Agenția Națională de Integritate

În ultima zi a lunii aprilie, Agenția Națională de Integritate a făcut public că a fost constatată starea de incompatibilitate sau conflictul de interese de natură administrativă în cazul a 5 persoane, inclusiv a unor primari.

Este vorba despre două situații de conflict de interese și trei incompatibilități, ANI precizând că „persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare”.

Printre cei găsiți în conflict de interese administrativ se numără și primarul comunei Viziru, din județul Brăila – Ana Cornelia Măcrineanu. Despre aceasta, ANI arată că, „în exercitarea mandatului de primar, deși avea un interes de natură patrimonială, a emis și semnat în luna martie 2023, o Dispoziție privind acordarea unor angajați din aparatul de specialitate al primarului a unei sume de bani, sumă de care a beneficiat și persoana evaluată”.

Totodată, despre fosta directoare executivă a Agenției pentru Protecția Mediului Prahova, Maria Mihaela Duță, inspectorii au concluzionat că „în perioada exercitării funcției publice (…) a semnat pentru sine o decizie care i-a adus un beneficiu material”.

Cât despre incompatibilitate, este vorba despre Maria Moldovan, primar în comuna Beica de Jos, Mureș, care „în perioada exercitării mandatului de primar (2020 – prezent) (…) a semnat o serie de documente care au dus la aprobarea prin Hotărâre a C.L. a încheierii a 2 acte juridice la un contract de închiriere între comuna Beica de Jos, reprezentată prin primar Moldovan Maria (în calitate de locator) și asociația în cadrul căreia persoana evaluată deține calitatea de membru (în calitate de locatar)”.

Alte persoane incompatibile sunt Valeriu Stanciu, consilier local în orașul Amara, Ialomița, care în perioada 25 mai 2021 – 19 mai 2022 „a exercitat simultan cu funcția de consilier local și funcția de președinte al Adunării Generale a Acționarilor în cadrul unei societăți comerciale de interes local”, în timp ce Ionel Aurelian Groza, fost consilier local în comuna Cârcea, Dolj, în perioada 22 octombrie 2020 – 02 august 2023, „a exercitat simultan cu funcția de consilier local și o funcție contractuală în cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei”.

Articolul precedentFINUL PORR, TE LEPEZI DE NAȘUL KLAUS?
Articolul următorOferta pentru Primăria Capitalei: plecat-au 9 spre București