Îngrijire sau abuz: câini vopsiți pentru ”amuzamentul uman”

”Datoria” câinilor: să câștige premiul care să-i mulțumească pe stăpâni

Credit foto: Skyler Dahan
Credit foto: Skyler Dahan

Ceea ce se vede în imagine este considerată o formă de îngrijire next level a câinilor care participă în competiții de ”frumusețe”.

Pentru stăpâni, organizatori, pentru public și jurați, această formă de îngrijire a devenit artă. Totuși: cât de fragilă este bariera dintre artă, kitsch și abuzul în forma lui cea mai pură?

Mai mulți pudeli au fost expuși la Groom Expo West. Apariția lor a fost, de data aceasta, sub forma unor sculpturi suprarealiste, vii, aproape umane.

(Spre deosebire de multe rase, pudelii necesită un nivel de îngrijire regulat –atât părul cât și blana provocând un constant disconfort.) Este motivul pentru care ”îngrijirea” se reduce la culori, sclipici, unghii vopsite și voturi influențate de numărul de vopsele aplicate pe blana patrupedului.

Imagini de la show-ul Pasadena: locul unde câinii au devenit picturi fauviste, au defilat și au primit voturi

Vogue îi numește picturi fauviste cu patru picioare. Mulți îi numesc subiect de kitsch. Alții îi votează. PETA acuză.

În cadrul show-ului de la Pasadena, pudelii au purtat panglici transparente, gulere cu sclipici și agrafe pentru păr. Au pozat ascultător pentru noi admiratori, deghizați în personaje din Sailor Moon sau The Lorax, al Dr. Seuss.

Unul dintre animale a purtat o haină patchwork în mai multe culori, altele au defilat docile, iar puii de câine au fost vopsiți în culoarea roz. Fie că ”subiectele” au fost din rasa bichon sau pudel, patrupedele nu au scăpat de ”îngrijire”.

Îngrijire sau abuz: masaj canin, anatomia foarfecelor, recuzite și multă vopsea

Matthew Starke deține patru pudeli ”standard” – Karma, Taboo, Haos și Pandora. Nu se oprește aici cu colecția colorată. Starke are în recuzită și un pudel de jucărie, Zen.

Alături de prietena sa, Lori Craig, o îngrijitoare considerată foarte creativă și care și-a demonstrat ”talentele” timp de două decenii, Starke conduce o afacere de îngrijire cu normă întreagă.

Nu este, însă, singurul. Mulți îngrijitori la fel de ”talentați” s-au adunat în Pasadena, California. Programarea la fața locului s-a adaptat dezvoltării lor profesionale și i-a perfecționat pentru viitoarele competiții. Alte scopuri: premii în bani și sponsorizări.

Participanții au urmat cursuri de masaj canin, au analizat ”anatomia foarfecelor” și au învățat cum să asigure strălucirea hainei unui Springer Spaniel. În penultima seară, s-a pus accentul pe ”regalitate”: defilarea patrupedului numit Pooch Perfect, patrupedul ”uman”.

Show-ul a avut loc în cadrul unei emisiuni organizate de Rebel Wilson, despre care PETA susține că face recuzita câinilor pentru ”amuzamentul uman”.

”Datoria” câinilor: să câștige premiul care să-i mulțumească pe stăpâni

Am intrat în acest show cu o abordare neutră și am încercat să nu mă gândesc la etica îngrijirii câinilor. Când am fost la expoziție, mi-a fost milă de față de câini. Ascultă fiecare comandă. Sunt foarte sigur că animalele nu înțeleg ce li se întâmplă. Acest lucru este în întregime pentru entuziasmul proprietarului. Dar, în cele din urmă, fiind un banal observator, am putut vedea că proprietarii au arătat o formă de afecțiune pentru câinii lor”, a precizat Skyler Dahan, fotograful evenimentului.

Fotografiile au fost realizate de Skyler Dahan și sunt descrise de publicația Vogue ca fiind plăceri vinovate, abuz și un kitsch neîntrerupt. Pentru stăpâni, fotografiile reprezintă o formă de dragoste.

Ei își percep câinii ca fiind colaboratori activi. Pentru câini, show-ul este egal cu ani de ”antrenament”, o obișnuință forțată și un premiu pe care nu îl înțeleg. Și nu îl vor înțelege niciodată.

Credit foto

Articolul precedentMAI, atent la infracțiunile cu certificate false de vaccinare
Articolul următorPSD stă foarte bine în sondaje
Jurnalist full-time / Pesimist part-time