Foto: economica.net
Foto: economica.net

România are un nou produs recunoscut la nivel european. Deși au trecut mai bine de 5 ani de analize şi dezbateri, produsul nostru a convins oficialii de la Bruxelles că are o reţetă unică pe continent.

Până acum, avem opt astfel de preparate recunoscute european, precizează Știrile Pro TV.

Conform Comisiei Europene, caşcavalul de Săveni este o brânză maturată produsă în regiunea Botoşani. Produsul se distinge prin perioada lungă de maturare (60 de zile), care îi permite să dobândească o consistenţă omogenă, precum şi o culoare mai pronunţată.

Gustul are accente de miez de nucă, uşor amărui datorită fermentaţiei. Condiţiile climatice locale sunt favorabile dezvoltării păşunilor naturale bogate într-o floră diversificată și contribuie la calitatea laptelui utilizat pentru producţia Caşcavalului de Săveni.

Mai mult, produsul a apărut pe piaţă în urmă cu şase ani, când un producător din nordul judeţului, împreună cu un student masterand, au creat un produs după o reţetă veche de peste 60 de ani.

Pe durata unui târg desfășurat în Italia, caşcavalul a obţinut punctaj maxim.

Munca mai multor generații, generații care au făcut istorie

Apoi a fost creată Asociaţia Caşcaval de Săveni, formată cu ajutorul producătorilor din zonă, care s-au ocupat îndeaproape pentru ca acest produs să devină emblematic la nivel european şi să primească certificatul de Indicaţie Geografică Protejată, mai arată sursa citată.

Constantin Aniculaesa, proprietarul unei fabrici de caşcaval, a mărturisit că produsul este o reală carte de vizită.

La orice negociere, ne putem lăuda, fără falsă modestie, că avem un produs de Champions League. Recunoaşte munca mai multor generaţii care au făurit istorie şi au dat acest gust inconfundabil produsului Caşcaval de Săveni. Chiar am fost contactaţi de firme din Europa şi din SUA care sunt interesate de Caşcavalul de Săveni”, a declarat proprietarul.

Un produs care păstrează gustul copilăriei, de odinioară

Cristian Delibas, director Direcţia Agricolă Botoşani, a explicat că nimeni altcineva nu poate să producă acest caşcaval decât dacă membrii asociaţiei vor hotărî acest lucru.

Obligatoriu, laptele trebuie să fie din zona aplicantă a acestui produs, de asta fiind şi sub indicaţie geografică protejată. Doar floristica din această zonă poate aduce aceste calităţi caşcavalului de Săveni.”

În același timp, Andrei Bouariu, primarul comunei Vlăsineşti, a povestit că produsul păstrează gustul de la ţară, gustul pe care îl aveam şi în urmă cu 30 de ani, când mâncam brânza şi cașul bunicilor. Acel gust rămâne graţie acestor reţete care sunt duse mai departe.

Va fi consumat şi peste hotarele României, ceea ce pentru noi este un motiv de mândrie!

Articolul precedentMaraton de vaccinare, organizat la București
Articolul următorViitori eroi: doi căței au ajuns în echipa Salvamont România și vor deveni câini de salvare
Jurnalist full-time / Pesimist part-time