Foto: Pixabay.com

Partidul Social Democrat este probabil la ora bilanțului pe vaccinarea anti-Covid, însă nu îi ies calculele deoarece nu are acces la informațiile legate de bani.

PSD are o listă întreagă de solicitări pe această temă, posibil și pentru că vaccinarea nu s-a realizat în parametrii pe care îi prezentau la început oficialii.

Potrivit raportării oficiale de ieri, în ultimele 24 de ore fuseseră administrate în total 11.863 de doze de vaccin, dintre care 4.027 fiind de rapel. Iar interesul tot mai scăzut față de vaccinare a făcut ca țara noastră să înceapă să doneze doze. Doar luna aceasta premierul Florin Cîțu a anunțat că România va acorda ajutor umanitar constând în vaccinuri pentru patru state – Tunisia, Egipt, Albania și Vietnam. Până acum, au fost donate doar doze de AstraZeneca, din cele achiziționate de Ministerul Sănătății și livrate de către companie.

Ieri, social democrații au transmis Guvernului, prin intermediul unui comunicat de presă, că este necesar să fie făcute publice sumele cheltuite pentru achiziția dozelor de vaccin, precum și alte detalii pe care Ministerul Sănătății le-ar ține la secret. Aparent, PSD nu le vrea pentru sine, ci solicită ca informațiile să fie puse la dispoziția cetățenilor.

Afirmația ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă, că astfel de informații ar fi „confidențiale” este inacceptabilă, având în vedere că este vorba de bani publici, colectați din taxele și impozitele plătite de cetățeni și că destinația acestor fonduri este de interes public.

Drept urmare, PSD solicită Guvernului să prezinte contribuabililor români, în cel mai scurt timp, următoarele informații:

1) Câte doze din fiecare tip de vaccin anti-COVID-19 au fost contractate de Guvern și la ce preț total?

2) Câte doze din fiecare tip de vaccin au fost deja achiziționate până în prezent de Guvern și cât au costat în total?

3) Câte dintre dozele din fiecare tip de vaccin au fost administrate efectiv în România și câte au fost irosite ca urmare a utilizării necorespunzătoare sau a expirării termenului de garanție?

4) Câte doze din fiecare tip de vaccin au fost revândute către alte state și care a fost prețul total obținut?

5)Câte doze din fiecare tip de vaccin au fost donate altor state?

În cazul în care Guvernul va refuza să răspundă, în mod transparent, la întrebările de mai sus, PSD va folosi toate căile parlamentare și juridice pentru a aduce adevărul în fața cetățenilor”, se arată în comunicat.

Articolul precedentLiderul UDMR, înțelegător cu Cîțu: „Sunt lucruri care s-au întâmplat acum 20 şi ceva de ani şi nu au nicio relevanţă din punct de vedere politic”
Articolul următorPSD este pe „valul” încrederii românilor