Premierul Canadei, Justin Trudeau (foto preluare CNBC)

Guvernul canadian a declarat, vineri, că este pregătit să primească 20.000 de refugiați afgani în cadrul unui nou program de imigrare, demarat în cazul „crizei umanitare din regiune”, relatează AFP, citat de Agerpres. De altfel, premierul Canadei, Justin Trudeau a precizat faptul că vor fi grăbite termenele de procesare ale imigrării pentru miile de afgani vulnerabili.

„Pe măsură ce situația din Afganistan continuă să se deterioreze și pe măsură ce afganii continuă să fie amenințați de talibani și obligați să își părăsească casele lor, extindem programul de imigrare. Astfel, Canada va grăbi termenele de procesare ale imigrării pentru 20.000 de afgani vulnerabili. Totodată vom continua să îi primim și pe acei afgani care au contribuit la eforturile Canadei, în Afganistan, și vom introduce un program special axat pe grupuri deosebit de vulnerabile – inclusiv femei lideri, apărători ai drepturilor omului, jurnaliști, minorități religioase persecutate, membri ai comunității LGBT, precum și membri ai familiilor de interpreți relocați anterior”, a anunțat premierul canadian, Justin Trudeau.

De altfel, un zbor al Forţelor armate canadiene a aterizat deja la Toronto vineri după-amiază cu „un grup de cetăţeni afgani” la bord care au ajutat ţara în trecut, a declarat Harjit Sajjan, ministrul Apărării naţionale, citat de Agerpres.

Tot vineri, mai multe ţări precum Danemarca, Spania, Olanda și  Norvegia au anunţat retragerea personalului din ambasadele lor în Afganistan, în timp ce România a reevaluat nivelul de alertă din acest stat, pe care la ridicat la „Părăsiți imediat țara”. Ministerul Afacerilor Externe îi avertizează pe cetățenii români să evite orice deplasare în Afganistan, subliniind că evoluțiile de securitate se asociază cu „un risc major de atentate teroriste și de confruntări armate”.

MAE cere românilor să părăsească imediat Afganistanul

Articolul precedentMesaj RO-ALERT la Câmpina! Apa din municipiu este nepotabilă
Articolul următorCurtea de Conturi: CFR Marfă are mulți angajați îmbătrâniți