Sursa: Facebook

Astăzi, premierul Marcel Ciolacu va participa astăzi la prima ședință comună a Guvernelor României și Ucrainei, însă înainte a ținut să explice, vorba aceea, scopul și durata vizitei.

Chiar dacă potrivit agendei publice a premierului „nu există evenimente publice programate în această zi”, anunțul oficial al Guvernului este că premierul va merge la Kiev împreună cu „mai mulți membri ai Cabinetului și experți din domeniile apărării, agriculturii, transporturilor, energiei, afacerilor interne, sănătății”.

Mai mult, într-un comunicat postat pe pagina Guvernului, se arată că „vizita la Kiev are două obiective clare – promovarea drepturilor românilor din Ucraina și semnarea unor acorduri bilaterale importante”.

Ceea ce s-a anunțat negru pe alb este că în cadrul vizitei, Ciolacu se va întâlni cu președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, cu prim-ministrul ucrainean, Denys Shmyhal, „alături de care va susține declarații comune de presă”, dar și cu președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanchuk.

Vizita la Kiev are două obiective clare – promovarea drepturilor românilor din Ucraina și semnarea unor acorduri bilaterale importante, care să pună bazele unei colaborări mai aplicate în mai multe sectoare.

Ucraina poate conta pe România acum și pe termen lung pentru că avem capacitatea de a deveni un centru de suport logistic pentru reconstrucția acestei țări”, a subliniat prim-ministrul Marcel Ciolacu, citat în comunicat.

Totodată, conform aceleiași surse, Marcel Ciolacu urmează să depună și o coroană de flori la Zidul Apărătorilor Căzuți ai Ucrainei din Kiev și va participa la dejunul de lucru oferit în onoarea delegației române de premierul Denys Shmyhal.

Alături de șeful Executivului, la ședința comună a Guvernelor român și ucrainean, vor participa: vicepremierul Marian Neașcu, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, ministrul energiei, Sebastian Burduja, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Ionel Scrioșteanu, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Dr. Raed Arafat”, se detaliază în comunicat.

Vizita lui Ciolacu în Ucraina vine la scurt timp după ce Zelenski a fost în România. Pe 10 octombrie, președintele Ucrainei s-a întâlnit cu mai mulți oficiali ai țării noastre, ulterior declarând, printre aletele, că este recunoscător „întregii clase politice și societății românești”.

Articolul precedentControale ANPC în Centrul Vechi: amenzi, produse confiscate și doi operatori economici cu „lacăt pe ușă”
Articolul următorTomac, plin de întrebări în fața vicepreședintelui Comisiei Europene