Sursa foto: Wall-Street.ro

Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a precizat într-o conferință de presă că în valul cinci al pandemiei de coronavirus se vor atinge peste 25.000 de cazuri zilnice. Mai mult, medicul e de părere că aproape 10-20% dintre persoanele infectate vor fi internate în spital.

„Încă e valabilă această previziune. În funcție de evoluție vom vedea dacă schimbăm aceste previziuni”, a precizat medicul Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății, relatează news.ro.

De asemenea, secretarul de stat a mai adăugat că pentru moment nu există o transmitere comunitară susținută a variantei Omicron. Cu toate acestea, noua variantă sud-africană a început să „câștige teren”.

Valul cinci al pandemiei și restricțiile impuse de autorități

„Am putea spune în prezent că avem în circulaţie ambele tulpini, atât tulpina Omicron, cât şi tulpina Delta. Să spunem aproximativ jumătate-jumătate. Odată ce tulpina Omicron va deveni dominantă, toată lumea sigur că este expusă. Aglomerările umane duc la apariţia de cazuri dacă măsurile preventive, respectiv masca, spălatul pe mâini şi păstrarea distanţei fizice nu sunt îndeplinite”, a mai susținut medicul specialist.

Totodată, Adriana Pistol a afirmat că parlamentarii trebuie să se grăbească să adopte legea certificatului verde, altfel în câteva săptămâni nu va mai avea efect.

 „În acest moment încă nu este târziu. Dar sigur că la un moment dat, dacă creşterea numărului de cazuri va fi foarte mare, în câteva săptămâni, s-ar putea să devină într-adevăr târziu”, a mai spus secretarul de stat în Ministerul Sănătății.

Reamintim că CNSU a modificat vineri, 7 ianuarie, regulile privind carantina pentru români. Astfel, persoanele vaccinate sau trecute prin boală, care sunt contacți direcți ai unor pacienți COVID vor sta în carantină 5 zile, iar cele nevaccinate – 10 zile.

Mai mult, instituirea măsurii de protecție sanitară ce constă în purtarea măștii de tip medical sau FFP2 în toate spațiile închise și deschise va intra în vigoare de sâmbătă, 8 ianuarie. Masca FFP2 filtrează cel puțin 94% din toți aerosolii, inclusiv virusurile din aer precum SARS-CoV-2.

Scade perioada de izolare pentru românii infectați cu coronavirus

Articolul precedentFlorin Cîțu, despre certificatul verde: „Vom vedea dacă merge mai departe”
Articolul următorExclusiv. După ce a otrăvit apa din România, Supercom SA are mari datorii la Consiliul Județean Hunedoara
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.