Stanciu Viziteu Lucian - Primarul userist al Bacaului - Foto Facebook

Este cunoscut faptul că mai mulți edili ce fac parte din USR s-au remarcat negativ, prin blocarea primăriilor pe care au ajuns să le conducă, în urma a nesfârșite neînțelegeri, conflicte sau chiar adevărate războaie cu consiliile locale și cu ceilalți reprezentanți ai autorităților și instituțiilor locale, pentru simplul fapt că nu fac parte din aceeași formațiune politică.

Stanciu – Viziteu a dus însă gâlceava pe cele mai înalte culmi, ajungând să își dea afară din partid chiar propriul vice-primar, coleg cu el în USR.  

Astfel, primarul Stanciu-Viziteu, care deține concomitent și funcția de președinte al USR Bacău, a început la doar câteva luni de la startul mandatului de primar al municipiului o campanie foarte agresivă de excludere din partid a lui Cristian Ghingheş, vice-primar USR al Bacăului, alături de care a participat în campania electorală și cu care fusese prieten, nu cu mult timp în urmă.

Când a făcut înțelegerea cu fostul primar de la Pro România. Atunci mi-a cerut demisia ca să își pună Pro România viceprimar, în ciuda protocolului electoral în baza căruia am și fost ales viceprimar, eu am refuzat, inclusiv Dan Barna m-a contactat de câteva ori în acest sens, promițându-mi la schimb funcții în Guvernul României, am și avut vreo două poziții publice privind necesitatea acordării burselor pentru elevi și uite așa m-am trezit în conflict cu primarul.

În toamna anului 2021 mi-a retras atribuțiile de viceprimar, m-a dat afară din primărie și mi-a mutat biroul undeva la marginea orașului, iar ulterior a instrumentalizat la nivelul partidului niște sesizări care s-au transformat în excluderi.”, a explicat chiar Cristian Ghingheş situația pentru psnews.ro.

Ulterior, alianța cu Pro România a continuat în consiliul local, iar ”fostul primar Necula, trimis în judecată pentru fapte de corupție, cel împotriva căruia am candidat în 2020, culmea, a fost uns director la Societatea de Servicii Publice a primăriei”, a adăugat Ghingheș, care în cele din urmă a fost exclus din USR.

Băcăuanii, sătui de primarul USR

Primarul USR voia parcari plutitoare dar nu a reusit nici refacerea trotuarelor

Viziteu a fost ales primar al Bacăului în urma alegerilor locale desfășurate în toamna lui 2020, candidând din partea USR și prezentându-se în fața băcăuanilor cu mai multe promisiuni foarte îndrăznețe.

El le-a promis oamenilor parcări plutitoare pe Bistrița, un parc industrial, atragerea de investitori, investiții în infrastructură și nu numai, potrivit newsmoldova.ro.

Mai mult decât atât, candidatul USR și-a asumat în fața alegătorilor angajamentul că, dacă promisiunile prezentate în campanie nu vor fi respectate, va înapoia banii primiți din salariul de primar la sfârșitul mandatului.

După trecerea a mai mult de jumătate din acest mandat, luând în considerarea nemulțumirea băcăuanilor și reacțiile lor vehemente exprimate în social media, Viziteu ar trebui nu doar să dea înapoi la bugetul local salariile încasate pentru funcția de primar, dar ar trebui să mai vină și cu bani de acasă.

Internetul a fost inundat de mesajele revoltate ale celor care locuiesc în Bacău, ce își exprimă pe grupurile locale de pe rețelele sociale nemulțumirea cu privire la lucrările publice executate de Primărie în municipiu.

Dincolo de lucrările publice ținând mai degrabă de domeniul science-fiction promise în campanie, cum ar fi parcările plutitoare, Viziteu a stârnit nemulțumirea și revolta băcăuanilor cu obiective mult mai simple și care ar fi trebuit să fie mai ușor de realizat, cum ar fi repararea străzilor și a trotuarelor.

Băcăuanii nu mai au pur și simplu pe unde să meargă, lucrările nu sunt semnalizate și la tot pasul există pericol de accidentare.

Mai mult, pe lângă aceste lucrări – care au făcut impracticabile trotuarele – nici străzile nu stau mai bine, sute de gropi împânzind literalmente Bacăul, iar cetățenii se plâng în mediul online că-și distrug mașinile, scrie bacau.net.

Primarul Bacăului este acuzat de locuitorii municipiului că este complet deconectat de la problemele cu care se confruntă cetățenii de rând și că are cu totul alte preocupări decât prioritățile stringente ale băcăuanilor.

