Florin Cițu (captură video)

Problemele legale par să se țină scai de premierul Florin Cîțu. După scandalul legat de cele două zile în care a fost încarcerat în SUA, în urmă cu 20 de ani, după ce a fost prins conducând sub influența alcoolului, un alt dosar ce îl vizează a apărut în spațiul public. De data aceasta este un dosar civil.

Concret, AlephNews și Mediafax au obținut, în exclusivitate, dosarul civil al premierului Florin Cîțu, potrivit căruia a fost trimis în judecată, în 2008, pentru o datorie deplătită de 6.698,73 de dolari de pe un card de credit deschis la Maryland National Bank. Procesul a fost deschis la 6 ani de la plecarea cetățeanului român Florin Cîțu din Statele Unite ale Americii.

Banca americană își vânduse creanțele către firma de recuperare Clarke Jordan Financial LC care îi cere lui Florin Cîțu, într-un proces civil, peste 9755,27 de dolari (din care 3.056,54 dolari sunt dobânzile, cheltuielile de judecată și alte compensații) pentru că nu și-a respectat angajamentele semnate, potrivit documentului obținut de Mediafax.

Plângerea depusă in instanță împotriva lui Florin Cîțu se prezintă astfel:

Reclamantul susține următoarele: Clarke Jordan Financial, LC este autorizată să introducă această acțiune. Pârâtul Florin Cîțu locuiește pe strada Swing Lincoln 4112, orașul Ames, Iowa, 50014. Banca MBNA America, N.A. a vândut și a autorizat reclamantului toate drepturile, titlurile și dobânzile aferente cardului de credit cu numărul de cont 5329054999304942. Reclamantul este proprietarul contului. Pârâtul a devenit dator băncii MBNA America, N.A. printr-o serie de tranzacții. MBNA America, N.A. a trimis pârâtului o declarație bancară care arăta o restanță în favoarea băncii de 6.698,73 de dolari, pe care pârâtul a acceptat-o și pentru care și-a dat consimțământul. Pârâtul a acceptat în mod implicit să plătească suma păstrând declarația menționată fără obiecții și astfel a asigurat că suma va fi plătită. Declarația reprezintă o ajustare finală a respectivelor cereri în ceea ce privește întregul cont și toate prevederile ce țin de acesta. Reclamantul a trimis pârâtului o notificare ca să-și îndeplinească obligațiile ce decurg din contract iar pârâtul nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale. Prin urmare, în ceea ce privește fiecare acuzație, reclamantul solicită instanței să pronunțe o hotărâre împotriva pârâtului pentru 6.698,73 de dolari, la care să se adauge o dobândă în valoare de 3.056,54 dolari, o datorie convenită (post- petition interest) de 5%, alte costuri judiciare și orice alte compensații sunt corecte și necesare.

Se arată în plângerea făcută împotriva lui Florin Cîțu

Documentul instanței semnat de judecătorul Steven P. Van Marel arată, într-o notificare olografă, că speța civilă (Case No. LACV044600, Clarke-Jordan Financial, LC vs Florin V Cîțu) a fost respinsă în următoarea zi după expirarea termenului pentru notificarea lui Florin Cîțu, respectiv pe 24 februarie 2009, se mai arată în documentul prezentat de AlephNews și Mediafax.

Cine este Maryland National Bank

Potrivit presei americane, citate de Mediafax, Maryland National Bank, un important creditor de carduri de credit pentru consumatori, a fost preluată în anul 2006 de către Bank of America (cu 35 de miliarde de dolari), iar în 2016 a intrat în portofoliul Grupului Bancar britanic Lloyd, contra sumei de 1,9 miliarde de lire sterline. La data primei sale vânzări, o parte dintre creanțele Maryland National Bank au fost vândute către firma de recuperare de creanțe Clark Jordan Financial LC din Iowa.

 „Există o incompatibilitate morală clară”

Într-un comunicat de presă, Alianţa pentru Unirea Românilor cere coaliţiei PNL-USRPLUS-UDMR să îi retragă sprijinul politic premierului Florin Cîţu, mai mult, și să se prezinte în faţa Parlamentului cu o nouă propunere de premier. „Există o incompatibilitate morală clară a lui Florin Cîţu cu funcţia de prim-ministru al României. Florin Cîţu a ascuns faptul că a săvârşit o faptă penală şi a fost condamnat la închisoare atât faţă de conducerea PNL, faţă de ceilalţi lideri ai coaliţiei de guvernare, cât şi faţă de români. Dincolo de artificiile legislative care îi pot permite să ocupe funcţia de şef al Guvernului, gestul lui Florin Cîţu invocă, în primul rând, o mare problemă de moralitate”, au transmis reprezentanții AUR, în comunicatul de presă, citat de Agerpres.

În opinia celor de la AUR, Florin Cîţu trebuie să fie destituit, „întrucât şi-a pierdut credibilitatea în faţa românilor. În caz contrar, este clar că reprezentanţii coaliţiei de guvernare au înşelat încrederea unei ţări întregi cu un mesaj fals şi ipocrit”. Totodată, co-președintele AUR, Claudiu Târziu se întreabă, retoric, cum vrea USR-PLUS, al cărui slogan de campanie a fost „fără penali în funcții publice”, să schimbe felul în care s-a făcut politică în România, în ultimii 30 de ani? „Cum îşi imaginează PNL că va putea merge înainte cu un cadavru politic? Domnul Iohannis promitea o Românie normală, a lucrului bine făcut. Promovând penali, la fel ca PSD?”, a declarat Târziu.

Secretarul general PSD cere demisia lui Cîțu și alegeri anticipate

Articolul precedentAfganistan: Talibanii au intrat în Kabul
Articolul următorIonuț Moșteanu (USR PLUS): „Pentru bunul mers al Coaliției e nevoie de transparență și încredere”