Sursă foto: www.g4media.ro
Sursă foto: www.g4media.ro

Ce puncte comune ar putea avea un partid ultra-tradiționalist, cumva antimaghiar și partidul maghiarilor din România?

Aparent, nici una. Ne-am aștepta să aibă discursuri diametral opuse. Să susțină idei și doctrine diferite. Să se contrazică și să se împungă, constant.

Am avut parte și de aceste imagini, fără nicio îndoială, dar acum se pare că ajung la un numitor comun. Să ne înțelegem, nu partidele în totalitatea lor, dar așa, pe bucățele.

De la George Simion mă așteptam la o astfel de reacție. Dar de la deputatul UDMR Zakarias Zoltan, nu tocmai. Măcar prin prisma faptului că știe cum e să fii privit ca minoritate, la tine în țară.

Dar ce s-a întâmplat, de fapt, de au ajuns la puncte comune?

A ieșit AUR la înaintare și a declarat că se opune sancționării Ungariei de către Comisia Europeană. Sancționarea ar însemna neaprobarea PNRR-ului maghiar, până când țara nu va face reforme în justiție și nu va începe lupta anti-corupție.

Bineînțeles că, într-o oareșcare măsură, inclusiv politica (mai nouă) a Ungariei de a marginaliza comunitatea LGTB, are de-a face cu această sancționare. Pentru că nu poți cere bani europeni, în timp ce te opui valorilor europe care menționează, printre altele, și toleranță și nediscriminare.

”AUR se poziționează de partea celor care doresc păstrarea diversității culturale și naționale a Europei și care se opun proiectului unei Europe imperiale, care impune prin constrângere o singură viziune despre om și societate. AUR este pentru o Europă a națiunilor, pentru respectarea tratatelor existente și împotriva tratamentului discriminatoriu pe criterii ideologice a statelor membre și a cetățenilor”, declară AUR.

Inutil să repet că ei susțin diversitatea și lupta împotriva discriminării, atât timp cât nu e vorba de LGTB. Pentru că ei nu sunt diversitate, pentru că AUR nu e de acord cu ei. Sunt toleranți, dar doar cu cei care sunt de acord cu ei.

Oricum, după ce acum ceva timp declara că e fan Fidesz, George Simion se declară de partea Ungariei. Nu îi aducem aminte de Valea Uzului.

Și cu UDMR-ul ce-i?

Deputatul Zakarias Zoltan (intrat în Parlament pe listele UDMR, lider al PPMT – Partidului Popular Maghiar din Transilvania) va depune un proiect de lege foarte asemănător cu cel lansat Fidesz, al cărui admirator e George Simion.

Proiectul din Ungaria interzice menționarea homosexualității sau a schimbării de gen în școli, persoanelor sub 18 ani. Cu alte cuvinte, nu știm, nu există, n-ai voie nici să vorbești despre, nici să te manifești.

Era de așteptat din partea lui Viktor Orban, care a reușit să redefinească în Constituţie căsătoria ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie şi a interzis adopţiile de către cupluri de acelaşi sex. Guvernul a eliminat de asemenea statutul legal al persoanelor transgender, într-o decizie cu aplicare retroactivă despre care Curtea constituţională a afirmat că încalcă legea fundamentală.

Toate acestea i-au atras critici din partea Comisiei Europe. Dar și admiratori înfocați, ca AUR, PPMT, căruia i se alătură și PCM (Partidul Civic Maghiar).

Ce înseamnă asta?

Pe scurt și foarte simplu, că discursurile radicale par să prindă la public, indiferent din partea cui vin. Și chiar și cei mai îndârjiți ”dușmani” pot avea puncte comune, atât timp cât își găsesc un inamic comun.

Inamicul în acest moment? Comunitatea LGTB. De ce? Pentru că unii spun că sunt toleranți, alții fac apel la toleranță, dar toleranța lor se limitează la alb și negru. Indiferent de cât de multe culori ar exista în lume.

Articolul precedentDragnea, eliberat pentru că s-ar fi comportat exemplar în închisoare. Fostul lider PSD ar fi fost respectuos, neconflictual și religios
Articolul următorDe la profit la sinucidere. Dezastrul de la Termocentrala Mintia, imaginea economiei românești
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.