Coridorul nemotorizat Centru-Aeroport! Da ce să faci la aeroport dacă nu mai zboară nimic de acolo? O să mergem cu troller-ul remorcat de biciclete în cel mai fericit caz? Cred că primarul vrea să ne facă campioni la ciclism, urmează să își deschidă câteva magazine de profil?” – este doar una din multele răbufniri pe internet ale băcăuanilor revoltați.

Abuzuri peste abuzuri

Poza de familie – Foto Facebook

Dincolo cu conflictul cu propriul vice-primar, Lucian Daniel Stanciu Viziteu este acuzat că a condus Primăria Bacăului discreționar, după bunul plac și fără vreo grijă prea mare de a păstra măcar aparențele de legalitate.

Directorul Clubului Sportiv Municipal Bacău, Adrian Gavriliu, a descris în 2021, prin intermediul unei postări pe Facebook , presiunile și șantajul la care a fost supus pentru a-și da demisia din funcție:

Hărțuire, abuz, șantaj‼

La asta am fost supus în ultimul an de zile.

Pt a mă schimba din postul de director al CSM Bacău, „oamenii noi din politică” m-au supus de un an de zile la tot felul de presiuni.

Audit, controale inopinate, comisii de disciplină, plângeri penale, capcane în activitatea Clubului.

Pt a-și pune proprii oameni pe funcția pe care o dețin prin examen,  și pt a-și hrăni camarila lor din banii CSM, acum s-a încercat șantajarea mea, și să demisionez din funcția de director în schimbul unui post de antrenor.

Nu am putut să iau asta în serios.

Dar, în serios voi sesiza instituțiile statului.

Contrar lozincilor de campanie prin care mințeau într-un mod scabros, că vor lucra cu oricine indiferent de culoarea politică sau de simpatii, „oamenii noi din politică” nu vor decât, cu orice preț, să-și pună aghiotanții lor în funcții. Chiar dacă nu sunt recomandați de competențe.

În 4,6 ani de când sunt director, statisticile, cifrele și rezultatele sportive arată că CSM Bacău, efectiv, s-a transformat….în f bine.

Dar, asta nu contează…contează să fii de-al lor.

Sentimentul care mă incearcă când văd atâta minciună, ipocrizie, la acești interlopi cu gulere albe…este să-mi fac valiza și să plec în Congo.”, scria în august 2021 Adrian Gavriliu pe Facebook.

Scandalurile s-au ținut de altfel lanț la Primăria Bacăului, după ce a ajuns primar Lucian Daniel Stanciu-Viziteu. Un alt exemplu este acțiunea Asociației Elevilor din Bacău de a depune plângere penală la DNA pe numele lui Viziteu, pentru abuz în serviciu.

O astfel de acțiune a fost mai mult decât necesară, după ce am fost martori în repetate rânduri la faptele nelegale comise de domnul primar la capitolul burse.”, explică inițiatorii demersului, potrivit jurnalfm.ro. Elevii au cerut respectarea dreptului constituțional la burse, acuzându-l pe primar face tot posibilul pentru a nu le oferi drepturile băneși.

Amendat de Prefect

De pe locul trei, printr-o miscare de „geniu”, a ajuns pe locul intai. Doar ca, pe locul intai e frumos sa fii, dar mai frumos este sa ramai! Stanciu Viziteu Lucian – Foto Facebook

Un alt scandal oarecum similar a fost declanșat la Primăria Bacău de consilierul independent Dorin Chirilescu, care l-a acuzat în 2021 pe primarul Stanciu-Viziteu de faptul că a prezentat publicului date eronate, pentru a justifica tăierea banilor prevăzuți în buget pentru stimulentele acordate nou-născuților, scrie ziare.com.

Ulterior, Prefectura Bacău l-a amendat pe primarul Stanciu-Viziteu pentru că nu a acordat stimulentele financiare pentru nou-născuți.

Prefectul Lucian Bogdănel a anunțat că, în urma sesizării transmise de consilierul local Dorin Chirilescu, a dispus controale la Primărie. În urma acestora, Prefectura a stabilit că primarul Viziteu nu a avut niciun motiv temeinic de a nu pune în aplicare hotărârea Consiliului Local și l-a amendat cu 3.000 de lei, potrivit ziaruldebacau.ro.

Primarul Lucian Daniel Stanciu-Viziteu a recunoscut că nu a făcut plățile, dar s-a arătat deranjat că prefectul Lucian Bogdănel a transmis informații presei.

