Afganistan: Talibanii au intrat în Kabul

Transferul de putere se va face în mod pașnic, potrivit Ministerului de Interne

Insurgenții talibani au intrat duminică în Kabul, capitala Afganistanului, a declarat ministrul de Interne Abdul Sattar Mirzakwal, potrivit Reuters. Asta în timp ce SUA și-a evacuat diplomații din ambasadă pe calea aerului, cu elicopterul.

O delegație a talibanilor a început negocieri cu guvernul afgan la palatul prezidențial de la Kabul, scrie Al Arabiya, citat de Digi24. Tot Al Arabiya susține că președintele Ashraf Ghani va abdica în orele următoare, citând unele surse.

Transferul de putere se va face în mod pașnic, potrivit Ministerului de Interne, citat de Al Arabiya.

Printr-o postare făcută de pe contul de Twitter al palatului prezidențial afgan a fost anunțat faptul că sunt auzite trageri din mai multe zone din jurul capitalei Kabul, dar că forțele de securitate, în coordonare cu partenerii internaționali dețin controlul orașului.

Oficialii americani au declarat că diplomații erau transportați către aeroport de la ambasada din districtul fortificat Wazir Akbar Khan. Mai multe trupe americane erau trimise să ajute la evacuări după ce avansurile fulgerătoare ale talibanilor au adus grupul islamist la Kabul în câteva zile.

După capturarea orașului Jalalabad, acestuia i-a urmat sechestrului talibanilor asupra orașului nordic Mazar-i-Sharif sâmbătă târziu, fără prea multe eforturi.

„Nu există ciocniri în acest moment la Jalalabad, deoarece guvernatorul s-a predat talibanilor”, a declarat pentru Reuters un oficial afgan din Jalalabad. „Permiterea trecerii în talibani a fost singura modalitate de a salva vieți civile”.

Un videoclip distribuit de talibani i-a arătat pe oameni aplaudați și strigând Allahu Akbar – Dumnezeu este cel mai mare – în timp ce un convoi de camioane a intrat în oraș cu luptători care fluturau în aer mitraliere și steagul alb taliban.

MAE cere românilor să părăsească imediat Afganistanul

Articolul precedentRareș Bogdan îi ia apărarea premierului Cîțu
Articolul următorFlorin Cîțu, un al doilea dosar din America