culturii.

După ce a «reînviat» termoficarea, organigrama, impozitele și taxele locale, curățenia, digitalizarea, transportul – domenii care abia mai respiră în oraș după experimentele useriste din ultimul an – primarul Timișoarei a anunțat că a venit rândul celui mai important proiect local de după Revoluția din 1989: Timișoara 2023-Capitală Europeană a Culturii”, a scris consilierul local PSD Radu Țoancă pe Facebook, acuzând că:

Centrul de proiecte nu are în statut atribuții specifice proiectului Capitalei culturale europene și fiind Ordonator terțiar de credite are limitări legale severe privind tipul și plafonul cheltuielilor.

O parte din curatorii «selectați» de o comisie a acestui centru sunt sinecuriști de profesie, abonați la bani publici în Timișoara și nu numai. Una din «profesioniste» are chiar expertiză culturală pe Etiopia și locuiește în Stanciova, localitate vizată, conform presei, datorită aerului curat și de primar”.

VIAAlecsandru ION
SURSĂZiarul de Investigații
Articolul precedentGrindeanu anunță „cel mai mare contract pentru infrastructura feroviară”
Articolul următorLiberalul Dan Motreanu, nemulțumit de „prestația” ministrului PSD al Agriculturii