Numele șefului de guvern se lasă așteptat

PNL, PSD și UDMR vor merge cu o singură propunere de prim-ministru

Luni dimineață este momentul decisiv pentru anunțarea variantei de premier cu care cele trei partide se vor prezenta în fața președintelui, Nicolae Ciucă fiind propunerea din partea PNL, în timp ce social democrații l-au mandatat pe marcel Ciolacu.

Astfel, dimineață de la ora 9.30, liberalii vor avea o ședință a Biroului Politic Național pentrua valida lista miniștrilor, la rândul lor, social democrații se întâlnesc de la ora 10.00, în cadrul Consiliului Politic Național, pentru a valida acordul politic cu PNL.

„Am finalizat toate activităţile care vizau formarea Guvernului, suntem în măsură să mergem luni cu o propunere de premier. Am convenit să avem o propunere unică de premier.  În momentul de faţă, am lucrat toate cele două variante, atât cu o formulă de premier PSD, cât şi cu premier PNL. Urmează ca până mâine dimineaţă să stabilim și formula unică de premier”, a anunţat Ciucă, duminică, la Palatul Parlamentului. Totodată, Ciucă a subliniat că formula agreată, după negocierile de astăzi, este cea prin care partidul care nu are premierul să aibă Ministerul Finanţelor, Transporturile, dar și Secretariatul General al Guvernului.

De partea cealaltă, social democrații au anunțat că nu vor supune la vot varianta cu Ciucă premier, ci vor vota pentru una dintre cele două variante, prim ministru de la PSD sau de la PNL. Marcel Ciolacu a dart însă asigurări că joi România va avea un guvern funcțional.

„Am finalizat toată structura politică a guvernului. PSD nu supune  (n.r. la vot) ca domnul Ciucă să fie premier”, a declarat Marcel Ciolacu, după discuțiile de duminică. „Prezentăm cele două variante partidelor și vedem. Dacă nu iese varianta PSD, înseamnă că nu avem o variantă convenită. PSD va supune la vot cele două variante. Vom vedea cum închidem acest lucru cu o oră-două înainte să mergem la Cotroceni. Joi vom avea guvern”, a spus liderul PSD Marcel Ciolacu.

Un guvern mai mare cu două ministere

Victorioși după ce au putut păstra portofoliul de la Dezvoltare, UDMR rămâne însă fără o parte din Ministerului Tineretului și Sportului, „secția” de tineret care va trece în nou înființatul Minister al Familiei și Tineretului, portofoliu creat pentru combaterea problemelor demografice cu care se confruntă România.

„Tinerii au cerut să fie scoşi de la Sport pentru că au crezut că e mai bine aşa şi noi am acceptat acest lucru şi oricum, dacă vorbim de sprijinirea familiilor, atunci tinerii intră mai degrabă acolo decât la Sport. Avem probleme demografice la care trebuie să găsim politici publice eficiente care dau rezultate pe termen lung, nu de la un an la altul şi, de aceea, noi am susţinut un minister al Familiei, fiindcă altfel nu ai cum să rezolvi problema demografiei, nu ai cum nici măcar să încerci să rezolvi, fiindcă în 30 de ani ce s-a făcut nu a dat roade. De aceea, eu mă bucur că se înfiinţează acest minister”, a precizat Kelemen Hunor.

Pe lângă acest minister, un altul nou înființat este cel privitor la IMM-uri, „rupt” din Ministerul Economiei.

Potrivit Digi 24, viitorul guvern va avea 20 de ministere, plus funcția de Secretar General al Guvernului, iar PSD ar urma să aibă 10 portofolii, PNL 8 și UDMR cele trei pe care le-a avut și în Cabinetul Cîțu.

Claudiu Năsui: „Cîțu și-a urmărit interesele cu sânge rece și cinism”

Articolul precedentAgresivitatea din trafic, taxată de Codul Rutier
Articolul următorDiaconescu (PMP), rezervat în privința „rotativei” guvernamentale