Sursa foto: Gazeta de Sud

Afirmațiile controversate făcute de către premierul Ungariei, Viktor Orban, cu ocazia participării la Universitatea de Vară de la Tușnad, au determinat reacția ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. 

Premierul Ungariei, discurs virulent împotriva Occidentului

Oficialul român a dezaprobat declarațiile făcute de Viktor Orban, care a criticat Uniunea Europeană  pentru implicarea în războiul din Ucraina, făcând declarații controversate despre „amestecul raselor” în Europa din cauza imigrației și subliniind relația privilegiată cu Vladimir Putin. Premierul Viktor Orban a adus jigniri și unui grup de români care au fost prezenți la Băile Tușnad, unde au afișat un panou pe care se putea citi mesajul ,, Ceva este etern: Transilvania, pământ românesc”, incidentul fiind prezentat de ziarul nostru în articolul Scandal după jignirile aduse de Viktor Orban unor români prezenți la Băile Tușnad: Klaus Iohannis și Guvernul, somați să interzică vizitele private ale premierului Ungariei în România

Românii au fost agresați, fiind nevoie de intervenția forțelor de ordine pentru a fi scoși din mulțime. Asociația Calea Neamului a reacționat dur după jignirile aduse românilor care au afișat bannerul, solicitând Președenției și Guvernului României să interzică premierului Ungariei, Viktor Orban, vizitele ”private” pe teritoriul statului român, deoarece acestea au fost făcute exclusiv în Transilvania

„Este regretabil că astfel de idei sunt propagate de pe teritoriul României”, a spus Bogdan Aurescu

Ministrul de Externe a subliniat că România consideră drept inacceptabil discursul premierului ungar, afirmând  că demnitarii prezenți la Tușnad nu au discutat subiecte sensibile pentru opinia publică din România, cum ar fi obținerea autonomiei de către maghiarii din Harghita și Covasna.

„Este adevărat. Și este regretabil că astfel de idei sunt propagate de pe teritoriul României, în contextul global complex pe care trebuie să îl înfruntăm cu toții, mai ales că pozițiile noastre oficiale sunt diferite de aceste teze. E clar că nu putem fi de acord cu ele. Nu mai spun de declarațiile privind rasele, care nu sunt acceptabile”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu. Bogdan Aurescu susține că în discursul lui, premierul  Viktor Orban a susținut „aceleași concepții pe care le-am văzut deja în poziționările oficialilor ungari, doar că au fost puse împreună, iar unele au fost elaborate mai pe larg”.

Prezent sâmbătă la Băile Tușnad, Viktor Orban, a declarat că lumea se află într-un deceniu al pericolelor şi primejdiilor, piloanele civilizaţiei occidentale începând să se dărâme

  Potrivit premierului Ungariei, Europa a pierdut controlul asupra resurselor de energie şi materiilor prime, „atât de necesare pentru a susţine performanţa economică”, fenomenul migraţiei împărţind Europa în două tabere care se luptă între ele.

Aici avem Occidentul, acolo avem o structură post-occidentală şi se dă o bătălie între cele două părţi ale Europei. Deci, noi am făcut o ofertă post-occidentalilor, le-am spus, lăsaţi-ne în pace să ne decidem fiecare cine cu care vrea să fie vecin şi cu cine vrea să trăiască. Post-occidentalii au refuzat această ofertă şi au spus nu, noi o să vă transformăm în ceea ce suntem sau am devenit şi noi. Acum se vorbeşte mai puţin despre migraţie, dar credeţi-mă, nimic nu s-a schimbat.

Bruxellesul şi echipele soroşiste pur şi simplu vor să ne forţeze să îi acceptăm pe migranţi. „Noi cerem, este o ofertă de toleranţă: nu vrem să le spunem cum să trăiască, le cerem doar ca să accepte că la noi tatăl este bărbat, mama este femeie şi copiii noştri să fie lăsaţi în pace. Şi asta să fie acceptat şi de armata lui Soros. Ar fi foarte important să se înţeleagă în Occident că în Ungaria şi în această parte a lumii, acest lucru nu este o problemă ideologică, ci pur şi simplu este cea mai importantă problemă a vieţii. Niciodată această nebunie occidentală nu va avea majoritate în această parte a lumii.

Pur şi simplu, maghiarii şi câteva alte popoare nu acceptă că sunt aceste chestii gender, transnaţional, transgender. (…) Vă rog, deci, să nu confundăm şi să nu ne lăsăm confundaţi cu război, cu crize energetice şi economice, fiindcă asta trage un paravan în faţa ochilor noştri şi în jurul problematicii transgender şi a migraţiei. Dar, de fapt, punctul de cotitură al viitorului sunt aceste probleme: demografia, migraţia şi ideologia gender şi asta este miza luptei dintre stânga şi dreapta. Nu uitaţi, doamnelor şi domnilor, că viitorul nostru depinde de această problemă şi cum ne putem apăra”, a declarat Viktor Orban.

Citește și: Protestele împotriva guvernului condus de Viktor Orban continuă

Articolul precedent Dezacord la nivelul Uniunii Europene în privința reducerii obligatorii a consumului de gaze naturale
Articolul următorStațiile de încărcare pentru mașinile electrice din Galați nu funcționează. Primarul: ”Nimeni nu a ştiut cum şi cu ce se mănâncă”