Foto: Digi 24
Foto: Digi 24

Ziua Planetei Pământ este sărbătorită, în fiecare an, pe data de 22 aprilie.

Ziua Pământului sau Earth Day a fost instituită în Statele Unite ale Americii, ca urmare a conștientizării schimbărilor climatice și a impactului pe care acestea îl au asupra mediului, naturii și asupra fiecăruia dintre noi.

Ziua de 22 aprilie reprezintă data la care a început mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător.

Ziua Planetei a fost fondată pentru a cere implicarea politicienilor în problemele legate de mediu

În anul 1970, senatorul american Gaylord Nelson a fondat Ziua Pământului, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care îl arăta față de mediu. Ziua Pământului a fost celebrată în primul an de circa 20 milioane de cetățeni americani, în marea lor majoritate tineri și foarte tineri.

Senatorul Gaylord Nelson (Foto: http://www.nelsonearthday.net/)

După 2 decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de țări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorința de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre.

Ziua Planetei Pământ devine sărbătoare oficială în 2009

În anul 2009, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ și expresie comună a dorinței tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde.

În 2017, de Ziua Planetei Pământ, NASA a lansat un site unde oamenii pot “adopta” părți ale planetei.

Astăzi, 22 aprilie, președintele american Joe Biden a chemat 40 de lideri din toată lumea la un summit pentru lupta împotriva schimbărilor climatice. SUA ar putea prezenta un angajament actualizat în privința emisiilor de carbon, posibil înjumătățite până în 2030.

Schimbările climatice (Foto: news.sky.com)

În ceea ce privește planurile SUA de a aborda problemele climatice, președintele a spus:

Este o abordare a întregului guvern de a pune schimbările climatice în centrul politicii noastre interne. Este vorba despre securitatea națională și securitatea externă. Planurile noastre sunt ambițioase, dar noi suntem America.”

Google: ”La mulți ani, Planetă Pământ! Fiecare copăcel plantat trebuie să înflorească.”

Doodle-ul anual al Zilei Pământului din acest an evidențiază modul în care toată lumea poate planta pentru un viitor mai luminos.

Mediul nostru lucrează din greu pentru a ne susține, ceea ce ne cere să ne întoarcem favoarea”, au menționat autorii videoclipului.

Videoclipul Doodle de astăzi arată o varietate de copaci plantați în habitate naturale, una dintre multele modalități prin care ne putem ajuta pentru a menține Pământul sănătos pentru generațiile viitoare.

Reprezentanții Google au mai adăugat că un copăcel plantat trebuie să prindă rădăcini și să înflorească frumos.

Articolul precedentCiubuc mimează sărăcia. Noroc cu salariul de parlamentar!
Articolul următorTimișoara: amendă de 200 de lei pentru cei care hrănesc porumbeii
Jurnalist full-time / Pesimist part-time