Prefectul știe foarte bine că nu pot pune în aplicare hotărâri care nu au viza serviciului Juridic! Proiectul nu a fost contrasemnat de legalitate de secretar, iar juriștii nu au dat viza de legalitate, drept urmare, nu am semnat ordinele de plată! În plus, Curtea de Conturi ne-a informat că HCL 35/2022 privind acordarea acestui stimulent pentru nou-născuți, aprobat la început de an, nu îndeplinește cerința de a face dovada cheltuirii banilor in interesul superior al copilului”, a scris primarul Viziteu pe Facebook.

Acuzat în repetate rânduri că minte

Stanciu-Viziteu-Lucian-Foto-Facebook

Stanciu-Viziteu a fost acuzat public, în mai multe rânduri, atât de Prefectul de Bacău, cât și de diverși consilieri municipali, că minte, că falsifică date sau că ”umblă cu cioara vopsită” pentru a-și atinge interesele.

Rezolvarea problemei încălzirii municipiului Băcau este o astfel de ocazie.

Cu doar 2 luni înainte de sezonul rece, conducerea Primăriei se contrazice pe tema încălzirii oraşului: în timp ce „vicele” anunță triumfal vestea cea bună, că Guvernul dă 41 milioane lei pentru termoficarea Bacăului, primarul USR declară, cu dezinvoltura incompetentului, că acelaşi Guvern ar fi uitat de şcoli, grădinițe și spitale şi că furnizorii de gaz nu dau gaz Bacăului pentru că n-au încredere că executivul de la Bucureşti va suporta diferența dintre prețul plafonat şi prețul pieței (la care gazul este procurat de furnizori)!

Anul trecut, acelaşi nepriceput primar, acompaniat de propaganda jalnică a USR, declara că a rezolvat problema încălzirii Bacăului, ba chiar că a făcut economii „anuale” de peste 20 de milioane lei la gaz (!), printr-o investiție aprobată de fostul Consiliu Local, căreia Viziteu doar i-a tăiat panglica fără să aibă vreo contribuție cât de mică.”, declara în august 2022 prefectul Lucian Bogdănel, potrivit ziaruldebacau.ro.

Mai recent, la începutul lui aprilie 2023, consilierul local Cristinel Manolache l-a acuzat pe primarul Bacăului că are bani pentru asfaltări, prevăzuți în bugetul municipiului, dar preferă să mintă că nu îi are, pentru a nu realiza lucrările de asfaltare.

Pentru asfaltări, avem 11.892.706 lei la capitolul Investiții, 5.813.000 lei la capitolul Funcționare – Transporturi – Străzi și 5.743.000 lei pentru Alte cheltuieli în domeniul transporturilor. Pentru modernizarea parcurilor, pe lângă sumele alocate locurilor de joacă din Parcul Nord și Vasile Alecsandri (Spicul), sunt bugetate Parcul Cancicov, Gherăiești, Electricienilor, Olimpic”(Alee Ghioceilor), Bicaz și locul de joacă de la Grădinița nr. 28. Pentru amenajarea și îngrjirea spațiilor verzi, sunt prevăzute 17.557.000 lei, adică 3 milioane de euro! În loc să mintă lumea pe Facebook, Viziteu și prietenii săi din executiv trebuie să pună osul la treabă și să folosească banii pe care îi are la dispoziție!”, a precizat Manolache.

În replică, Stanciu-Viziteu a acuzat ”coaliția toxică” de la nivelul consiliului municipal care îi pune bețe în roate, aceasta fiind de altfel o temă de comunicare publică recurentă în discursul aleșilor locali de la USR.

Și Clotilde Armand, la Sectorul 1 din București, dar și Dominic Fritz, în Timișoara, se luptă de la preluarea mandatelor cu același tip de ”coaliție toxică”, formată din consilierii locali ai altor partide care nu achesează necondiționat la viziunea USR.

Iar rezultatele sunt în mare măsură aceleași: Primării blocate, orașe care nu se dezvoltă, în lipsa investițiilor publice, neajunsuri cu care se confruntă cetățenii, în lipsa unor servicii publice de calitate.

Eșecuri și promisiuni neîmplinite

Șoferii din Bacău au avut, de exemplu, nevoie de nervi tari, pe timp de iarnă, în condițiile în care primăria condusă de Stanciu-Viziteu nu a făcut nimic pentru ca curăța zăpada adusă de ninsorile abundente căzute în iarna 2021-2022.

