Sursa: Google maps

Unul dintre directorii Complexului Energetic Oltenia (CEO) este acuzat de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție-Secția de combatere a corupției de trafic de influență în formă continuată, în legătură cu promisiunile pe care le făcea, promisiuni pentru care solicita sume de bani.

Nu sunt doar zvonuri, ci informații oficiale, iar în urma cercetărilor efectuate de cadrele Direcției Generale Anticorupție – Serviciile Județene Giurgiu și Covasna, plus perchezițiile domiciliare în 7 locații situate pe raza municipiului București și a județelor Sibiu, Gorj, Ilfov și Dolj, din care una este sediul unei societăți comerciale cu capital majoritar de stat, procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a acestuia.

Pe numele său Cătălin Liviu Stănculescu, inculpatul conduce Direcția Energie din cadrul CEO, și nu este unicul acuzat în dosar. Astfel, procurorii anticorupție au dispus totodată luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile față de o persoană fizică, administratorul unei societăți comerciale, care cercetat cu privire la săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

În perioada 25.07.2022-23.03.2023, la diferite intervale de timp, inculpatul Stănculescu Cătălin-Liviu, în calitatea menționată, ar fi primit în mod direct, pentru sine, suma totală de 13.000 euro de la administratorul unei societăți aflate în raporturi contractuale cu CEO (martor în cauză), lăsând să se creadă că ar avea influență asupra Directoratului CEO, cu atribuții în aprobarea plăților, și că îi va determina pe aceștia să urgenteze plata facturilor emise de societatea omului de afaceri într-un termen cât mai scurt de la data emiterii lor.

La data de 06.01.2024, în municipiul București, în incinta unui restaurant, celălalt inculpat, cercetat în prezenta cauză, ar fi promis unei persoane din conducerea unei companii de stat (martor în cauză) suma de 200.000 de euro în legătură cu atribuirea către societatea inculpatului, în condiții neconcurențiale, a unui contract în valoare de 1.000.000 euro, având ca obiect lucrări de demolare și gestionare deșeuri.

Cu aceeași ocazie, inculpatul i-ar fi indicat martorului și modalitatea prin care urma să intre în posesia contractului, respectiv: trucarea procedurii de achiziție prin inserarea în caietul de sarcini a unor cerințe preferențiale, care să avantajeze societatea inculpatului cu care acesta intenționa să se înscrie în procedură și transmiterea de către inculpat a altor oferte cu un preț mai mari față de cel al societății cu care intenționa să câștige procedura”, detaliază procurorii date din ancheta penală.

Având în vedere acuzațiile, procurorii au instituit măsuri asiguratorii asupra conturilor bancare aparținând inculpatului – pentru garantarea confiscării speciale a sumei de 13.000 euro, iar astăzi judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București va fi sesizat cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile a lui Stănculescu.

În dosar se mai efectuează cercetări și față de alte două persoane fizice pentru săvârșirea unor infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Celor doi inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”, mai arată procurorii.

Potrivit propriului CV, directorul Stănculescu, care are 57 de ani, a condus Sucursala Electrocentrale Turceni timp de mai mulți ani, începând cu 2015. A fost și director tehnic la Sucursala Electrocentrale Turceni, între 2013 și 2015, după ce anterior fusese șef Serviciu Maşini /Direcţia Tehnica executiv CEO și Sef birou Modernizare grup energetic 3 si 6 / UMIP grup 3 și 6.

De altfel, directorul nu este chiar un om modest, conform declarației de avere completate în vara anului 2023: are doar o cotă parte dintr-un teren și o casă moștenite în Craiova, județul său „mamă”, conduce pe rând un Smart fabricat în 2021 și un Mercedes GLC fabricat în 2017, și are câteva fonduri de investiții și depozite bancare – ultimul, deschis în 2023, unde apare suma de 160.000 de lei. Aceasta în condițiile în care salariul total pe întreg anul anterior fusese de 183.030 lei. Și nimic altceva.

Articolul precedentPostul de poliție și locatarii unui bloc din Slănic, evacuați după ce strada din apropiere s-a surpat
Articolul următorPopescu Piedone: Revitalizare Urbană și Inovație – noul plan ambițios pentru București se concentrează pe sustenabilitate și eficiență