Parcul National Apuseni
Sursa foto: Parcul National Apuseni

Situație alarmantă în zonele protejate din Transivania, cum este de exemplu Parcul Natural Apuseni, unde număr mare de turiști din Europa de Est vin cu mașinile de teren și distrug zonele naturale, potrivit g4media.ro. Astfel, doar în decurs de o zi, rangerii Parcului Natural Apuseni au dat sancțiuni în valoare totală de 25.000 de lei turiștilor, în special celor din Cehia și Slovacia. Turiștii participă la curse auto neautorizate, cel mai probabil raliuri, este concluzia la care au ajuns rangerii care au analizat modul de inscripționare și de echipare al mașinilor. Administratorii Parcului au solicitat ajutorul oamenilor legii dar și al locuitorilor, care sunt sfătuiți să semnaleze asemenea situații.

Turiștii părăsesc cu mașinile drumurile, distrug pajiștile și deranjează animalele, vizitatorii parcului dar și pe localnicii care își pășunează animalele în acea zonă

În urma controalelor  efectuate de rangeri, turiștii au fost opriți, legitimați,  ulterior fiind amendați pentru accesul cu vehicule motorizate în afara drumurilor publice în ariile naturale protejate. Valoarea amenzilor aplicate de către rangerii parcului pentru nerespectarea legii au fost în cuantum de 25.000 lei. Astfel, în urma patrulelor efectuate în data de 5 iulie 2022, de către rangerii din cadrul RNP Romsilva – Administrația Parcului Natural Apuseni (APNA), au fost constatate nerespectări ale legislației naționale privind accesul cu mijloace motorizate în ariile naturale protejate de către un număr foarte mare de autovehicule înmatriculate în țări cum ar fi Cehia sau Slovacia. Mașinile aveau aplicate pe caroserie inscripții care dovedeau participarea la o activitate organizată, posibil raliu sau alte forme de competiții cu autovehicule motorizate.

Avertismentul administratorilor Parcului Național Apuseni

”Ariile naturale protejate nu sunt loc de joacă pentru adulți care probabil vor să își retrăiască copilăria atunci când folosesc autovehicule pentru a participa la evenimente „motorizate” internaționale, precum Gumbalkan, organizat ca raliu de navigație prin care aventurieri de ocazie din mai multe țări din estul Europei invadează zonele naturale, inclusiv pe suprafața ariilor naturale protejate din România, în căutarea senzaționalului cu orice preț, ignorând total legea, dreptul de proprietate, regulile de protejare a naturii țării pe care o vizitează și mai ales cu un total dispreț pentru acele locuri și oamenii care locuiesc acolo”, spun administratorii Parcului Național Apuseni.

 Efectele crizei economice: Elevii din Marea Britanie nu-şi mai permit să plătească masa de prânz


Articolul precedent Efectele crizei economice: Elevii din Marea Britanie nu-şi mai permit să plătească masa de prânz
Articolul următorSorin Roșca Stănescu, despre posibila candidatură a lui Mircea Geoană la prezidențiale: „În ordinea succesiunii la tron, urmează la președinția României”