Aer conditionat
Aer conditionat. Sursa foto: ideal.ro


 Măsuri fără precedent luate în Franța pentru reducerea consumului de energie electrică, pe fondul temperaturilor extrem de ridicate, potrivit digi24.ro.

Potrivit anunțului făcut de către ministrul francez pentru Tranziție Energetică, Agnes Pannier-Runache, magazinele dotate cu aer condiționat vor fi obligate să țină ușile închise și să reducă publicitatea luminoasă, pentru a economisi curentul electric

Mai mult, autoritățile vor interzice publicitatea luminoasă în toate orașele din Franța, între orele 1 și 6 dimineața, cu excepția aeroporturilor și a gărilor. 
„Să lași ușile deschise „înseamnă un consum cu 20% mai mare și (…) este absurd”, a declarat Agnès Pannier-Runacher. Orașe cum ar fi Bourg-en-Bresse, Lyon, Besançon și Paris au aprobat decrete municipale chiar de la jumătatea lunii iulie, când Franța s-a confruntat cu un val de căldură neobișnuit, magazinele cu aer condiționat fiind obligate să închidă ușile, în caz contrar urmând să fie sancționate. 

Guvernul intenționează să extindă măsura în toată țara, amenda aplicată urmând să fie de până la 750 de euro, dar într-o primă etapă se va face o campanie de informare a comercianților

Legat de publicitatea luminoasă, reglementările actuale fac distincție între orașele cu mai mult sau mai puțin de 800.000 de locuitori, în Franța fiind interzisă între orele 1 și 6 dimineața în orașele cu mai puțin de 800.000 de locuitori. În regiunile mai populate, regulile sunt stabilite în raport  de regulamentul local de publicitate. De asemenea, legea prevede ca panourile luminoase și vitrinele magazinelor să fie stinse după ora 1 dimineața.

 Ministerul nu a putut preciza cum vor fi aplicate concret controalele și sancțiunile de până la 1.500 de euro. „Ideea este într-adevăr că acesta să fie aplicabil de acum înainte”, a precizat ministerul. Nerespectarea regulamentului, aflat în vigoare din 2013, este rareori sancționată. „Provocarea rămâne să ne asigurăm că aceste texte sunt aplicate de către cei care au responsabilitatea publică: autoritățile locale și statul”, a declarat recent asociația ANPCEN, care luptă împotriva poluării luminoase.

Incendii puternice în Franța. Mii de turiști au fost evacuați

Articolul precedentLovitură pentru clienții Revolut din România: Conturile datornicilor pot fi poprite, au decis magistrații
Articolul următorPreședintele României, Klaus Iohannis, nimicit de experții de la Oxford: „Erodează democrația”