Exclusiv. După ce a otrăvit apa din România, Supercom SA are mari datorii la Consiliul Județean Hunedoara

Problema deșeurilor dă mari bătai de cap autorităților locale și în anul 2022.

Poluare, aer irespirabil, mizerie, resurse folosite necorespunzător, cu acestea se confruntă autoritățile locale din România. Deși legislația privind gestionarea deșeurilor și protecția mediului vine cu atribuții clare în ceea ce privește primăriile, respectiv consiliile județene, România riscă amenzi de sute de mii de euro.

Statul nostru nu a respectat directivele oficialilor europeni din 2011, potrivit cărora toate gropile de gunoi ilegale ar fi trebuit să fie închise. Curtea de Justiție a Uniunii Europene(CJUE) va judeca România pentru 68 de gropi de gunoi care pun în pericol mediul.

 Banii vor fi suportați din bugetul de stat, mai precis, din toate taxele și impozitele colectate de la români.

Cazul Hunedoara. Supercom SA, firma care administrează Deponeul „Bârcea Mare”, a otrăvit pârâul Tâmpa și are datorii la Consiliul Județean ( CJ)Hunedoara

Potrivit unor informații puse la dispoziție de CJ Hunedoara, la solicitarea noastră, Supercom SA nu a respectat contractul de administrare a Deponeului „Bârcea Mare”.

Potrivit acestuia, această companie are obligația să alimenteze contul escrow(n.r contul în care se depozitează sume mari de bani, deschis în relația cu CJ Hunedoara) cu suma de 2 269 010 de lei/an.

La data de 17 decembrie 2021, Supercom SA figura cu o restanță de 4 720 973 de lei, pentru perioada 2019-noiembrie 2021, au transmis oficialii CJ Hunedoara.

Un calcul simplu arată că, Supercom SA nu și-a îndeplinit obligațiile de plată financiare pentru exploatarea resurselor aferente gestionării depozitului de gunoi din Hunedoara, în ultimii doi ani.

Supercom SA are de plată și amenzile date de Garda de Mediu Hunedoara. Potrivit informațiilor oferite de această instituție, la cererea noastră, Supercom a primit amenzi în valoare de 130 de mii de lei, în perioada 2020-2021. Abaterile sunt extrem de grave, pun în pericol Mediul și sănătatea noastră. Mai exact, reprezentanții Supercom au refuzat să sorteze deșeurile și nu au instalat puțuri de captare a gazului de depozit, pentru celula 1. De asemenea, s-a depistat zeamă de gunoi (n.r. levigat) în pârâul Tâmpa. În anul care s-a încheiat, Supercom SA nu a contestat în instanță amenzile primite de la Garda de Mediu.

Ca în România: Mai întâi se întâmplă nenorocirea, apoi tărăgănăm soluțiile

Întrebați cum utilizează banii din Fondul de Întreținere, Înlocuire și Dezvoltare (FIID), oficialii Consiliului Județean Hunedoara spun că abia acum plătesc studiile de fezabilitate pentru montarea puțurilor de biogaz din celula 1 a Deponeului „Bârcea Mare”. Până la montarea efectivă a acestora, mediul înconjurător e în pericol. Evident, este afectată din plin și sănătatea umană, având în vedere că aceste măsuri (montarea puțurilor de biogaz) sunt dispuse pentru a combate poluarea.

Valoarea totală a FIID (în luna decembrie 2021) era de 6 666 524,97 lei, au precizat reprezentanții CJ Hunedoara.

Este greu de explicat cum un astfel de operator încă mai poate „gestiona” deșeuri.

Ministerul Mediului nu are o situație clară a localităților privind aplicarea principiului „poluatorul plătește”, dar susține că statul român se va întoarce împotriva marilor agenți economici, dacă România va fi obligată de CJUE să achite amenzi de ordinul milioanelor de euro.

Reprezentanții Supercom SA nu au putut fi contactați.

Citește și: Supercom SA a pierdut procesul cu Garda de Mediu Hunedoara și trebuie să plătească amenzile pentru ilegalitățile de la „deponeul” Bârcea Mare

VIAGeorgiana Dragomir
SURSĂZiarul de Investigații
Articolul precedentAdriana Pistol: „Tulpina Omicron începe să câştige teren”
Articolul următorSIIJ va fi desființată până la sfârșitul lunii martie . Ce planuri are ministrul Justiției
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”