Cover Artwork: Bogdan (Alex) Cristea
Cover Artwork: Bogdan (Alex) Cristea

În urma unui sondaj realizat la comanda Biroului European de Mediu, concluziile au arătat că îngrijorările tinerilor din Europa sunt legate de schimbările climatice, degradarea mediului și poluare.

Rezultatele sondajului, la care au participat peste 22.000 de tineri din 23 de ţări europene, au menționat că problema reală cu care se confruntă omenirea o reprezintă încălzirea globală.

Principala îngrijorare a tinerilor din Europa o constituie schimbările climatice, chiar şi în contextul unei pandemii care a lovit economia mondială şi a bulversat viaţa de zi cu zi peste tot în lume, arată rezultatele unui sondaj de opinie, date publicităţii miercuri, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Sărăcia sau boala: angoase ce pot fi trecute cu vederea

Atât bolile infecțioase, cât și sărăcia s-au aflat la finalul listei, principala problemă a tinerilor rămânând fenomenul de creștere continuă a temperaturilor.

Potrivit Biroului European de Mediu (EBB), o reţea de grupuri ecologiste care a comandat sondajul, rezultatele acestuia sugerează că tinerii au o viziune clară despre provocările globale pe termen lung, precizează G4 Media.

Într-o perioadă în care omenirea se află sub presiunea unei pandemii şi traversează o criză socio-economică, acest lucru este remarcabil”, a arătat purtătorul de cuvânt al EEB, Khaled Diab, într-o declaraţie trimisă prin e-mail Fundaţiei Thomson Reuters.

Sondajul confirmă faptul că mişcările pentru climă ale tinerilor, precum Fridays for Future (iniţiată de adolescenta suedeză Greta Thunberg, n.red.), nu sunt mişcări marginale, ci reprezintă curentul principal în rândul tinerilor. Politicienii şi decidenţii trebuie să le asculte vocile”, a adăugat Khaled Diab.

Un viitor nu foarte optimist: incendii de pădure, valuri de caniculă şi secete prelungite

De asemenea, Diab a afirmat că aceste rezultate nu sunt surprinzătoare: dacă ne raportăm strict la Europa, atât Spania, cât şi Portugalia s-au confruntat deja cu incendii de pădure, valuri de caniculă şi secete prelungite.

Oameni de ştiinţă preconizează că aceste fenomene vor deveni mai frecvente din cauza încălzirii globale.

Lupta pentru protecția mediului a cunoscut o pauză prelungită în perioada restricțiilor, iar activiștii de mediu au fost nevoiți să amâne marșurile, marșuri care au ca scop semnalele de alarmă, dar și o încercare de educație ecologică.

Deși există un manifest continuu pentru natură, pentru mediu și pentru reducerea poluării, au existat și voci relativ indiferente în fața schimbărilor climatice: 3% dintre cei intervievaţi au spus că nu sunt deloc îngrijoraţi.

Mai mult, 8% dintre cei care au participat la sondaj au răspuns că nu cred în existența schimbărilor climatice.

Cover Artwork: Bogdan (Alex) Cristea

Articolul precedentCîțu, aparent mulțumit de noua „Biblie” a coaliției, „care nu aduce nimic nou”
Articolul următorIoana Mihăilă, propusă oficial de USR PLUS pentru a ocupa „fotoliul” de ministru al Sănătății
Jurnalist full-time / Pesimist part-time