datele, PSD, Partidul Social Democrat
PSD Foto: Facebook

PSD a urcat 6 procente în preferințele de vot ale românilor, potrivit unui sondaj de opinie publicat de Politico.eu, ajungând la 34%. În concluzie, opoziția le prinde bine social democraților.

Asta în timp ce PNL se află „în cădere liberă”, de la 25% cât a avut la alegerile parlamentare din 2020 la numai 18%. Sondajul a fost efectuat la finalul lunii iulie, deci nu a „prins” scandalurile în care este implicat premierul Florin Cîțu, care par să „macine” încrederea românilor în această guvernare. De altfel, coborârea în sondaj a început în luna aprilie, când a fost prima „criză” în coaliția PNL-USR PLUS-UDMR.

Sondaj Politico.eu

Potrivit sondajului sus-menționat, o altă creștere importantă a înregistrat-o Alianța pentru Unirea Românilor, de la 9% (în decembrie 2020) la 14%, în timp ce USR PLUS au coborât de la 15% la 12%, iar UDMR se menține la cota de 5%.

Printre motivele pentru care sunt înregistrate aceste fluctuații importante, în ceea ce privește PNL-ul, se află bilanțul la șase luni a guvernului de coaliție, condus de Florin Cîțu, eșecul campaniei de vaccinare, dar și reformele în justiție ce au întârziat să apară, lucru taxat de cel mai recent raport MCV, precum și lupta crâncenă ce se dă în interiorul Partuidului Național Liberal.

Declinul poate fi explicat prin faptul că USR PLUS a fost pus într-un con de umbră de liberali și nu a reușit să livreze rapid principalele obiective asumate în campania electorală, mai ales cele din Justiție, cum ar fi, spre exemplu, desființarea Secției Speciale.

Opoziția, în creștere

Ascensiunea AUR poate fi pusă pe seama eșecului campaniei de vaccinare, amplificarea discursului împotriva măsurilor de prevenire a combaterii pandemiei, precum și lipsa reformelor promise de coaliția de guvernare.

PSD, aflat în Opoziție, deși câștigase alegerile parlamentare cu aproximativ 29%, pare că este partidul căruia îi „prinde” cel mai bine această postură, creșterea sa în sondaje venind pe fondul nemulțumirilor legate de guvernare. De altfel, implicarea social democraților în campania de informare sau cea de vaccinare a fost una foarte mică, însă criticile cu privire la eșecul acestora a fost mare.

Comparativ cu anul 2016, PNL se află încă aproape de scorul de la acel moment (20%), în timp ce social democrații mai au nevoie de puțin peste 10 procente (45,5%).

Orban: „Orice face Florin Cîţu, bun sau rău, face bine PNL sau face rău PNL”

Articolul precedentSocial democrații vor să știe cât s-a plătit pentru vaccinul anti-Covid și avertizează că vor afla, prin orice mijloace
Articolul următorCetățeni din Afganistan, ascunși în autocamion, depistați la Constanța