Curtea de Conturi: CFR Marfă are mulți angajați îmbătrâniți

65% dintre angajații companiei au vârste cuprinse între 50 și 60 de ani, iar cei tineri (20-40 de ani) sunt doar 7%

În urma auditului efectuat de Curtea de Conturi, pentru perioada 2 septembrie 2019 – 18 decembrie 2020 la SNTFM „CFR Marfă” și CNCF „CFR”, ce a vizat perioada ianuarie 2014 – 30 iunie 2020, au ieșit la iveală cifre îngrijorătoare în ceea ce privește structura personalului.

Astfel, la CFR Marfă, cea mai mare parte a personalului este cuprinsă în grupa de vârstă 50-60 de ani (65%), în timp ce pentru grupa de vârstă 20-40% sunt cei mai puțin angajați, doar 7%. Potrivit raportului publicat de Curtea de Conturi, din rândul „seniorilor”, ponderea cea mai mare este deținută de personalul implicat în activitatea de exploatare (manevranți vagoane, șefi de tren, mecanici de locomotivă, revizori vagoane etc.) care reprezintă 47% din totalul salariaților. De altfel procesul de îmbătrânire a forței de muncă, în special în privința personalului implicat în activitatea de exploarare vine și pe fondul unei lipse de angajați dornici să intre în câmpul muncii, cu un nivel salarial de debutant, dar cu răspunderi mari, mai ales în contextul în care există o importantă „prăpastie” între liceele cu specific, ce formează și altceva decât feroviari (a se vedea Colegiile Tehnice din țară), respectiv cu formatorii pe specificul meseriei de feroviar.

Mai mult, acest proces de îmbătrânire a forței de muncă implică un risc major pentru asigurarea continuității activității, diminuând totodată capaciatea operatorului feroviar de a face față concurenței.

„În condițiile aprobării statutului personalului feroviar (n.r. ce va intra în vigoare de anul viitor), care prevede reducerea vârstei standard de pensionare a personalului implicat în activitatea de circulație a trenurilor, precum și în activitatea de exploatare, revizie şi întreţinere material rulant, acest risc s-a majorat semnificativ. În acest context, în opinia echipei de audit, elaborarea și implementarea unei strategii coerente în domeniul resurselor umane, care să asigure atragerea, selectarea, formarea, dezvoltarea și motivarea personalului necesar îndeplinirii obiectului de activitate al societății, în condițiile mediului concurențial existent, ar diminua considerabil riscurile în domeniul planificării forței de muncă”, se mai arată în raportul Curții de Conturi.

CFR, licitație pentru modernizarea stațiilor Fetești și Ciulnița

Articolul precedentCanada, pregătită să primească 20.000 de refugiați afgani
Articolul următorLIVE: Florin Cîțu face declarații de la Guvern