PSD stă foarte bine în sondaje

Moțiunea de cenzură, doar un gest politic sau o necesitate

După ce în urmă cu două săptămâni, Politico.eu a făcut public un sondaj de opinie, potrivit căruia PSD era cotat cu 34% din opțiunile de vot, un alt sondaj, național, realizat de Avangarde le-au mai pus în talerul încrederii încă un procent, social democrații ajungând la 35%, relatează România TV. Acest sondaj a fost prezentat de Marcel Ciolacu, în cadrul ședintei de partid de la Neptun, unde se duc discuții ample cu privire la momenul depunerii moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîțu.

Diferența între cele două sondaje este dată de perioadele în care au fost efectuate, înainte și după scandalurile în care este implicat premierul Cîțu.

Potrivit cercetării Avangarde, PNL a coborât în sondaje la 21%, față de 25% cât avea după alegerile parlamentare din decembrie 2020, în timp ce AUR a ajuns la 15% (9% în decembrie), devansând cu un procent USR PLUS (15% în decembrie). UDMR, al treilea partid al coaliției de guvernare se menține la 5%, iar PMP a trecut de pragul electoral, după ce în decembrie a ratat de puțin intrarea în Parlament.

Sondajul a fost realizat în perioada 20 – 24 august, pe un eşantion de 900 de subiecţi, prin metoda CATI (interviuri telefonice), având o marjă de eroare de 3,2%.

Un alt studiu Avangarde, derulat în perioada 9 iulie – 19 iulie 2021, pe un eșantion de 903 persoane din România (populație adultă neinstituționalizată) a arătat că 62% dintre respondenți cred că lucrurile din România se îndreaptă într-o direcție greșită. Și doar 22% dintre respondenți consideră că situația țării noastre se îndreaptă într-o direcție bună.

Când se depune moțiunea

Surse din PSD susţin că dintre liderii partidului, Sorin Grindeanu (prim-vicepreşedinte) ar vrea depunerea moţiunii de cenzură după Congresele PNL şi USR-PLUS, argumentul principal fiind că formaţiunile vor fi în degringoladă, vor începe certurile şi să curgă demisii, mai ales la nivelul PNL, relatează Adevărul.

Pe de altă parte, Gabriela Firea (prim-vicepreşedinte) şi Paul Stănescu (secretar general) sunt cei mai mari susţinători ai depunerii moţiunii de cenzură încă din prima parte a lui septembrie, astfel încât votul să fie până la Congresul PNL din 25 septembrie. Şi Marcel Ciolacu, iniţial susţinător al variantei Grindeanu, a dat semnale că este mai degrabă de acord cu tabăra Firea-Stănescu.

Totodată, sociologul Alfred Bulai este de părere că moțiunea mulyt vehiculată este doar un exercițiu de imagine. „Să fim cinstiți, moțiunea aceasta nu este depusă să treacă, este depusă pentru a bifa un gest politic, până la urmă este rolul oricărei opoziții să depună astfel de moțiuni. Interesul politic al PSD este ca această să dureze cât mai mult. Pentru prima dată în istorie, PSD are șansă să obțină, singur, peste 50% din voturi, la alegerile de peste 3 ani. Și atunci de ce ar doborî acum guvernul, ca să preia ce, situația grea în plan social? Pe de altă parte, PNL și aliații nici nu și-au erodat suficient de mult imaginea”, a afirmat sociologul Bulai, la Realitatea PLUS.

Sociologul Marius Pieleanu îl dă pe Rafila ca prezidențiabil

Articolul precedentÎngrijire sau abuz: câini vopsiți pentru ”amuzamentul uman”
Articolul următorNicușor Dan ar avea bani doar pentru o primă tranșă în cazul preluării ELCEN de către Termoenergetica