CJ Hunedoara insistă să preia Termocentrala Mintia

Administrația județeană hunedoreană a trimis, până acum, opt scrisori prin care cerea preluarea activelor libere de sarcină financiară.

Foto: preluare Mesagerul de Hunedoara

CJ Hunedoara a cerut, din nou, preluarea în proprietate a Termocentralei Mintia, din Complexului Energetic Hune­doara. Solicitarea a fost trimisă direct prim-ministrului Florin Cîțu, însă și către Ministerul Energiei, Ministerul Mediului și către cel al Fondurilor Europene. Aceasta ar fi a opta scrisoare de intenție trimisă de președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor (PSD), informează Mesagerul de Hunedoara.

CJ Hunedoara își declară disponibilitatea de preluare

Citește și: Cum să bagi sub preș 2 milioane de euro. Complexul Energetic Hunedoara a importat cărbune la prețuri uriașe

Mai exact, administrația județeană hunedoreană vrea să preia activele libere de sarcină financiară, însă și utilitățile termocentralei Mintia, împreună cu infrastructura acesteia. În scrisoare se menționează, de asemenea, că s-ar fi identificat posibilitatea achiziționării cărbunelui din Indonezia, acesta având un conținut redus de sulf.

Având în vedere că acest cărbune energetic tip indo 4200 are un conţinut redus de sulf (max. 0,09 la sută) şi de cenuşă (max. 6 la sută) rezultă fap­tul că Termocentrala Mintia poate funcţiona fără instalaţie de desulfurare timp de 10 ani, cu încadrarea în normele europene de emisii cu ac­tualele instalaţii. Astfel, un contract semnat cu fur­nizorul indonezian garantează funcţionarea Ter­mocentralei Mintia pe o perioadă de 10 ani (…). Faţă de demersurile anterior precizate, men­ţio­năm că această colaborare pe plan economic în sensul achiziţionării acestui tip de cărbune, nu se poate finaliza decât ca urmare a preluării Ter­mo­centralei Mintia de către Consiliul Judeţean Hu­ne­doara.

scrie CJ Hunedoara, în scrisoarea trimisă ministerelor mai devreme menționate, cât și premierului Florin Cîți

Citește și: Berceanu, despre accidentele industriale: ”Mai intervin și niște Dorei”

Mai mult, Nistor adaugă faptul că menținerea în funcțiune a termocentralei reprezintă o prioritate în acest moment, luând în calcul mărirea prețului la energie electrică. Potrivit președintelui CJ Hunedoara, Mintia ar putea să asigure, în continuare, încălzirea municipiului Deva.

Un alt motiv invocat de acesta se referă la eventualele disponibilizări ale angajaților, care ar putea fi evitate prin preluarea termocentralei de către administrația județeană condusă de Nistor. Vorbim, în acest caz, despre aproximativ 700 de salariați, „adică aproape toţi salariaţii unităţii”.

Articolul precedentAmendă pentru un turist care hrănea un urs la Sinaia
Articolul următorPSD îl avertizează pe Cîțu să nu-și cumpere „fotoliul de șef al partidului”
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.