Cum să bagi sub preș 2 milioane de euro. Complexul Energetic Hunedoara a importat cărbune la prețuri uriașe

Compania se află acum în insolvență, din cauza problemelor financiare

Foto: preluare Mesagerul de Hunedoara

Un nou caz „made in Romania” ajunge în presa din țara noastră. Mai exact, Complexul Energetic Hunedoara a importat un număr impresionat de tone de cărbune din afara țării, cu toate că repectivele importuri nu erau nici necesare și nici avantajoase.

Prețul cărbunelui importat din alte țări, la Complexul Energetic Hunedoara, mult mai scump decât cel extras din minele din Valea Jiului

Situația Termocentralei Mintia este acum una critică, întrucât compania se află în insolvență, în urma problemelor financiare foarte grave pe care le are. La rândul lor, problemele financiare au survenit în urma unui management defectuos, aplicat în mod intenționat, din câte se poate bănui.

Potrivit unei anchete Adevărul, citat de Mesagerul de Hunedoara, complexul Energetic Hunedoara ar fi importat cărbune din țări ca Germania, Elveția sau Ungaria, de vreme ce cărbunele extras din minele din Valea Jiului ar fi fost mult mai avantajos, din punct de vedere al prețului.

Conform sursei citate anterior, Corpul de Control al premierului, în perioada Victor Ponta, ar fi realizat un raport cu privire la activitatea companiei, în perioada 2012-2014, în urma căruia ar fi constatat că energia ar fi fost, de asemenea, vândută la un preț derizoriu, de unde au rezultat, de asemenea, pierderi uriașe de circa 53,3 milioane de lei, în contul Electrocentrale Deva și de 23,4 milioane de lei, în contul Electrocentrale Petroșani.

Ulterior, în 2013, companiile fuzionau sub un singur patronaj și înregistrau o pierdere de 147 de milioane de lei, iar în 2014 situația se adâncea, paguba crescând la 352 de milioane de lei. „În perioada octombrie 2011-decembrie 2012 au fost semnate mai multe contracte de achiziţie de cărbune cu mai multe societăţi din Ungaria şi Ger­mania, toate reprezentate de aceeaşi persoană, ce­tă­ţean român cu domiciliul în străinătate“, se arată în sinteza raportului de control, conform surselor citate anterior.

Citește și: Hunedoara: Angajații Termocentralei Mintia, nemulțumiți că trebuie să se prezinte la muncă la Petroșani

Cum au reușit? Destul de simplu, notează Adevărul. Mai exact, s-ar fi folosit o metodă clasică, adică una care le-a mers și altora, în trecut. Într-o primă instanță, reprezentanții companiilor ar fi stabilit o valoare mai mică de 2 milioane de euro, cu scopul permiterii negocierilor fără un anunț, însă și fără aprobarea Consiliului de Administrație. Așadar, ulterior au fost livrate 132.000 de tone de cărbune, la valoarea de 9,5 milioane de euro, în condițiile în care nu era nevoie de cărbune, și cu siguranță, nu la acel preț de achiziție.

La momentul respectiv, în stocurile Mintia existau 407.000 de tone de cărbune, adică cu 302.000 tone mai mult decât ar fi fost nevoie. „Având în vedere că stocurile deţinute de către Sucursala Electrocentrale Deva din cadrul So­cietăţii Complexul Energetic Hunedoara S.A. au fost mai mari decât necesarul prevăzut de dispoziţiile le­gale, rezultă că efectuarea achiziţiilor de cărbune din afara ţării nu au fost întemeiate“, se arată în documentul guvernamental.

În 2012, Electrocentrale Deva încheia un nou contract, de 220.000 de tone, cu o firmă din Elveția, la prețul de 111 de milioane de lei, din toată această tranzacție rezultând o pagubă de 2,4 milioanele de lei.

Articolul precedentBrașovul va avea un nou terminal pentru transportul public
Articolul următorRomânia așteaptă o decizie istorică. Ce se întâmplă cu locurile de vis din Masivul Retezat
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.