Poliția de Frontieră

Efectele situației din Afganistan se văd deja și în România. Polițiștii de frontieră constănțeni au depistat, în Punctul de Trecere a Frontierei Negru Vodă, doi tineri din această țară, care au încercat să treacă ilegal frontiera în România, din Bulgaria, ascunși în remorca unui autocamion, relatează presa locală CT News.

Potrivit Gărzii de Coastă, în seara zilei de sâmbătă, 14 august, în jurul orei 21.30 (cu puțnă vreme înainte ca talibanii să cucerească și capitala Afganistanulu) s-a prezentat la controlul de frontieră un cetățean ucrainean, care conducea un autocamion încărcat cu textile si încălțăminte.

În urma verificărilor efectuate de polițiștii de frontieră români, împreună cu polițiștii de frontieră bulgari, în compartimentul marfă al autocamionului au fost descoperiți ascunși doi tineri afgani, cu vârste de aproximativ 18 ani.

Ca urmare a celor constatate, cei doi au fost preluați, „în baza Acordului de readmisie între România și Republica Bulgaria, de către autoritățile de frontieră din Bulgaria, în vederea continuării cercetărilor și dispunerii măsurilor legale ce se impun”, se arată în comunicatul de presă al Gărzii de Coastă.

Canada, pregătită să primească 20.000 de refugiați afgani

În contextul actual, cu mii de afgani ce fug din calea talibanilor care au preluat controlul palatului prezidențial din Kabul, este de așteptat ca numărul celor ce vor încerca să treacă granițele României să fie tot mai mare.

Albania și Kosovo, deschise refugiaților, Turcia își construiește zid

De altfel, în timp ce Albania și Kosovo și-au anunțat disponibilitatea de a primi refugiați din Afganistan, Turcia a anunțat faptul că va construi un zid de aproape 300 de km, la granița cu Iranul, în fața unui potențial val de refugiați, potrivit AFP. „Vom intensifica munca şi vom consolida faptul că «frontiera noastră este de netrecut»”, a spus ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, potrivit Hurriyet Daily, citat de News.ro.

Guvernul de dreapta maghiar nu își va face cetățenii să plătească pentru SUA „decizie geopolitică defectuoasă”, permițând refugiaților afgani să intre în țară, relatează AP, citat de Newsweek.

Levente Magyar, secretar de stat la ministerul de externe al Ungariei, a declarat pentru MTI că nu va accepta refugiați „fără niciun fel de restricții”.

În 2015, Ungaria a construit un gard de-a lungul frontierei sale de sud pentru a împiedica refugiații din Orientul Mijlociu și Africa să intre în țară. Magyar a spus că gardul va ajuta să alunge un potențial val de refugiați afgani, dar sunt dispuși să-i ajute pe cei care au lucrat ca interpreți pentru trupele maghiare.

România şi alte peste 60 de state, declaraţie comună privind situaţia din Afganistan

Articolul precedentPSD este pe „valul” încrederii românilor
Articolul următorRaluca Turcan se pune „scut” între Cîțu și Orban