foto: Pagina de Facebook Cristian Popescu Piedone

Ieri, printr-un anunț făcut de la tribuna PUSL Cristian Popescu Piedone și-a anunțat POSIBILA candidatură la Primăria Bucureștiului. Asta înseamnă că Popescu intră de fapt în cursa pentru a-l înlocui pe Nicușor Dan. Momentul, ales cu mare grijă, coincide cu anunțarea comasării alegerilor eurodeputaților cu localele.

Toate calculele au luat-o la vale. Pentru că dacă proaspătul declarat nevinovat și eliberat din pușcarie va candida și va fi ales Primar General…ei bine alianțele ulterioare nu mai pot sta în formula actuală.

Piedone țipă de vreo trei luni de zile că EL împreună cu Băluță și cu Negoiță vor da Primarul General. Ceea ce înseamnă că dacă el și-a anunțat candidatura are deja înțelegerea făcută cu ceilalți doi. Iar cei trei este clar că nu se vor opri după alegerea lui Popescu.

La momentul acesta al dimineții este clar că situația de acum 24 de ore este schimbată radical. Noaptea albă care a trecut este rezultatul bâlbelor și indeciziei mai marilor zilei și arată faptul că, clasa politică dominantă va juca probabil după ce le va cânta primarul de la 5.

Dacă până ieri Nicușor era dat câștigator clar, azi invizibilul primar face cunoștință, în sfârșit, după aproape un mandat cu realitatea reală. USR-ul și Ludovic Orban simt cum intră într-o realitate care nu poate fi explicată de susținătorii fanatici de pe facebook ori instagram sau facebook. Ciocanul realității i-a lovit în moalele capului iar acum vor începe atacurile cu mulți stropi în fața gurii în online.

Este împotriva a tot ce au învățat ei acolo unde au învățat ca unul de-a făcut pușcărie să le ia felia de tort din farfurie. Realitatea reală este dură, știm, pentru că noi acolo trăim.

Dacă până ieri Gabriela Firea era candidatul pentru moment, acum este candidat la a-l susține pe Popescu. Dacă Sebastian Burduja voia să ne aducă lumina (și) în București, acum este condamnat la mâncat floricele în fața televizorului. Și, probabil cel mai grav, Marcel Ciolacu trebuie să-și schimbe strategia de viitor (care viitor?), și poate Firea, după ce se va liniști va înțelege că de fapt Popescu a ajutat-o, chiar dacă acum pare altfel.

Însă problemele lor nu se termină aici. Dacă își va anunța candidatura pentru București, Popescu poate influența alegerea primarilor de la sectoarele 1 si 2, vașnicii useriști care vor da din nou vina pe oamenii răi care le vor răul.

Dar dacă Bucureștiul ”pică” pentru USR-iști…vor urma oare și Brașovul, Bacăul ori Timișoara, orașe care s-au autocondamnat la involuție acum trei ani și puțin? Și dacă useriștii ies din București…oare cum vor arăta alegerile parlamentare pentru ei și pentru Ludovic?

Iată ca o posibilă candidatură la Primăria Capitalei schimbă întreaga clasa politică și dă peste cap, aproape în ultimul ceas toate calculele și aranjamentele cinice din spatele alianțelor de carton.

Primul pas a fost făcut, zarurile au fost aruncate, însă nu s-au oprit…este doar o perdea de fum sau Popescu Piedone chiar va candida?

VIAZiarul de Investigații
SURSĂSorin PREDA
Articolul precedentCristian Popescu Piedone, ultimatum pentru partide în cursa pentru Primăria Capitalei
Articolul următorRomânia, un nou ultimatum de la CE, în privința depozitelor ilegale de deșeuri
Senior partner Ziarul de Investigatii