Paul Anghel, director ANPC. Foto: Facebook

Dacă în perioada premergătoare sărbătorilor pascale echipele de comisari ai Autorității Naționale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) desfășoară acțiuni de consiliere, prevenire dar și control privind modul de comercializare a produselor specifice, Paul Anghel, directorul instituției, găsește timp pentru câteva sfaturi.

În mediul online, pe Facebook, Anghel dă câteva indicații vizavi de ouăle de Paște, mai precis de vopsirea acestora. Astfel, din ce arată directorul ANPC, gospodinele trebuie să fie atente la tipul de vopsea folosită, existând chiar și un ingredient „ideal”.

Achiziționarea vopselei se va face numai din locuri autorizate și se va citi cu atenție eticheta produsului, care trebuie să conțină: numele și adresa producătorului, lista ingredientelor, instrucțiuni de utilizare, data durabilității minimale.

Atentie! La vopsirea ouălor nu utilizați vopsea pentru alte destinații, precum cea tipografică sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele poate prezenta un real pericol pentru sănătate.

Sfecla roșie este ideală pentru a vopsi ouăle. Această legumă este o sursă bună de pigmenți roșii și galbeni cunoscuți sub numele de betalaine. Betalainele sunt formate din betacianine (roșii) și betaxantine (galbene). Cea mai importantă betacianină din sfeclă este betanina și reprezintă 75-95 % din pigmentul roșu. Datorită acestei substanțe, sfecla are o culoare roșie intensă și poate acoperi ușor coaja poroasă a unui ou. De asemenea, în cazul în care vopseaua atinge albușul de ou, acesta poate fi consumat fără probleme”, asigură Paul Anghel.

Anterior, și instituția a emis un comunicat cu recomandări către consumatori, pentru toate tipurile de produse care sunt comercializate în această perioadă. În ceea ce privește comercializarea ouălor, sfatul este ca acestea să fie achizițiote numai din locuri special amenajate, autorizate.

Ouăle de consum trebuie să prezinte coaja intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri și mirosuri străine; la spargerea oului, albușul trebuie să fie de consistență densă, transparent, iar gălbenușul semiglobulos, ușor aplatizat și bine delimitat de albuș.

În cazul ouălor vândute în vrac, trebuie comunicate vizibil, cu ușurință și perfect lizibil, informațiile privind: categoria de calitate (A); categoria de greutate (clasamentul ouălor din categoria A în funcție de greutate) – XL – foarte mare: greutate mai mare sau egală cu 73 g; L – mare: greutate mai mare sau egală cu 63 g și mai mică de 73 g; M – mediu: greutate mai mare sau egală cu 53 g și mai mică de 63 g; S – mic: greutate mai mică de 53 g; o indicație a metodei de creștere a găinilor; o explicație a semnificației codului producătorului; data de valabilitate minimă”, detaliază ANPC.

Articolul precedentOferta pentru Primăria Capitalei: plecat-au 9 spre București
Articolul următorPrefectul din Prahova apelează la Corpul de Control al premierului în cazul străzii surpate din Slănic, denunțând „atitudinea ostilă” a reprezentanților CJ