sursă foto: Facebook Cristian Diaconescu

Fostul ministru de Externe al României, Cristian Diaconescu, s-a exprimat după declarațiile premierului maghiar Viktor Orban, făcute la Băile Tușnad(România), potrivit cărora „ungurii nu sunt o rasă mixtă și nici nu vrea să se transforme într-o rasă mixtă”.

Astfel, fostul oficial al României, crede că statul român ar trebui să ia măsuri de urgență, iar primii chemați pentru explicații ar trebui să fie chiar ambasadorii.

O discuţie cu ambasadorul ungar la Bucureşti, ca de altfel rechemarea ambasadorului României în Ungaria pentru consultări, pentru o perioadă limitată de timp, pentru a vedea totuşi cum restartăm relaţia bilaterală mi s-ar fi părut minimală. Aceste măsuri fac parte din jocul diplomatic, ca să nu politizăm şi să nu generăm reacţia unora din România care au tentaţii extremiste de acelaşi tip”, a declarat Cristian Diaconescu, pentru news.ro.

El consideră că afirmațiile lui Viktor Orban nu ar trebui să treacă neobservate de coaliția de guvernare, iar reprezentanții Comisiei Europene ar trebui să dea dovadă de fermitate și să sancționeze Ungaria, având în vedere că beneficiază de un „tratament preferențial” în relațiile comerciale cu Rusia.

Este inexplicabil, Ungaria beneficiază prin decizia Uniunii Europene de anumite flexibilităţi în legătură cu importul de hidrocarburi cu plata în ruble din Federaţia Rusă. Păi dacă toţi facem aşa la nivelul UE, la ce mai discutăm de sancţiuni şi de ce mai plătim biletele de avion reprezentanţilor noştri?”, a menționat Diaconescu, potrivit sursei citate.

Cristian Diaconescu, fostul ministru de Externe al României, intrigat de declarațiile premierului Ungariei

Potrivit declarațiilor oficiale, Viktor Orban s-a arătat contra războiului dintre Rusia și Ucraina, în plan civil, dar din punct de vedere politic și economic, șeful guvernului de la Budapesta, consideră că discursul rușilor chiar ar trebui să conteze pentru Europa. Cu toate acestea, unele afirmații făcute pe teritoriul statului nostru au pus sub semnul întrebării relațiile dintre maghiari și români.

„Văd în premieră inclusiv afirmaţii rasiste. Nu ai nicio scuză pentru a nu te delimita categoric!”, a subliniat Cristian Diaconescu, pentru news.ro.

Actualul ministru de Externe al României, Bogdan Aurescu, a fost primul care a reaționat public după declarațiilor lui Viktor Orban. El menționează că statul român nu tolerează afirmații rasiste. Cu toate acestea, până în prezent, ambasadorul României la Budapesta și omologul său de la București nu au dat explicații.

Citește și: Scandal după jignirile aduse de Viktor Orban unor români prezenți la Băile Tușnad: Klaus Iohannis și Guvernul, somați să interzică vizitele private ale premierului Ungariei în România

Articolul precedent2.000 de lei, mită oferită în Sibiu unui investigator
Articolul următorPatru județe și peste 240 de români primesc bani de la Guvern
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”