Sursa foto: Facebook/ Viktor Orban

Budapesta a devenit locul unde mii de oameni se adună, zi de zi, pentru a protesta împotriva guvernului condus de Viktor Orban, după ce a fost votată o lege prin care cresc impozitele pentru întreprinderile mici, scrie Reuters.

Problemele pentru premierul Ungariei au început imediat după ce a fost ales, în special pe plan internațional din cauza declarațiilor privind războiul din Ucraina. Mai mult, provocările pentru Orban continuă, în momentul de față inflație fiind la un nivel record, iar moneda națională a ajuns la un minim istoric.

Ungaria a rămas și fără fondurile Uniunii Europene, după ce au fost blocate în urma unei dispute privind standardele democratice.

Guvernul calcă în picioare voința populației maghiare. Mii de oameni ies zilnic în stradă, dar fără a emoționa Executivul condus de Orban

Guvernul lui Orban a redus un plafon la prețurile utilităților pentru gospodăriile cu un volum de consum mai mare. Măsura anulează una dintre politicile pentru care premierul ungar era cunoscut, aceasta fiind necesară din cauza prețurilor la energie electrică și gaze.

Un pensionar ce a participat la protestul de sâmbătă, Miklos Nyiri, a declarat că prețurile la energie s-au triplat.

„Am o cunoştinţă care încălzeşte folosind doar electricitate. Factura sa lunară la curent a fost de 30.000 de forinţi (75 de dolari) până acum, nu este o sumă mare, dar de acum înainte va plăti 153.000”, a declarat pensionarul.

De asemenea, Nyiri a precizat că cel care va plăti de trei ori mai mult la energie își va da toată pensia pentru asta.

”Este pensionar, aşa că pensia va fi consumată pe factura la energie electrică, iar ei vor rămâne să păşuneze pe câmp”, a spus el.

Chiar dacă a reușit să plafoneze prețurile la carburanți și la alimentele de bază, inflația a crescut la cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani, la 11,7%.

Banca Naţională a mărit drastic rata dobânzii de referinţă la cel mai ridicat nivel de la prăbuşirea regimului comunist.

Citește și articolul: Ungaria nu-l mai vrea pe Viktor Orban. Zeci de proteste împotriva modificării Codului Fiscal

Articolul precedentCampania prezidențială din 2024, piatra de încercare pentru coaliția de guvernare
Articolul următorRomânia ar rezista unui atac al Rusiei numai 24 de ore. Zona vulnerabilă e „Poarta Focșanilor”, supravegheată de avioanele NATO
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.