Ciucă a anunțat plafonarea prețului la energie și gaz, începând cu 1 februarie

Deși social democrații au cerut și scăderea TVA-ului, acesta se menține la cota de 19%

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat acordul la care s-a ajuns, după o ședință maraton a coaliției, pe tema prețului la energia electrică și a gazelor naturale.

Concret, este vorba de o scădere a plafonării, aceasta urmând să intre în vigoare începând cu 1 februarie și să fie pusă în practică până la 31 martie, cum era prevăzut inițial.Totodată s-a crescut consumul pentru care se aplică compensarea prețului, atât la electricitate, cât și la gaze.

„Am reuşit să ajungem la un acord astfel încât la energie plafonul să scadă de la 1 leu la 0,8 lei per kW. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 de kW la 500 de kW pentru care se calculează acest preţ, practic, reiese o compensare de 0,291 lei per kW, ceea ce va însemna că la consumator se vor percepe 0,68 bani pe kW. Pentru IMM, pentru consumatorii mari, non casnici, va fi plafonat preţul la un leu pe kW.

La gaz plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei pe kW, iar limita de consum pentru cinci luni de zile va creşte de la 1.000 la 1.500 de kW.

De asemenea, se va aplica un discount de 40%, de la 33 la 40%, asigurându-se astfel un preţ de 0,221 lei per kW. Pentru IMM-uri, şcoli, spitale, biserici, industria alimentară se va asigura un preţ de 0,37 lei per kW”, a spus premierul Ciucă, luni seară, la Parlament.

Captură factură gaze naturale (EON)

În ceea ce privește scăderea cotei de TVA, așa cum au propus social democrații, și cum a fost anunțată de premier, pentru 1 aprilie, liderii coaliției au stabilit ca aceasta să rămână la 19%. Impactul pentru cele două luni pentru care se aplică noile plafonări va fi de aproximativ un miliard de lei.

De asemenea, Ciucă a precizat că s-a decis ca toate facturile emise greșit, peste un milion, să fie stornate și retrimise, fără niciun risc ca acei consumatori să fie debranșați sau să plătească penalități.

Facturi stornate (captură Electrica Furnizare)

Totodată, a mai menționat premierul Ciucă, în această dimineață va exista o discuție cu furnizorii, dar și distribuitorii, iar în funcție de această întâlnire, vor fi stabilite și celelalte detalii tehnice care vor fi cuprinse în Ordonanța Guvernului, urmând ca acest act normativ să fie promovat cel târziu săptămâna viitoare.

Ministerul Dezvoltării achită facturile pentru achiziția gazelor naturale în câteva orașe din țară

Articolul precedentMinisterul Dezvoltării achită facturile pentru achiziția gazelor naturale în câteva orașe din țară
Articolul următorFostul prefect USR al județului Galați revine pe funcție cu ajutorul instanței