Sursa foto: Facebook/ Administrația Prezidențială

Cunoscutul grup de experți(n.r. think-tank) Oxford Analytica(OXAN) a făcut o analiză detaliată cu privire la policitile publice din România. În opinia lor, președintele Klaus Iohannis este direct răspunzător de slăbirea democrației, notează G4media.

Reprezentanții OXAN susțin că popularitatea lui Iohannis e în scădere, iar apropierea de serviciile de informații și de Armată nu face decât să dimunueze rolul democrației. Mai mult decât atât, implicarea directă în ruperea alianțelor politice, respectiv refacerea acestora, afectează pluralismul politic(n.r. existența mai multor partide politice).

Popularitatea președintelui Klaus Iohannis este acum în cădere liberă, deoarece încercarea sa de a reduce influența parlamentului, permițând epurarea judecătorilor anticorupție și aducând figuri militare în politică, pare să se întoarcă împotriva sa. Eforturile sale din 2021 de a încheia o coaliție între două partide în mod normal rivale, care dețin majoritatea locurilor din parlament, au subminat politica competitivă și controlul asupra acțiunilor guvernului”, sunt câteva dintre concluziile Oxford Analytica, citate și de sursa menționată.

Președintele României, Klaus Iohannis, nimicit de experții de la Oxford: „Renunță la rolul de mediator”

Oxford Analytica nu îi iartă nici pe jurnaliștii români. Experții britanici în politici publice susțin că presa din România e „aservită”, finanțată de Guvern, iar relatările de impact, care ar trebui să servească interesul public, sunt aproape inexistente. Iohannis, în calitate șef al statului, a renunțat la rolul de mediator între stat și societate, rol oferit de Constituție. OXAN a remarcat puterea pe care o dă Iohannis serviciilor secrete, lucru care afectează independența Justiției.

Potrivit surselor zin.ro, în România, singurul partid care strânge semnături pentru demiterea lui Iohannis, este Alianța pentru Unirea Românilor(AUR). George Simion, liderul acestei formațiuni politice, susține că peste un milion de români au semnat deja pentru suspendarea și demiterea președintelui Klaus Iohannis.

Citește și: Orban: ”Iohannis nu m-a păcălit numai pe mine. A păcălit şase milioane jumate de români”

Articolul precedentFranța ia măsuri fără precedent pentru economisirea energiei electrice
Articolul următorPrejudiciu de aproape 3 milioane de euro produsă de o grupare de români în mai multe țări UE
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”