Sursa foto: Facebook/ Klaus Iohannis

România a sprijinit Ucraina încă din primele zile de război, țara noastră devenind rapid un exemplu pentru întreaga comunitate europeană, în special pentru ajutorul acordat refugiaților ucraineni, relatează presshub.ro.

Publicația ucraineană Kyiv Post a precizat că România este prima țară când vine vorba de transportul ajutoarelor trimise de Statele Unite în Ucraina și a treia ca mărime a tranzitului de arme și echipamente militare care ajung la armata ucraineană.

 „România deține câteva zeci de avioane de luptă MiG-21 și Lancer, plus 15 avioane de vânătoare MiG-29 pe care nu le folosește, dar le-ar putea preda Ucrainei. Oficialii guvernamentali români promovează, de asemenea, în mod activ eforturile pentru livrarea Ucrainei a echipamentelor М142 HIMARS fabricate în SUA”, scrie Kiev Post.

România furnizează Ucrainei combustibil, veste antiglonț, echipament medical și căști, Statele Unite livrează armament de miliarde de dolari

Guvernul României a trimis, de asemenea, produse alimentare și alte lucruri esențiale armatei ucrainene care luptă de peste 120 de zile împotriva rușilor. Mai mult, voluntarii au înființat un punct de ajutor la trecerea frontierei Porubne, unde refugiaților ucraineni li s-au oferit tot ce au avut nevoie.

Țara noastră a acceptat peste 800 de mii de refugiați, ei fiind liberi să intre în țară prin toate punctele oficiale de trecere a frontierei.

„Prin intermediul organizației neguvernamentale Code for Romania, în parteneriat cu Departamentul pentru Situații de Urgență a MAI, Organizația Internațională pentru Migrație și Consiliul Național pentru Afacerile Refugiaților, civili care fug de războiul din Ucraina și caută refugiu în România pot găsi toate informațiile necesare de care au nevoie”, mai precizează Kyiv Post.

Totodată, Guvernul României a anunțat că este pregătit să trateze soldații ucraineni răniți pe front în spitalele din România.

Cu toate acestea, când vine vorba de bani donați Ucrainei, statul român a alocat cele mai puține fonduri, informează Institutul Kiel. Mai exact, România a donat 0,043% din PIB-ul său, de 50 de ori mai puțin decât Estonia și Letonia și de 600 de ori mai puțin decât Polonia.

Citește și articolul: Vizita liderilor europeni în Kiev nu va aduce Ucraina mai aproape de pace. Medvedev i-a ironizat pe Draghi, Macron și Scholz

Articolul precedentTesla are în vedere concedieri masive
Articolul următorTrei deținute au încercat să se sinucidă în penitenciarul unde este închisă Elena Udrea
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.