Câciu: „E un eşec al liberalizării pieţei de energie”

Ministrul transmite un mesaj important furnizorilor de energie, în privința deconturilor pe care ar trebui să le primească de la bugetul de stat ca urmare a plafonării și compensării facturilor

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, susține că liberalizarea pieței de energie este un eșec. Afirmația lui Câciu vine în contextul în care prețul la energie electrică și gaze naturale a ajuns la cote înalte, pe care guvernanții au încercat să o mai tempereze prin implementarea unor măsuri de plafonare și compensare ale facturilor la energie. În opinia sa, Guvernul şi Parlamentul trebuie să vină în perioada următoare cu o serie de soluţii care să genereze declinul preţurilor, chiar dacă „valul” creșterii prețului la energie este unul importat.

„Nu poţi să continui să crezi că economia îşi va creşte atâta timp cât pe costul de ofertă costul aferent energiei va fi de trei ori mai mare decât anul trecut. Şi atunci da, putem să fim în zona despre care vorbește Florin Cîţu (n.r. privind o posibilă recesiune), dar nu vom fi în acea situaţie dacă vom fi toţi oameni responsabili şi înțelegem că atunci când ai un eșec al pieței și să ne recunoaştem eşecul: e un eşec al liberalizării pieţei de energie. La momentul acesta eu îl definesc ca un eşec. Pe de altă parte, de ce se vine acum cu o măsură peste ceea ce există, plafonarea şi compensarea? Pentru că am avut un eşec de reglementare”, a spus Câciu, la Digi 24.

Cât privește decontarea acestor plafonări și compensări, potrivit legii în vigoare, dar și ca urmare a noii scheme de sprijin al populației și al IMM-urilor ori altor entități economice, prin scăderea plafonului aferent prețurilor la energie (0,8 lei/kWh la energie electrică, respectiv 0,31 lei la gaze), dar prin ridicarea plafonului privind consumul (la 500 kWh/lună la energie, respectiv 1.500 kwh, limita pentru cele 5 luni de iarnă, la gaze), se va face ținând cont de „un comportament al furnizorilor”, susține Câciu.

ANPC, amenzi de 450.000 de lei în urma controalelor la furnizorii de energie și gaze

„Trebuie să înțeleagă toată lumea că nu poți să vi să ceri bani de la statul român, cât timp tu nu ți-ai respectat obligațiile pe care le-ai avut prin lege. Și ca să fiu foarte clar, conduita comercială adecvată mi se pare o chestiune de bun simț. Să demonstrezi, ca furnizor fiind, ai avut o conduită adecvată și nu ai fost sancționat pentru încălcarea legislației cu privire la plafonare și compensare. Dacă vrem săă avem o cascadă, un puseu inflaționist care nu se mai termină, nu facem nimic. Problema este că trebuie să facem structural și acționat anticiclic pe piața de energie”, a mai spus Câciu.

Ministrul Finanţelor a adăugat că trebuie noi mecanisme de reglementare a pieţei libere, poate şi de reglementare, a unor elemente de preţ.

„Dar poate ne uităm şi unde apar scurtcircuitele pe această piaţă, poate sunt intermediari care nu au nicio legătură nici cu producerea nici cu furnizarea, care acţionează ca stimulatori, dacă vreţi, ai unui preţ suveică care nu are legătură cu energia. Adică, să spun aşa, cei care aleargă după profit”, a punctat Adrian Câciu.

Ciucă a anunțat plafonarea prețului la energie și gaz, începând cu 1 februarie

Articolul precedentDaniela Popa (PSD), la un an de mandat în cadrul Consiliului Local Sector 1: „Încercăm să fim o oază de normalitate într-un deșert de proiecte făcute pe genunchi”
Articolul următorNicușor Dan: „Să nu reiei lucrul riscând pierderea contractului de muncă și condamnarea penală e o atitudine irațională”