Premierul Ungariei, Viktor Orban. Foto: pagină oficială Facebook

Ungaria, țara vecină cu România, (n.r. la Nord-Vest) se află într-o situație „controversată” în raport cu situația geopolitică de la acest moment: Rusia a atacat Ucraina, iar din acest motiv Comisia Europeană a impus sancțiuni economice dure primului stat, pentru a „descuraja” atacurile militare. Focul nu a fost oprit. Războiul dintre Rusia și Ucraina a ajuns în cea de-a 156-a zi. A devenit grea numărătoarea corectă a morților, iar statele vecine susțin că sunt pregătite să nu mai depindă de gazul rusesc, pe care ar fi urmat să-l plătească în ruble(n.r. moneda oficială a Rusiei).

Ungaria, prin vocea premierului Viktor Orban, a menționat că nu acceptă să întrerupă relațiile ecomomice cu Rusia.

Guvernul de la Budapesta a cerut Comisiei Europene o derogare de la sancțiunile economice privind importul de combustibil din Rusia și a obținut-o. Viktor Orban a susținut că are nevoie de cel puțin patru luni și de 800 de milioane de euro pentru a nu mai primi petrol prin oleoductul rus Drujba. Așa cum se știe, Ungaria nu are ieșire la mare, iar poziționarea geografică a acestui stat înseamnă o dependență de gazul rusesc în proporție de 70%.

Va avea Ungaria de suferit din cauza declarațiilor premierului Viktor Orban? Profesorul Mircea Coșea: „Nu s-a luat nicio măsură”

Mircea Coșea, doctor în Economie, fost membru al Parlamentului European-sursă foto: Facebook

După ce a obținut derogarea de la aplicarea sancțiunilor economice impuse Rusiei de Comisia Europeană, premierul Viktor Orban a continuat să aibă un discurs pe care analiștii politici îl numec „contra Europei”. În vizita recentă din România-Băile Tușnad, premierul Ungariei, Viktor Orban, a făcut câteva afirmații pe placul maghiarilor conservatori și în pofida românilor de pretudindeni. Le puteți(re)citi aici. Președintele unei asociații, Mihai Târnoveanu, a reacționat și a afișat un banner chiar în timpul discursului lui Orban cu mesajul „Ceva este etern! Transilvania este pământ românesc!”

După acest moment, care a stârnit reacții naționaliste atât în rândul maghiarilor, cât și al românilor, pozițiile oficiale din România au fost aproape neremarcate. Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a transmis că România nu va tolera acest discurs contra Europei. Afirmația a fost repetată și de premierul Nicolae Ciucă.

Informaţiile publicate de zin.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996(R) privind dreptul de autor.

Coaliția de guvernare(PNL-PSD-UDMR) nu a avut o reacție categorică, Consiliulul Național pentru Combaterea Discrimării nu s-a autosesizat(CNCD), iar diplomatic nu s-a luat nicio măsură, așa cum a remarcat și fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu. El susține că ambasadorul României la Budapesta ar fi trebuit chemat la București pentru o perioadă limitată.

Cât contează dependența de gazul rusesc în relațiile cu România și Europa

Mircea Coșea, doctor în Economie și fost membru în Parlamentul European, consideră că discursul premierului maghiar Viktor Orban va avea ecou în Europa, iar Ungaria riscă unele sancțiuni din acest motiv.

„Este regretabil că nu s-a luat nicio măsură(n.r. de către România), dar acest discurs contra Europei ar putea aduce sancțiuni. Dependența de gazul rusesc face ca Ungaria să servească interesele comerciale ale Federației Ruse sau(…) să aib o relație de prietenie cu acest stat”, s-a exprimat profesorul Mircea Coșea, pentru zin.ro.

Comisia Europeană a atenționat Guvernul de la Budapesta că încalcă statul de drept încă din primăvară

Guvernul de la Budapesta a fost informat încă din luna aprilie ac, că a început procedura de suspendare a fondurilor destinante Ungariei, din cauza „problemelor interne”, informează publicația maghiară Nepszava. Premierul Viktor Orban a intrat în dizgrația de grupului Visegrad 4 din Parlamentul European(format din Cehia, Slovacia, Polonia) din cauza relațiilor de pritenie cu Guvernul de la Moscova. Cea mai drastică sancțiune pe care o poate primi statul maghiar este excluderea din Uniunea Europeană, lucru pe care îl poate hotărî Consiliul Uniunii Europene.

Citește și: Scandal după jignirile aduse de Viktor Orban unor români prezenți la Băile Tușnad: Klaus Iohannis și Guvernul, somați să interzică vizitele private ale premierului Ungariei în România

Relațiile interetnice din Transilvania rămân tensionate. Steagurile și imnurile naționale, motiv de dispută

Articolul precedentMaia Sandu, de Ziua Constituției Republicii Moldova: ”Trebuie să apreciem oportunitatea de a fi liberi și egali în fața legii”
Articolul următorMai multe femei au fost executate, prin spânzurare, în Iran
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”