Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a convocat consultările cu partidele și formațiunile politice parlamentare în vederea desemnării unui premier, anunță Administrația Prezidențială.

Consultările vor avea loc luni, 22 noiembrie 2021, după următorul program:

Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL), Partidul Social Democrat (PSD), Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR);

Ora 12:30 – Uniunea Salvați România (USR);

Ora 13:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);

Ora 13:30 – Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale.

Luptă pe ministere și amenințări cu „ruperea” coaliției

Până atunci, PSD, PNL și UDMR trebuie să se înțeleagă pe împărțirea ministerelor, astăzi având loc discuții tensionate pe marginea unora dintre acestea.

De alfel, UDMR aamenințat că ar putea ieși de la guvernare dacă nu își păstrează portofoliul de la Dezvoltare, pe care acum îl vizează liberalii. Mai mult, Kelemen Hunor este sprijinit de şeful PSD, Marcel Ciolacu, astfel că dacă UDMR nu va rămâne cu ministerul Dezvoltării, și vor ieși de la guvernare, mandatul pe care l-a primit Ciolacu din partea partidului, de a forma un guvern de coaliție cu PNL, PSD, UDMR și minorități, nu își mai are rostul, iar guvernul „pică” înainte să fi fost format.

„Noi, PSD am pornit, această coaliţie va fi formată de PNL-PSD-UDMR şi minorităţi. Logic înseamnă că eu nu am un mandat pentru un Guvern PSD-PNL. Dacă UDMR, în acest moment iese din această coaliţie, automat şi PSD va ieşi, pentru că nu am alt mandat. Am mandat de la partid că văm forma o coaliţie PNL-PSD-UDMR şi minorităţi. Dacă UDMR iese din această coaliţie, pleacă şi PSD. În acest moment avem nişte negocieri şi e normal să le ducem în interiorul negocierilor”, a declarat Marcel Ciolacu.

În același timp, Ciolacu dă asigurări că până joi, 25 noiembrie, România va avea un guvern, însă în ce condiții, rămâne de văzut, mai ales că negocierile vor continua și în weekend.

De altfel, potrivit discuțiilor anterioare partidul care va da premierul, în prima „rotativă”, nu va primi ministerul Finanțelor, însă există o presiune destul de mare și pe alte ministere cu „greutate”, ca de exemplu Transporturile, pe care PSD și le dorește „categoric”, Justitiție și Muncă. UDMR are în acest moment trei ministere: Dezvoltatea, Mediul și Sportul, precum și funcția de vice-premier.

Cioloș: Alianța de guvernare este „un monstru politic cu două capete plus coada UDMR”

Articolul precedentMinisterul Mediului interzice instalarea centralelor termice de apartament în blocurile nou construite
Articolul următorUDMR nu vrea să fie „element de decor” în viitorul guvern