Sursa: presidency.ro

Volodîmîr Zelenski, președintele Ucrainei, a fost prezent ieri în România, unde s-a întâlnit cu mai mulți oficiali, s-au strâns mâini și s-au făcut promisiuni reciproce.

Inițial, Volodîmîr Zelenski, trebuia să țină un discurs în Parlamentul României, care a fost anulat, limitându-se totul la declarații ulterioare întâlnirilor avute.

Explicația oferită oficial de Iohannis a fost că „agenda Președintelui Zelenski a fost negociată de către cele două delegații și comunicată public”.

Surse parlamentare citate de Digi 24 au arătat că intervenția președintelui ucrainean a fost anulată din cauza „eventualelor perturbări ale discursului”. Aceasta după ce Senatoarea Diana Șoșoacă anunțase că va face „spectacol”.

Aceasta nu a împiedicat transmiterea unui mesaj comun de către președintele României, Klaus Iohannis, și președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, la Cotroceni. Pe de o parte, al nostru președinte a subliniat că „ne concentrăm pentru a ajuta Ucraina să câștige războiul”, însă a arătat că „în calitate de vecini și parteneri avem datoria și responsabilitatea de a ne proiecta relația pe termen lung”.

Ce sprijin? Tot ce se poate, adică inclusiv cel de tip militar, „atât timp cât va fi nevoie până la victoria împotriva agresiunii ruse, până la eliberarea întregului teritoriu, tragerea la răspundere a tuturor celor vinovați de crimele comise și, mai departe, în procesul de refacere și reconstrucție a țării”.

Însă, a precizat Iohannis în discursul comun, „susținerea Ucrainei reprezintă un interes strategic al României. Consolidarea securității Ucrainei înseamnă consolidarea securității României. Susținem astfel lupta pentru valorile fundamentale ale lumii în care trăim”.

Articolul precedentTrei polițiști din Iași, auzați de luare de mită în formă continuată
Articolul următorVîlceanu, exclus din grupul parlamentar PNL de la Camera Deputaţilor: „Decizia nu are nici o logică și e de noaptea minții”