Foto: Libertatea
Foto: Libertatea

În cursul zilei de marți, comisarul-șef al Gărzii Naționale de Mediu a discutat despre accidentele industriale, despre incompetență, greșelile umane, dar și despre o consecință deosebit de gravă: poluarea.

Prezent la Digi24, Octavian Berceanu a explicat că, la nivelul țării, există 234 de echipamente, de întreprinderi care au un risc mare de poluare. Acestea sunt controlate în fiecare an, iar, până acum, au fost supuse controalelor 143 din aceste obiective.

Mai mult, Berceanu a precizat că Petromidia și Azomureș erau controlate de către Garda de Mediu, ISU și alte instituții care se ocupă de control.

Pe lângă aceste 143 de controale pe care le-am făcut, din proprie inițiativă, noi am mai făcut în acest an 86 de controale pe obiectivele astea. Am dublat practic unele controale, ca să vedem ce se întâmplă”, a precizat comisarul-șef al Gărzii Naționale de Mediu.

Explicând cele două accidente industriale, Berceanu a declarat că au fost luate măsuri pentru că s-a observat că multiple companii trebuie să asigure primul ajutor. De exemplu, companiile private prezente pe aceste platforme industriale ar trebui să acționeze înainte de momentul în care ajung pompierii.

Incidentele industriale: între erori și intervențiile ”Doreilor”

Nu toate companiile private de intervenții știu să acționeze. Nu toate au echipamentele necesare, mai intervin și niște Dorei”, a explicat Octavian Berceanu.

Explicație: au fost realizate simulări de intervenție, dar există și ”Dorei” care intervin pe respectivele platforme. Berceanu a exemplificat că, în cazul unuia dintre incidente, au fost numeroase avertismente. Instalațiile oprite din timp ar fi dus la evitarea incidentului, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Avertismentele se transmit prin senzori, au niște senzori de siguranță instalațiile astea. Nu pot funcționa altfel. În momentul când ai un incident se opresc celelalte instalații. E cel puțin caz penal. Într-unul din cele două cazuri, senzorii au fost ignorați cu bună știință. Rămâne ca organele de cercetare penală să trimită cazul în instanță și să se ia decizii acolo”, a explicat comisarul-șef al Gărzii Naționale de Mediu.

Berceanu: ”Pe noi ne ajută de multe ori direcția vântului. Nu știu… cineva de sus de acolo ne iubește”

Revenind la Petromidia, Berceanu a precizat că direcția de dispersie a aerului a jucat un rol deosebit de important, viteza fiind către țărm, iar aerul fiind direcționat spre mare. Cu toate acestea, poluarea din urma incidentului rămâne un factor care nu poate fi ignorat.

În ceea ce privește Azomureș, Berceanu a explicat că poluarea a fost prezentă, dar nu a afectat localitatea Târgu Mureș.

Sursa foto

VIACristina Antal
SURSĂȘtirea Verde
Articolul precedentDNA l-a luat pe sus pe Rădoi. Liderul sindicatului de la metrou e bănuit de corupție
Articolul următorArmand s-a trezit cu poliția pe cap, de Ziua Franței. Scandal în ședință!
Jurnalist full-time / Pesimist part-time