Liderii de sindicat din cadrul Termocentralei Mintia au precizat, pentru Ziarul de Investigații(zin.ro), că bărbatul a fost găsit spânzurat. Este primul caz de sinucidere din acest motiv.

Totodată, sursele citate au subliniat că vor sesiza Parchetul, Inspectoratul de Muncă(ITM) și Garda de Mediu, pentru a preveni distrugerea incidentelor și a instalațiilor de mediu. Sindicaliștii acuză conducerea Complexului Energetic Hunedoara de măsuri abuzive, prin distrugerea componentelor termocentralei.

Ce se încearcă acum, cu girul prefectului, e mascarea unui dezastru. Se cauta cu disperare de către cei de la sindicatul SLIEDM, salariați care sa accepte orice post, doar pentru a mima conservarea.

Vom sesiza ITM, Garda de mediu și parchetul pentru a prevenii distrugerea instalațiilor sau incidente de mediu.

Cum poți sa spui ca aduci a doua zi după concediere, același salariat înapoi?

De ce l-ai mai concediat?

Singurul răspuns ar fi, pentru a putea tăia la fier vechi o termocentrală, susține Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Hunedoara.

Cum a ajuns să fie închisă Termocentrala Mintia după cinci decenii

Mintia se închide după cinci decenii de funcționare, în ciuda eforturilor angajaților de a o salva de la faliment. Parte a grupului Complex Energetic Hunedoara( CEH), aflat în faliment, a acumulat datorii uriașe din cauza amenzilor uriașe de mediu.

Datoriile CEH sunt în valoare de 1,5 miliarde de euro.

În luna februarie, angajații CEH au amenințat cu greva foamei, pentru a-și primi salariile restante și deconturile pentru transport.

Sume exorbitante merg la Comisia Europeană

Activitatea Termocentralei a fost, însă, suspendată din luna ianuarie. Toată iarna devenii au stat în frig și fără apă caldă. Inițial, au sperat că va fi preluată de Consiliul Județean Hunedoara. Președintele acestei instituții, Laurențiu Nistor, spune că statul român se autosabotează, în loc să salveze economia.

„ Societățile comerciale pot fi preluate de autoritățile locale cu autorizație completă de mediu.

Zeci de mii de lei merg către Comisia Europeană, nu către statul nostru. Mă voi duce cu plăcere la întâlnirea cu ministrul Energiei, dar am pus niște condiții. Eu nu vreau o sobă de teracotă, ori merge ori nu” , a declarat liderul CJ Hunedoara.

Termocentrala Mintia. De la profit la sinucidere

Statul român oferă, la acest moment, salarii compensatorii celor disponibilizați. În medie, un fost angajat de la Mintia primește

10 000 de lei. În mod surprinzător, în 2017, CEH era pe profit, nu în faliment. Un raport de activitate, întocmit de directorul de la acea vreme(2017), Michael Melczer, CEH reușea performanța să plătească o rată pentru investiţia de la Termocentrala Paroşeni şi achita taxele și impozitele locale.

„Lipsa de cărbune a fost doar o scuză. Cine se face vinovat pentru faliment

Angajații au făcut zeci de informări la DIICOT, SRI, despre proasta administrare care a adus falimentul.

Revolta vine din faptul că Mintia e la un pas de distrugere totală, prin tăierea unor benzi, apoi prin valorificarea fierului vechi în mod necorespunzător.

„Lipsa de cărbune a fost doar o scuză, pentru privatizarea rapidă, ne-a precizat unul dintre angajați, Marcel Banu.

Ministrul Energiei recunoaște jaful de la Mintia

În mod frapant, ministrul Energiei, Virgil Popescu, recunoaște că Mintia a fost jefuită. Nu e preocupat, însă, să vadă și de cine.

Din păcate termocentrala de la Mintia, ca şi Complexul Energetic Hunedoara, a fost jefuită. Da, a fost jefuită. Din 2013 s-a format Complexul Energetic Hunedoara – 0 datorii, 2019 – insolvenţă, 3 miliarde de lei datorii – oare unde s-au dus banii ăştia? 3 miliarde de lei datorii. A intrat în insolvenţă. În 2013 – tot atunci s-a aprobat un studiu de fezabilitate de către AGA de la acea vreme a complexului energetic în care s-a solicitat să se facă studiu pentru desulfurare şi instalaţia de slam dens, credeţi că s-a întâmplat ceva? Nimic. S-au complăcut toţi în această situaţie până la insolvenţă”, a menţionat Virgil Popescu, la „Ora Guvernului”

Mai multe companii s-au arătat interesate de preluarea termocentralei, dar nu s-a finalizat cu nicio achiziție.

Conducerea CEH Hunedoara nu a putut fi contactată până la acest moment.

Articolul precedentAUR și UDMR încep să aibă puncte comune
Articolul următorFoști polițiști din Salonta, condamnați la închisoare cu executare pentru fapte de corupție
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”