Comisia Europeană/Foto: Pixabay
Comisia Europeană/Foto: Pixabay

Comisia Europeană dă în judecată Ungaria la Curtea Europeană de Justiție pentru a anula o lege care restricționează accesul la informații pe probleme LGBT, precum și o decizie de revocare a licenței de difuzare a ultimului post de radio independent al țării, precizează Deutsche Welle.

”Comisia consideră că legea încalcă regulile pieței interne, drepturile fundamentale ale persoanelor (în special persoanele LGBTQ), precum și valorile UE”, se arată într-un comunicat al UE.

Există o reală deteriorare a relaţiilor Budapesta-Bruxelles, iar cele mai recente evenimente ar putea duce la înghețarea fondurilor UE pentru Ungaria din cauza încălcării statului de drept.

Comisia a fost mult timp în conflict cu premierul conservator al Ungariei, Viktor Orban, pe fondul afirmațiilor că guvernul său a folosit abuziv banii UE și a încălcat legile blocului. Mai mult se vorbește tot mai des că acțiunile lui Orban presupun numeroase restricții privind drepturile omului.

Orban a respins, în mod repetat, acuzațiile conform cărora legislația, care a intrat în vigoare în 2021, discriminează, argumentând că legea interzice „promovarea” conținutului LGBTQ copiilor la școală.

În ultimul an, UE a încercat să determine Ungaria să schimbe legea care interzice conținutul care prezintă sau promovează homosexualitatea.

Încă din 2021, Orban a fost criticat din cauza unei legi care interzice orice portretizare a persoanelor LGBT în materiale destinate copiilor din Ungaria

Să fii blamat la nivel național, să fii considerat anormal, să fii considerat un pericol pentru tineri – înseamnă că nu-ți dai seama că a fi gay nu este o alegere”, a spus premierul luxemburghez, Xavier Bettel, care în 2015 a devenit primul lider al UE care s-a căsătorit cu un partener de acelasi sex.

Articolul precedentVa fi adoptată Ordonanța care oferă finanțare de 1 miliard de euro autorităților locale și IMM-urilor pentru eficientizarea energetică
Articolul următorJandarmii care păzesc sediile ambasadelor își fac nevoile în sticle
Jurnalist full-time / Pesimist part-time