Sursa foto: Capital

Tanczos Barna, ministrul interimar al Mediului, a anunțat că se pregătește o măsură prin care se vor interzice centralele din apartamente în blocurile nou construite. Mai mult, demnitarul e de părere că e nevoie de instalarea unei centrale comune sau conectarea la rețelele de încălzire ale orașelor.

Ministrul Mediului susține că e nevoie de un efort masiv din partea unităților administrative teritoriale și a cetățenilor pentru un aer mai curat. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Tanczos Barna a precizat că în urma încălzirii locuințelor, substanțele nocive rămân blocate în apropierea suprafeței.

„Odată cu venirea frigului, poluarea aerului ne pune în pericol sănătatea din ce în ce mai mult”, a mai scris ministrul Mediului.

Centralele de apartament în blocurile nou construite vor fi interzise

În egală măsură, demnitarul a menționat că e nevoie să se găsească soluții de lungă durată pentru încălzirea verde a locuințelor.

„Aceste locuințe noi vor putea avea centrală comună sau vor trebui conectate la rețelele de încălzire ale orașelor care trebuie să fie modernizate pe baza unui plan de acțiune. Doar astfel putem reduce semnificativ emisiile clădirilor”, anunță ministrul Mediului.

Primarul orașului Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunțat că deja se lucrează la o strategie privind modernizarea sistemului de termoficare. Altfel spus, dezvoltatorii imobiliari nu vor mai avea dreptul să monteze centrale individuale în blocurile cu mai mult de șase apartamente.

Mai mult decât atât, edilul e de părere că o astfel de măsură ar aduce o creștere considerabilă a calității vieții. Emil Boc a mai menționat că proprietarii de apartamente din blocurile vechi, care vor să se debranșeze pentru montarea unei centrale individuale, o vor putea face în continuare.

„Nu vom opri debranșarea de la sistemul de termoficare, dacă oamenii vor dori. Nu avem în vedere să le interzicem asta”, a spus edilul Clujului în urmă cu câteva zile, relatează g4media.ro.

Președintele Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice, Răzvan Nicolescu, a precizat că Uniunea Europeană, în următorii ani, va emite o directivă pentru taxarea centralelor de gaz folosite la încălzire.

Tanczos Barna nu mai vrea centrale de apartament în București

Articolul precedentCioloș: Alianța de guvernare este „un monstru politic cu două capete plus coada UDMR”
Articolul următorKlaus Iohannis a convocat partidele la consultări, luni, la Palatul Cotroceni
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.