foto: ecomagazin.ro

Mafia pădurilor din România are girul autorităților. Pe masa procurorilor sunt sute de dosare cu autor necunoscut pentru tăierea ilegală a celor mai importante păduri din țară. Statul se laudă cu prinderea unor hoți de lemne de talie mică. Un astfel de exemplu, s-a înregistrat în weekendul 7-8 august. Polițiștii din Satu-Mare au făcut percheziții la mai multe persoane suspecte, însă, prejudiciul e ridicol de mic în comparație cu valoarea totală a pădurilor rase de pe suprfața țării noastre: 134,81 mc de material lemnos, însemnând o pagubă de aproape 60 000 de lei. Pentru ca acești hoți să fie prinși s-a folosit tot echipamentul din dotarea unei astfel de acțiuni: polițiști din Maramureș, efective de la Direcția Silvică din Cluj și de la Garda Forestieră.

Mafia pădurilor. Cum se laudă statul cu prinderea unor hoți de talie mică. Pădurarii se tem pentru viața lor

Cea mai mare tăiere ilegală de arbori din România s-a înregistrat în județul Maramureș. A stârnit revolta oamenilor atât de tare, încât au ieșit în stradă să protesteze față de indiferența autorităților. Presa internațională a arătat cu degetul spre țara noastră, plină de resurse naturale, este lăsată de izbeliște de către cei care se numesc „apărătorii statului”, adică procurorii.

Reprezentanții Mediului au recunoscut că la Ocolul Sighet a dispărut un milion de metri cubi de arbori.

Mai exact, o pădure a fost rasă de pe suprafața județului fără ca vreo persoană să fie trasă la răspundere până acum. Este cea mai mare tăiere ilegală de arbori din România înregistrată până în prezent.

Cele mai afectate zone sunt Săpânţa, Poieni , Ţicău – Borşa, adevărate repere geografice naționale.

Prejudiciul a fost estimat la peste 40  milioane de euro, iar 30 de dosare penale așteaptă să primească soluții din partea procurorilor.

Hoți de talie mică vs autori necunoscuți. Prejudiciu uriaș. Pădure rasă sub nasul autorităților


În aria protejată „Sit Natura 2000 Munții Maramureșului ”  s-au exploatat ilegal  peste 400 000 mc de lem. În bani, reprezintă o pierdere de 100 milioane de lei.

Infracțiunile s-au produs treptat, ceea ce e greu de crezut că autoritățile nu au putut strânge suficiente date despre vinovați. Ba mai mult, orice tărăganare duce la prescripția faptei, adică imposibilitatea de a mai trage pe cineva la răspundere penală.

Judecătorii din Vișeu de Sus au dat de lucru procurorilor. Dosare nesoluționate din 2012

Unul dintre proprietarii de păduri din Maramureș a fost nevoit să se adreseze instanței de nenumărate ori. S-a plâns judecătorilor că Parchetul de pe lângă Judecătoria Vișeu de Sus nu a reuțit să îi spună cine i-au tăita ilegal pădurile din 2012. În unele dintre dosare, judecătorii au somat procurorii să dea soluții în aceste dosare cu autor necunoscut. Singurul răspuns pe care l-au oferit petentului a fost că au declinat dosarul la DNA. Ani de așteptare, pagube financiare, dar mai ales dezastru pentru mediul din România.

Pădurarii, activitiștii de mediu bătuți măr. Un fost ministru crede că a fost otrăvit

În timp ce dosarele penale zac pe masa procurorilor, pădurarii sunt loviți, amenințati. Vorbesc cu teamă, sub protecția anonimatului, deoarce oricând se pot trezi cu un topor în cap.

De asemenea, pe rolul DIICOT încă se află în instrumentare un dosar penal în care, persoană vătămată este fosta ministră a Mediului, Doina Pană. Susține că a fost otrăvită cu mercur, chiar de o persoană din Minister, dar ancheta merge foarte greu. A fost nevoită să facă mai multe analize, din care să reiasă că are în sânge o cantitate de mercur însemnată. Dosarul este, însă, cu autor necunoscut pentru tentativă la securitatea statului. La acest moment, se precizează că orice comunicare publică ar îngreuna cercetarea penală. Doina Pană spune că totul s-a întâmplat când a vrut să facă lumină în cazul tăierilor ilegale de păduri.

România este țara în care se permite tăierea pădurilor din parcurile naționale, dar și în care nu există un sistem digital de intrare-ieșire a materialului lemnos.

Articolul precedentUngureanu (USR) îl ironizează pe Nicușor Dan
Articolul următorGhiță: „Clotilde trebuie aruncată la groapa de gunoi a istoriei”
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”