Sursa: Google maps

Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc astăzi pentru a vota un nou preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), parlamentarii având de ales dintre fostul social-democrat Valeriu Zgonea şi Mihai Eftimie, care este susținut de USR.

Mandatul actualului şef al ANCOM Vlad Stoica va expira pe 11 mai, astfel că astăzi se dă start vot pentru numirea unui alt șef al instituției.

Așa se face că pe ordinea de zi a ședinței parlamentarilor, în această zi de marți, se află acest singur punct. Pentru a nu se surmena, programul stabilit parlamentarilor este anunțat a începe la ora 13.00 și va dura „până la finalizare”, timp în care sunt anunțate dezbateri, dar și votul „asupra problemei înscrise pe ordinea de zi”.

Valeriu Zgonea este fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, care în ianuare 2018 a fost trimis în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru trafic de influenţă, pe motiv că, „în perioada cu iulie 2012 – aprilie 2013, când îndeplinea funcția de președinte al Camerei Deputaților și totodată vicepreședinte al unei formațiuni politice, a acceptat promisiunea făcută de inculpatul Dobrică Dumitru, consilier județean, privind primirea de foloase necuvenite pentru sine, în schimbul influenței pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor funcționari publici și a promis că-i va determina să numească într-o importantă funcție publică o rudă a lui Dobrică Dumitru.

Ulterior, inculpatul Zgonea Valeriu – Ștefan a primit de la inculpatul Dobrică Dumitru foloase necuvenite în sumă totală de 62.143 lei, reprezentând contravaloarea unor servicii de turism și cheltuieli legate de construirea unei case de vacanță în județul Covasna.
La data de 22 aprilie 2013, ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu – Ștefan, persoana respectivă a fost numită în funcția de președinte al Centrului Național de Management pentru Societatea Informațională din cadrul Ministerului pentru Societatea Informațională, deși nu avea pregătire de specialitate în domeniu.

Ulterior, tot ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu -Ștefan, persoana respectivă și-a păstrat funcția la nivelul administrației publice centrale, fiind numită, la data de 23 ianuarie 2014, în funcția de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale”.

În urmă cu doi ani, Zgonea a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la trei ani de închisoare cu executare, însă ulterior, în februarie 2022, Curtea de Apel Bucureşti l-a achitat, decizia fiind definitivă.

Cât despre Mihai Eftimie, acesta un antreprenor din industria de comunicaţii, care şi-a depus candidatura pentru funcţia de preşedinte ANCOM în aprilie 2023. Mandatul de șef al ANCOM este de 6 ani, începând cu data de 11 mai 2023.

Articolul precedentReprezentant al unei firme din Spania, judecat în România pentru fraudarea fondurilor europene
Articolul următorExclusiv zin.ro – Stanciu-Viziteu, un mandat de primar plin de scandaluri, eșecuri și promisiuni neonorate