Momentul în care transportul de deșeuri a fost oprit de vameși

Cantități impresionante de deșeuri intră în țara noastră. Ultimul transport a fost oprit la vamă, deoarece nu avea documente justificative, a fost de ordinul tonelor. Concret, zilele trecute, 16 tone de deșeuri din aluminiu din Italia ar fi intrat în țară prin punctul de frontieră de la Giurgiu, dacă vameșii nu se autosesizau. La acest moment, Garda de Mediu și Inspectoratul de Poliție(IPJ) Giurgiu fac verificări.

Reprezentantul Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a recunoscut în mod oficial acest lucru. România a ajuns în această situație, tocmai pentru că are o legislație permisivă. În timp ce Italia, Spania, Germania și China sunt primele state care au interzis importarea deșeurilor, România s-a trezit cu un val de gunoaie.

Giganții care le depozitează și le incinerează nu sunt firme cu capital românesc.

Avere din deșeuri. Gunoaie mascate în haine second-hand

Câștigul din gunoaie este fabulos. În mod paradoxal, la licitațiile cu valori reduse, companiile nu se înghesuie să participe.

„ La un container de 20 de tone de deșeuri greu reciclabile sunt undeva la 200 de euro pe tonă. La un container de textile sunt undeva la 10.000 de euro pe container,” a explicat Octavian Berceanu la Digi 24. Deșeurile textile, de cele mai multe ori din Germania, ajung să fie trecute în mod fals în acte drept marfă pentru second-hand. În realitate, există o cantitate foarte mică de haine second-hand care ajunge să fie vândută, au explicat reprezentanți ai Gărzii de Mediu, pentru Ziarul de Investigații(zin.ro)

Câștiguri fabuloase din deșeuri. Haos în legislație și concurență neloială

” Regii gunoaielor” profită de un haos legislativ. Constatările le-a făcut chiar Consiliul Concurenței în urma unei anchete privind gestionarea deșeurilor medicale, catologate toxice, cu regim special de colectare, depozitare și incinerare. Firmele vizate de ancheta Consiliului Concurenței sunt: SC Stericycle România SRL, SC Mondeco SRL, SC AKSD România SRL, SC Bio Hazard SRL, SC Xtreme Ecogreen SRL, SC Loret del Mar SRL, SC Eco Diotti SRL și SC Eco Fire Sistems SRL. 

De ce ajung firmele la cuțite. Guvernul a dat frâu liber concurenței neloiale

Reprezentanții Consiliului Concurenței au identificat buba legislativă și au formulat propuneri de îmbunătățire la Ministerul Mediului și al Sănătății. Au trecut ca o simplă hârtie. Concret, firmele care se ocupă de gestionarea deșeurilor ajung la cuțite din cauza unei Hotărâri de Guvern(HG. 1470/2004) Nu a mai fost modificată din 2004 și nu definește clar termenul proximitate. Astfel, nu se estimează corect distanța pe care poate opera o firmă de gestionare a deșeurilor.

Nu se specifică în mod clar ce înseamnă proximitate(n.r distanță operator-unitate de la care se ridică deșeurile), iar acest lucru dă liber unei concurențe neloiale între firmele care gestionează deșeurile periculoase, printre care se află și medicamentele. De asemenea, se interpretază diferit(n.r . neunitar, sintagma stație de transfer, respectiv compactare deșeuri)

În mod normal, companiile care se ocupă de această activitate ar trebui să aibă aceste echipamente în mod separat și să nu le subcontracteze, așa cum se întâmplă în prezent. Astfel, s-ar putea evita monopolul.

Cum se șicanează firmele. Clujenii, la un pas să fie otrăviți

Gestionarea incorectă a deșeurilor are un impact devastator pentru mediu, pentru sănătatea publică. Orașele în care intră astfel de deșeuri riscă să devină raiul șobolanilor.

Clujul a fost la un pas să fie otrăvit, după ce în lacul Tarnița au fost aruncate medicamente expirate. Potrivit informațiilor obținute de Ziarul de Investigații(zin.ro), sunt deschise două dosare penale pentru a-i identifica pe cei care au dorit să infesteze apa cu medicamente expirate. Din primele cercetări, deșeurile proveneau din Germania. Se suspectează că au ajuns întâmplător în lacul Tarnița.  Baxurile de medicamente au fost aruncate pe drumul județean care trecepe lângă lac(DJ 107 P) și vântul le-a adus în lac. Ancheta penală este în curs. Autorul este necunoscut. De asemenea, nici Consiliul Concurenței nu a finalizat investigația care vizează gestionarea deșeurilor medicale.

„Din acest motiv vrem să întărim legislația și să ducem contravențiile în zona penală, să fie pedepse cu închisoarea”, susține Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu.

Acuzații nefondate

Surse din cadrul instituțiilor de control ne-au precizat, însă, că monopolul nu se oprește aici. Pentru a distrage atenția de la adevăratele probleme în gestionarea deșeurilor, se lansează acuzații la adresa companiilor care au tarife mai mici și se implică în colectarea selectivă a gunoaielor. Un astfel de exemplu este cazul Brai Cata SRL. Firma a fost acuzată prin intermediul presei că are tarife mai mari decât Romprest, imediat după ce a câștigat licitația pentru colectarea deșeurilor din sectorul 1-București.

„Pentru o informare corectă a comunității și a opiniei publice, mai ales că au existat câteva articole nedocumentate, care au vehiculat fals ideea că prețul nostru este mult mai mare, în comparație cu cel oferit de prestatorul actual din Sectorul 1. Trebuie să subliniem câteva idei! Nu poți compara doar costul colectării cerut de o firmă, cu un tarif în care noi includem activitățile de colectare, transport, sortare-tratare si depozitare”, a explicat Bogdan Constantinescu, managerul firmei BRAI Cata SRL.

Valoarea contractului încheiat de firma BRAI CATA SRL cu ADP Sector 1, pentru cele 100 de tone de deșeuri, este de 62.900 de lei (aproximativ 12.500 de euro)

Articolul precedentPSD ar vrea un schimb de premier: Dan Barna sau Kelemen Hunor în locul lui Florin Cîțu
Articolul următorBarna: „Participarea la Congresul partidului va fi permisă doar membrilor USR PLUS care sunt vaccinaţi”
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”