Am preluat mesajele dumneavoastră, știu că s-a circulat greu. Au fost și utilaje care au fost pe teren, atât ale primăriei, cât și ale contractorilor. Dar, cineva tot nu și-a făcut treaba la timp și voi afla exact cine și de ce?! Acum, că ninsoarea s-a mai oprit, va fi mai ușor de intervenit! Mai sunt puține zone în care traficul e dificil, în rest se circulă în condiții de iarnă. În continuare, vă rog să fiți prudenți”, a scris Lucian Viziteu pe pagina sa de Facebook.

Ca și în cazul colegilor săi de partid primari, lui Stanciu-Viziteu i se cere demisia după doar doi ani de mandat, el fiind catalogat drept ”cel mai incompetent primar din istoria Bacăului” de către adversarii politici de la PSD.

Astfel, PSD Bacău a cerut în vara lui 2022 demisia primarului Lucian Daniel Stanciu-Viziteu, după ce Primăria a pierdut finanțarea prin PNRR a lucrărilor de la Spitalului Municipal.

 ”Din păcate, nepriceputul primar al Bacăului a crezut că-i poate amăgi la nesfârșit pe băcăuani, livrându-le postări pe Facebook în loc de spital”, a declarat eurodeputatul Dragoș Benea, președintele PSD Bacău, potrivit ziaruldebacau.ro.

Viziteu nu doar că este implicat în numeroase scandaluri la nivel local, dar a fost silit de către consiliul municipal să își retragă multe din inițiativele cu care celelalte forțe politice nu au fost de acord.

De exemplu, Stanciu-Viziteu a propus suprataxarea pentru locurile de parcare de reședință, creșterea taxei pentru salubrizare cu 140%, majorarea prețului apei cu 50%. De fiecare dată, primarul USR a fost blocat de consilierii locali, scrie romaniatv.net.   

Un alt eșec de răsunet al lui Stanciu-Viziteu a fost inițativa de a organiza un referendum local în Bacău pentru impunerea unor măsuri anti-COVID, dar și pentru stabilirea unor strategii de dezvoltare a comunității.

Autoritatea Electorală a declarat însă referendumul ilegal, întrucât se dorea organizarea acestuia în același timp cu alegerile parlamentare din 2020 și a cerut Prefectului de Bacău să blocheze inițiativa.

Mai recent, Lucian Stanciu-Viziteu a propus îndatorarea municipiului Bacău pe 15 ani de zile, solicitând Consiliului Local să aprobe împrumuturi de 340 de milioane de lei, bani cu care ar fi urmat să susțină proiectele europene.

Primarul Bacăului s-a lovit din nou de refuz, bifând astfel alte și alte proiecte care au rămas la stadiul de inițiative pe hârtie. Acest lucru nu pare să îl țină însă în loc, Stanciu-Viziteu  venind cu o nouă solicitare către Consiliul Local, căruia îi cere să aprobe contractarea unui împrumut de 179 de milioane de lei, în același scop.

La prima propunere de îndatorare, consilierii locali au fost în majoritate împotrivă,  chiar și aliații primarului, în speță PNL, PMP și Pro România votând împotriva împrumutului.

Cercetat de DNA

Dacă în ceea ce privește promisiunea electorală vizând parcările plutitoare pe Bistrița nu se știe când vor putea băcăuanii să beneficieze de o asemenea inovație, ce este cert e că Stanciu – Viziteu s-a confruntat cu acuzații legate de faptul că serviciile de consultanță pentru proiectul de gestionare a parcărilor din Bacău a fost atribuit unei companii care colaborează cu un membru USR, cunoscut și drept ”omul lui Clotilde”.

Este vorba despre Cornel Bărbuț, care implementează proiecte similare în Sectorul 1 din București sau în Brașov, ambele conduse de colegi de-ai săi de partid.

Stanciu-Viziteu a răspuns acuzațiilor susținând că nu se ocupă el de gestionarea parcărilor din oraș și că acest domeniu de activitate intră în atribuțiile viceprimarului său, Liviu Miroșeanu.

Nu există nicio relație între acea firmă și mine. Reprezentantul companiei vine des în Bacău și lucrează alături de colegul meu, dl. viceprimar Miroșeanu, și au făcut o treabă excelentă anul trecut prin regulamentul de parcări rezidențiale, politica de parcări cât și legat de aplicația informatică de rezervare de parcări rezidențiale.

Domnul Bărbuț este băcăuan și probabil se bucură și el că terminăm cu această parte a istoriei. Este un lucru bun că un băcăuan specialist SmartCity își pune la dispoziție cunoașterea pentru a aduce plusvaloare băcăuanilor”, a declarat primarul Stanciu-Viziteu, potrivit evz.ro.

Trebuie precizat că Stanciu-Viziteu s-a confruntat cu scandaluri de corupție atât pe vremea când era deputat în Parlamentul României din partea USR, cât și în calitatea de primar al Bacăului.

