Fostul lider al Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac, a comentat aseară la B1 TV situația în care se află posibila viitoare coaliție de guvernare, în condițiile în care PSD și formațiunea „mai mică”, PNL, par că au ajuns în sfârșit la un acord.

După un weekend încărcat, în această dimineață va fi anunțat numele premierului cu care PSD, PNL și UDMR se vor prezenta în fața președintelui. Potrivit programului anunțat de Administrația prezidențială, Klaus Iohannis are un „tete-a-tete” cu cele trei formațiuni de la ora 12.00, însă pare că nimic nu e sigur, aspect asupra căruia a atras atenția și Eugen Tomac.

Potrivit acestuia, noua coaliție este fragilă și este greu de crezut că va funcționa pe termen lung. În sprijinul acestor afirmații, Tomac a subliniat că se putea ajunge mult mai repede la un acord politic, însă în schimb, PSD și PNL nu au făcut altceva decât să prelungească „această criză politică”.

Era suficient să se înțeleagă acum o lună. (…) Refrenul ăsta că luptăm pentru țară l-au auzit românii de 30 de ani. Este evident că există un interes politic major pentru ambele partide.

PNL nu avea altă soluție. La ora actuală crizele obligă la un anumit tip de maturitate. La cât de greu s-a născut această coaliție, mă tem că nu va funcționa așa cum și-au dorit cei care au creat-o. (…)

Dacă ne uităm la istoricul înțelegerilor PNL-PSD putem înțelege că și atunci când au candidat pe aceeași listă în 2012 tot din rațiuni electorale cele două partide s-au despărțit. Îmi este greu să îmi dau seama dacă la ora actuală ce își propun președinții celor trei partide împreună cu președintele Klaus Iohannis va deveni și realitate.

(…) Presiunea va fi foarte mare având în vedere că peste doi ani și jumătate le bat la ușă din nou alegerile. Dincolo de necesitatea de a găsi o soluție este o înțelegere împotriva firii și mă tem că din rațiuni politice ce țin de agenda electorală, un an cu patru rânduri de alegeri este 2024”, a declarat Eugen Tomac la B1 TV.

De altfel, și liderul PMP Cristian Diaconescu afirma recent că are rezerve în privința funcționării alianței PSD-PNL, cu accent pe „rotativa” guvernamentală.

Articolul precedentOrban vede o catastrofă după negocierile cu PSD
Articolul următorGabriela Firea: „Noi nu ne dorim guvernarea de dragul guvernării”