Sursa foto: Revolut.com

Conturile de Revolut ale românilor care au datorii la alte instituții bancare pot fi poprite, au decis în premieră magistrații din România. În România, Revolut are peste 2 milioane de clienți, conturile fiind greu de verificat de către autorități, fiind foarte greu de executat silit, potrivit romaniatv.net.

România este a doua cea mai mare piaţă de retail din lume pentru Revolut, după Marea Britanie, Bucureştiul fiind oraşul din Uniunea Europeană care are cei mai mulți deținători de carduri Revolut, unu dintre 3 bucureşteni care fac parte din categoria populaţiei active fiind client Revolut

Conturile Revolut în lei sunt depozitate în România la Libra Internet Bank, potrivit unui acord semnat între cele două instituții, în anul 2020. O companie de executări silite a acționat în instanța civilă Libra Bank, la sfârșitul anului trecut, cerând instituirea popririi pe conturile a doi clienți asupra cărora Banca Comercială Română avea decizii definitive de executare silită. Cererea executorului se referea la conturile Revolut ale debitorilor, însă în dosar doar Libra apare în calitate de terț poprit.

Toate cererile în care se cerea poprirea unor conturi Revolut depozitate la Libra, au fost respinse până acum în instanță, Libra invocând faptul că nu poate face acest lucru deoarece nu aceștia sunt titularii conturilor ci compania britanică

„În ceea ce privește raporturile juridice dintre debitoarea C. P. și terțul poprit Libra Internet Bank instanța reține că acestea sunt exprimate și dovedite sub forma existenței contului deschis la Libra Internet Bank asupra căruia Libra Internet Bank a precizat că funcționează ca un cont colector unic pentru creditări/alimentări/încasări în lei de către /din partea clienților EMI (Electronic Money Institution) – debitoarea C. P. fiind client EMI conform susținerilor Libra Internet Bank, în timp ce debitările/plățile din contul colector EMI vor fi ordonate exclusiv de către EMI clienților săi, acesta fiind și motivul pentru care Libra Internet Bank are calitate procesuală pasivă în acest litigiu.

Prin urmare, chiar Libra Internet Bank a confirmat prin întâmpinarea depusă că debitoarea P. C. are dreptul de a încasa, prin intermediul Libra Internet Bank din contul deschis de Revolut, sume de bani aflate in contul colector EMI”, se arată în motivarea judecătorilor. Cele două acțiuni sunt admise în prezent pe fond, dar Libra Bank a făcut apel, procesele urmând să fie puse pe rolul instanțelor superioare în a doua jumătate a acestui an. 

Fiscul susține că pot fi executate silit conturile Revolut
 

ANAF susține că se pot execută silit conturile Revolut, ”instituţiile de credit, instituţiile de plată şi instituţiile emitente de monedă electronică sunt obligate să comunice organului fiscal central, zilnic, informaţii cu privire la lista titularilor persoane fizice, juridice sau altor entităţi fără personalitate juridică ce deschid ori închid conturi bancare sau de plăţi, precum şi informaţiile privind dată deschiderii şi închiderii pentru fiecare cont în parte”. Potrivit ANAF, poprile bancare se înființează în baza informațiilor stocate la nivelul Agenției, pe baza Registrului central electronic de plăți și a conturilor bancare identificate prin IBAN, operaționalizat începând cu 11 ianuarie 2021.

”Revolut Bank UAB este o instituție de credit care a notificat Băncii Naționale a României furnizarea de servicii în mod direct pe teritoriul României, începând cu data de 01.07.2022. La acest moment Revolut Bank UAB poate transmite informații în vederea îndeplinirii obligațiilor declarative, în condițiile legii. ANAF poate solicita, în condițiile legii, informații despre rulajele și/sau șoldurile conturilor deschise de clienții instituției menționate”, susțin reprezentanții ANAF.

Revolut a picat. Milioane de români au fost afectați

Articolul precedentEfectul haosului legislativ din România: Procurorii ajung să întocmească dosare penale, chiar dacă fapta s-a prescris. Codul Penal arată că fostul primar al Sectorului 1 București, Daniel Tudorache, a fost pus sub acuzare pentru o faptă care nu mai poate fi anchetată
Articolul următorFranța ia măsuri fără precedent pentru economisirea energiei electrice