În 2020, când era vicepreședinte la Camera Deputaților, Stanciu-Viziteu l-a angajat la cabinetul său de parlamentar pe un anume Ionuț Avram, deși acesta avea doar studii medii.

În cursul urmăririi penale, Camera Deputaților a comunicat faptul că Ionuț Avram a fost salariat, cu normă întreagă, pe durată determinată, la Departamentul secretariatului tehnic – Direcția secretariate tehnice, registratură și arhivă – Cabinet vicepreședinte Lucian – Daniel Stanciu – Viziteu, în baza solicitării vicepreședintelui Camerei Deputaților, Lucian Daniel Stanciu Viziteu. În contract, se prevede că activitatea lui Ionuț Avram se desfășoară la sediul Camerei Deputaților”, au consemnat anchetatorii DNA Bacău, potrivit ziaruldebacau.ro.

Deși Avram lonuț nu a fost prezent fizic la locul de muncă, respectiv Camera Deputaților, și nu a prestat activitățile la care era obligat prin contractul individual de muncă, în înscrisurile întocmite s-a atestat în mod nereal prezența acestuia în perioada 26.05.2020-31.08,2020 la locul de muncă, având drept consecință obținerea de către Avram lonuț a drepturilor salariale care nu i se cuveneau. În fapt, în perioada 26 mai – 31 august 2020, activitățile desfășurate de Avram lonuț s-au desfășurat în principal în municipiul Bacău și au vizat susținerea și promovarea lui Lucian – Daniel Stanciu – Viziteu, candidat la funcția de primar al municipiului Bacău, lonuț Avram fiind coordonatorul campaniei electorale a candidatului Lucian – Daniel Stanciu – Viziteu”, potrivit procurorilor.

Prin urmare, DNA Bacău a extins urmărirea penală și pentru angajarea de la cabinetul lui Stanciu Viziteu, cu suspiciunea de ”fals intelectual” și ”abuz în serviciu”, însă ulterior a clasat aceste acuzații.

A angajat ilegal, dar a și turnat

În calitate de Primar al Bacăului, Stanciu-Viziteu s-a confruntat cu acuzații similare. Nu mai puțin de trei dosare vizând angajări ilegale la Primăria municipiului Bacău au deschis procurorii DNA, care au dezvăluit o adevărată obsesie pe care șeful USR Bacău a avut-o pentru Ionuț Avram, pe care l-a angajat nu doar la partid și la Camera Deputaților, ci și la Primărie.

În februarie 2023 Tribunalul Bacău a pronunțat sentința într-unul dintre dosarele angajărilor de la cabinetul primarului Lucian Daniel Stanciu- Viziteu. Ionuț Avram, alături de un alt inculpat, au primit pedepse de câte patru ani de închisoare cu executare. Sentința nu este definitivă.  

Procurorii susțin că, deși nu aveau studii superioare, mai mulți oameni au fost angajați la cabinetul primarului Lucian Daniel Stanciu – Viziteu. Primarul USR a fost în cele din urmă exonerat de răspunderea penală, deoarece ar fi acționat ”fără vinovăție”.

În încercarea de a ieși cu fața curată din scandal, primarul Lucian Daniel Stanciu- Viziteu a făcut personal un denunț la DNA, în care și-a acuzat o fostă consilieră, inculpată în unul din dosarele vizând angajările ilegale, că ar fi încercat să îl șantajeze.

Procurorii DNA Bacău au verificat afirmațiile primarului USR, însă nu au găsit dovezi și au clasat acuzația. ”Conținutul discuției purtate prin Whatsapp între cei doi relevă o relație apropiată, amicală, fără nicio referire la eventuale pretenții materiale”, precizează anchetatorii DNA.

Imediat după depunerea jurământului, Stanciu-Viziteu s-a grăbit să-și angajeze cei șase consilieri la care avea dreptul, toți apropiați de la USR Bacău. Dintre cei șase, doar trei aveau studii superioare, însă pentru unul dintre ei s-a modificat organigrama în Consiliul Local. Ceilalți doi au ajuns pe mâna DNA Bacău, pentru că nu ar avea studii superioare, deși au susținut că au, mai scrie presa locală.

VIAAlecsandru ION
SURSĂZiarul de Investigații
Articolul precedentSe votează șeful ANCOM. Candidați, Valeriu Zgonea și Mihai Eftimie
Articolul următorMinisterul Finanțelor, în calcule: la ce cheltuieli se renunță pentru acoperirea deficitului bugetar