Nicușor Dan ar avea bani doar pentru o primă tranșă în cazul preluării ELCEN de către Termoenergetica

Solicită Guvernului o extindere a „limitei de îndatorare”, în condițiile în care Bucureștiul este una dintre capitalele europene cu un grad mic de îndatorare

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a recunoscut luni că PMB nu are în prezent bani pentru preluarea ELCEN de către Termoenergetica, dar a menţionat faptul că își doreşte o extindere a limitei de îndatorare, pentru a putea achita prima tranşă.

Aceste mențiuni au fost făcute în contextul în care miercuri Consiliul General al Capitalei urmează să dezbată un proiect de hotărâre privind aprobarea acţiunilor necesare în vederea realizării sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (SACET) prin transferul de activitate de la ELCEN S.A. la Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti S.A. „Nu există banii aceştia acum şi nu vor exista dacă Guvernul nu ne ajută. Nu cerem bani de la Guvern. Cerem numai să ne extindă limita de îndatorare, pentru că Bucureştiul, spre deosebire de capitalele europene, este un oraş foarte-foarte puţin îndatorat. Deci, banii aceştia nu există acum. Sperăm ca guvernul să înţeleagă problema şi să ne ajute ca să avem nişte bani cu care să plătim prima tranşă”, a declarat Nicuşor Dan.

CGMB, apoi Consiliul Concurenței

Totodată, în legătură cu posibilitatea preluării ELCEN de către Termoenergetica, decizia urmează să luată de Consiliul Concurenței, după o analiză prealabilă. Motiv pentru care, edilul a menționat că hotărârea cu privire la preluare a fost introdusă pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului General al Municipiului București.

„Imediat cei noi dăm hotărârea în Consiliul General, întreg dosarul se poate duce la Consiliul Concurenţei, care trebuie să se pronunţe dacă e concurenţial sau neconcurenţial ca ELCEN să fuzioneze cu Termoenergetica şi în felul acesta putem să sperăm că încheiem tot procesul până la 31 decembrie. Dacă nu încheiem procesul până la 31 decembrie, nu vom putea să facem nimic în acele prime luni din 2022, până când bugetul local este aprobat. Ceea ce înseamnă că bugetul naţional trebuie să fie aprobat, trebuie să facem noi evaluarea, trebuie să facem dezbaterea publică”, a mai spus Nicuşor Dan.

Primarul general a menţionat că preţul de achiziţie pentru ELCEN a fost evaluat la 1,075 miliarde lei.

Nicușor Dan: „Am schimbat directorul ALPAB. Pentru moment, director al ALPAB sunt eu”

Articolul precedentPSD stă foarte bine în sondaje
Articolul următorPovestea lui Terente Ioan, bărbatul de 66 ani care a ajuns să cerșească în Marea Britanie, după ce a fost concendiat de angajator